16 November 2014

My Skincare 8 - Royal Expert White Review

Assalamualaikum.

Finally rajin juga diri ini menaip entry baru setelah berkurun lama menyepi akibat kesibukan bekerja. Maafkan saya.

For those yg memang follow my blog and my entries related to skincare review, korang mesti tau yang sy memang dah banyak guna skincare products for the sake of trying and expecting the best out of my laziness.

Yes! My laziness. Tu keyword dlm isu skincare ni.

As i said, my first ever product yg i tried ialah De' Wajah. Ada 5 item dlm satu trial set tu and i never failed to use each one of them during my non-laziness era. That was almost 10 years back. But now, things changed. I need something simpler and quicker to use, not to highlight on how I am very particular and desperately want an extremely high confidence level untuk keluar berjumpa orang tanpa secalit mekap. 

And now, I can proudly say that I managed to achieve it. Alhamdulillah.

Dulu (as in 10 years back), bedak compact, foundation, eyeliner, mascara, eyeshadow and lipstick is my companion. If u girls ever heard of this question, "Kalau korang stranded kat pulau, apa barang yg korang akan bawak?", and my answer is, "Of course my skincare set and my beauty tools!" Melampau kan? Sebab time tu terlalu demand nak jadi cantik. Honestly i grew up dengan skin yg kurang bermasalah. During my puberty pun i takde masalah pimple yg kronik. Maybe sebab hormon sgt stabil kot. Hewhew. But! Bukan takde langsung pimple ye. Sekali dah naik tu, mak aihhhh liat nau nