10 February 2013

Trip to Labuan: Day 1

Assalamualaikum.


Itinerary
LCCT
Airport Labuan
Anjung Selera Pohon Batu
Muzium Chimney
Labuan Deepsea Seafood Centre Restaurant
Siang Homestay

Akhirnye mula juga entry trip ke labuan after almost a month aku melayan rasa malas. Well, labuan je kot. Walaupun bukan oversea omputih sane tu tapi still over-the-sea la kan, walaupun masih dalam meleysia . Hehe. Terasa nak buat entry ni sebab ni trip bidan terjun yang hubby plan untuk kami berdua and sepanjang our trip kat sana, aku terpaksa search info pasal interesting places di labuan dan tempat makan yang best2. That's why akhirnya determine nak taip entry ni.

Fyi, my hubby ni suke sangat travel. Since dia suka travel, maka dia sangat suke usha website Airasia untuk tengok kalau-kalau ade promosi tiket murah ke mana-mana destinasi yang dia rasa nak pegi dan nak bawak aku skali. Hamboi ayat! Macam hubby ade niat nak tinggalkan aku je. Hehe. No no no no. Meskipun aku ni wife yang super kuat membebel, tapi hubby masih suke gi jenjalan dengan aku.(eh eh, nape kena ade perkataan 'masih' tu? gulp! ok abaikan!)

Oh ye, tiket ke labuan kali ni dibeli time PM kita buat deal dengan Airasia untuk bagi 10,000 seat percuma aritu. And my hubby ni pun bersengkang mata malam tu merembat tiket yang super murah ni while wife dia tengah sedap tido berdengkur dalam bilik. (ohh kenapa aku memalukan diri sendiri ni?) So wife yang tak tau ape-ape ni bangun pagi keesokan harinya dan dapat tau akan fly ke labuan within few weeks. Thats my life ye! 

Since my hubby will plan everything, (yes! almost everything) aku ni tukang follow je la. Flight return kami bernilai RM15 seorang tau! Murah kan? Mahal lagi tiket bas balik somban. Haha! Flight berlepas pada jam 7.50 pagi, so kami bangun seawal jam 4 pagi untuk mandi dan bersiap2. Packing barang kena buat awal ye supaya bangun pagi tu tak lari keliling rumah mencari barang atau berdiri merenung almari sebab susah decide nak bawa baju apa. Melampau kau! Setel grooming, around 4.30 pagi tu kami merempit naik motor dengan 2 beg baju ke KL Sentral untuk naik SkyBus ke LCCT. Syukur la motor hubby ni jenis scooter so beg-beg tu boleh menumpang kat tempat letak kaki dia. Aku? Duduk terkangkang kat belakang sebab seat belakang lebaaaarrr! Lenguh kaki ai. Huk huk. 


Attention
Lepas beli tiket flight, selain beli seat dan tambah luggage, boleh add on beli tiket SkyBus. Harga tiket SkyBus lagi murah kalau beli online iaitu RM7.70 sehala berbanding RM9 yang dijual direct kat tepi bas tau.


SkyBus ni ada setiap sejam tau. So kami naik bas jam 5 pagi dan sampai kat LCCT jam 5.45 pagi. Ride around 45 minit la. Since berat dua-dua beg tu tak sampai 7kg, so kami bawa naik atas je. Kat dalam kapal, aku rembat seat hubby sebab sebelah tingkap. So hubby dengan paksa-rela, duduk kat seat tengah. Sorry hubby! Hehe. Keje dalam flight cuma tido. Yela, ngantuk sangat kan kena keluar rumah awal pagi. Nasib baik bawak neck pillow @ bantal leher sekali. Sangat berguna untuk selesakan diri ketika tido dalam flight atau kete. Selesa sangat sampai boleh meleleh air liur basi tau.

Ni pic aku guna neck pillow sebelum gi buat plastic surgery dulu. *Sila percaya*

Dah tido selama 2 jam 15 minit, selamat la mendarat kat airport labuan. 

 Hubby yang tengah stres sebab henpon lambat dapat signal.

 Attention
Anda dilarang mengambil gambar di kawasan tempat parking kapal terbang seperti gambar di atas. Harap maklum.
 
Turun je dari kapal, kami terus lari pecut keluar dari balai ketibaan sebab riak takyah tunggu beg dari kargo. Ngeh ngeh ngeh. As i said, hubby plan semua. So kat balai ketibaan tu dah ada orang tukang sewa kereta menanti dengan penuh sabar-la-sangat. Dengan rate RM60 sehari, hubby sewa kancil auto untuk pusing-pusing pulau labuan. Murah kan? Sebenarnya minta viva tapi takde. Takpe la. Kancil pun kancil la. Redha.

Attention
Korang boleh contact 019-8219969 kalau nak sewa kereta kat labuan ye.

Tapi terpaksa cancel redha tu bila pencucuh rokok tu stuck dan tak boleh cabut! Oh my! Camne nak cas henpon dalam kete kalau camni? Dah la nak guna map dalam henpon untuk pusing-pusing cari jalan kat labuan. Adoi pening sekejap. Oleh sebab dah bayar RM120 untuk sewa kereta 2 hari dan orang tu pun dah blah, hubby pun drive je la kancil tu mencari stesen minyak sebab minyak empty @ kosong. Tak best betul sewa kete camni sebenarnya. Huhu.


Masuk je bandar labuan, terus traffic jam. Ingatkan KL je yang jem, labuan pun sama. Rupanya ade roadblock. Dengan muka innocent, kami lalu dengan riak lagi. Humangaih! Dah setel isi minyak sampai penuh, baru boleh pusing bandar dengan tenang. 


Sebelum masuk bandar, nampak masjid kat sebelah kiri. Masjid Jamek An-Nur namanya. Aku kata kat hubby, bentuk masjid macam UFO. Hehe.

 Ni Terminal Feri Antarabangsa Labuan. Kenapa antarabangsa? Sebab kat sini boleh naik feri ke Brunei tau. Jangan memain.


Pusing punya pusing, sekali nampak pondok kecil ni kat area pasar labuan. Pasar Babi. Tempat khas untuk membeli binatang pink tu ye. Confirm ori punya, no cetak rompak.

Sebenarnya perut sangat lapar sejak mendarat. Dah nampak KFC kat bandar tapi ape kelas datang jejauh ke labuan tapi balun KFC? So kami pun keluar dari bandar dan pegi ke arah pantai. Semuanya berpandukan WAZE. Tapi waze tak tunjuk pun mana-mana tempat makan. Huhu. Dah jam 2 ptg ni. Perut dah lapar, jalan raya lak sepi je macam takde gerai langsung. Tiba- tiba...



 Tadaaa! Jumpa jugak tempat makan kat tepi pantai. Ni Anjung Selera Pohon Batu. Betul-betul menghadap pantai.


 

Ada beberapa gerai kat situ. Kami pilih yang hujung sekali. Semua gerai jual benda yang sama pun. Masakan goreng-goreng, pisang/ubi goreng, keropok lekor, sayap ayam, air kelapa, dll. Hubby order pisang goreng, keropok lekor, sayap ayam dan air kelapa.



Ni rupa sayap ayamnye. Kecik sikit berbanding sayap ayam kat KL. Mungkin sebab ayam tu mati muda, tak sempat membesar sangat. Hehe. Boleh tahan la rasa sayap ni. Pisang goreng dan keropok lekor kat sini kecik-kecik je. Macam tanak jual je rupa pisangnye. Haha. Lapar sangat sampai lupa nak snap gambar.



Aku order nasi goreng ayam. Simple kan hasilnye? Ingatkan dapat ayam seketul. Sekali sampai, ayam halus-halus je kat nasi tu. Rasa biasa-biasa je. Btw harga makanan kat labuan ni macam mahal sikit berbanding KL. Nasi goreng ayam ni kalau tak silap aku harganya RM6 atau RM7. Mahal kan?

Attention: Tempat Makan Waktu Petang tepi pantai
Anjung Selera Pohon Batu. Drive ke arah Pohon Batu. Senang je nak cari.
 
Setel makan, masuk kete dan jalan dengan niat nak pusing pulau. Tapi sebab panas terik dan perut dah kenyang, berenti tido kejap kat parking tepi pantai. Hubby je la tido, aku jadi pak guard. Eceh! Nak tido tapi takut tak selamat, so aku drive pusing-pusing pulau. Redah je tanpa map sebab bateri henpon dah merah time tu. Tapi kat labuan ni, masuk la jalan mana pun confirm takkan sesat. So takyah risau ye. Hehe.

Dah puas aku ronda-ronda @ sesat, hubby pun dah bangun, so pegi la singgah tempat menarik yang pertama. Muzium Chimney!


Kat dalam muzium ni ada la penerangan pasal chimney dan lombong arang batu kat labuan, termasuk landasan keretapi. Hah! Labuan dulu ada keretapi tau. Menarik kan? Tapi sepanjang kat dalam muzium ni, aku menguap aje. Nampak sangat tak berminat. Haha.


 

Keluar dari muzium, pegi tengok chimney yang tinggi tu. Sejuk je rasa angin bertiup, kat atas bukit la katakan. Makin sedap la rasa nak tido.



Tengok chimney tu dari luar macam bangunan ape je, tapi rupanya kosong kat dalam. Ada tangga untuk panjat kat dalam tu tapi untuk penyelenggaraan je la kot. Tak nampak signboard merah tu kata apa? Lagipun takde keje lak aku nak gi panjat kan.

Selesai tengok chimney, jalan-jalan lagi. Nampak Taman Burung tapi tutup pulak. So masuk bandar balik untuk solat. Kat labuan ni banyak surau sebenanrnya tapi kami pilih untuk solat kat surau kecil sederet dengan terminal feri tadi. Tapi surau ni takde toilet tau. Memang khas untuk solat je.

Attention: Tempat Solat
Surau kecil sederet dengan terminal feri. Tiada tandas ye.



Oh ye, kedai-kedai kat labuan ni tutup awal terutamanya hari sabtu dan ahad. Ni baru jam 4 ptg tapi 90% kedai dah tutup. So kalau nak beli ape-ape, kena beli awal la.

Time ni bateri henpon memang dah arwah tapi hotel tak booking lagi. Smartphone ni memang smart tapi bateri dia stupidiak sikit. Kat mana la boleh cas henpon ni?? Hari dah nak malam, nak search hotel murah tapi henpon mati. Bincang punye bincang, dengan nekadnya hubby drive ke airport labuan, stres punya pasal sampai nak patah balik KL gitu. Haha. Konon! Sebenarnye gi airport untuk tumpang cas henpon kat surau airport. Bukan tak boleh tumpang cas kat surau kecik tadi tapi hubby dah buat dan orang pandang dia semacam je. So kat surau airport, takde sape kisah kan? 

Aku pun duduk kat dalam surau, sambil cas henpon sambil search hotel murah dan call untuk tanya rate 1 malam dan reserve kalau berkenan. Hubby? Duduk jaga kete kat tempat menunggu. Punya kedekut tak nak bayar parking! Haha. 

Berbekalkan kesabaran yang tinggi, akhirnya aku dapat reserve tempat untuk tido malam tu.Selamat! Oleh kerana hati dah senang, kami pun cari tempat untuk makan malam lak. Pilihan? Mestila seafood kan. Rugi kalau ke Sabah/Sarawak ni tapi tak pulun fresh seafood. Aku yang alergik seafood ni pun tak sabar je rasa nak makan udang dan ketam. Restoran pilihan ialah Labuan Deepsea Seafood Centre Restaurant. Lupa lak nak snap gambar restoran ni. 

Mula-mula tu aku bangkang sebab signboard tu ada tulisan cina. Sekali hubby kata pekerja perempuannya semua bertudung dan ada perempuan bertudung makan kat situ. Eh, a'ah la! Hahaha. Malu terus. 



Attention: Tempat Makan Seafood
Labuan Deepsea Seafood Centre Restaurant ni pun sederet dengan terminal feri. Signboard warna biru. Buka dari petang, tak tau tutup jam bape.



  
Ni harga seafood kat Labuan Deepsea Seafood Centre Restaurant ni. Agak murah, kata hubby.


  Ni satak. Adik lobster @ udang karang. First time aku nampak satak ni. Euww~



And as usual, aku order nasi goreng je. Ni nasi goreng USA. Harga RM8. Hubby amik sotong, minta goreng tepung je pastu menyesal sendiri sebab patutnya minta la tukang masak masakkan style lain. Apa daaa... Nasi gorengnya okay la. Same goes to sotongnya. Pekerja kedai tu pun peramah. Good, good.

Tengah sedap melantak, tiba-tiba tempat tinggal yang aku reserve tu call dan tanya jam berapa aku sampai. Haih saje je bikin kalut. Terus laju aku habiskan makanan sebab orang tu kata nak close  jam 8.30 mlm dan time tu jam 8.05 mlm. Setel makan, pecut laju-laju berpandukan waze untuk cari lokasi tempat bermalam tu. Syukur selamat sampai!




Ha! Kami duduk homestay ye! Siang Homestay namanya. Rate sangat murah tau. Bilik queen cuma RM50 semalam. Ada dorm gak tau, RM30 seorang. Oh ye, 'Siang' tu nama ownernya, Kok Yee Siang. Ownernya perempuan cina. Mula-mula tu was-was gak nak stay sini tapi bila dah sampai dan dia tunjuk sekitar rumah dan bilik, lega sangat. Homestay ni sangat kemas, bersih dan takde anjing! Ownernya pun saaaaaangat baik. 

Attention: Tempat bermalam
Boleh klik kat -> SIANG HOMESTAY LABUAN kalau nak jenguk websitenye. Boleh call +6013-8162198 untuk buat tempahan.Untuk muslim, aku rasa homestay ni boleh la jadi tempat tidur kalau korang datang ke labuan. Takde ape-ape yang meragukan dan merisaukan. Peace of mind~
 
Kat homestay ni juga disediakan free wifi, komputer, seterika, mesin basuh, free-flow kopi dan teh, sewa basikal RM10/sehari, bilik ada air-cond, hot shower, peti sejuk. Homestay ni ada 2 pintu pagar. Onwer bagi remote pagar tau bila check in. Memang sangat memudahkan! Kalau dari bandar, 3km je jarak nak ke homestay ni. Dekat kan?

Okayla. Aku sambung trip hari kedua dalam entry seterusnya ye. Berjela sangat dah aku membebel ni. 

Tata!


Trip to Labuan: Day 2
Trip to Labuan: Day 3


6 comments:

nour makky said...

sebenarnya ada tempat yang lagi murah kalau nak makan

mizz dya said...

kat mana tmpt makan yg lagi murah tu?
share pls~

Anonymous said...

nak seafod or see food gi try kat anjung ketam.. semua ketam dia fresh,sebb semua masih hidup lagi.selain tue ikan,udang sotong segala mak nenek hasil laut pun ada.cuma jangan ambik kerang, sbb area sabah sarawak kerang agak mahal sikit.. haha

cikgu biasa hh said...

tumpang iklan. sewa kereta di labuan, 0134635179. hari,minggu, bulan. tq

cikgu biasa hh said...
This comment has been removed by the author.
Kereta Sewa Labuan said...

Perkihidamatan Kereta Sewa Labuan Layari www.keretasewalabuan.com.my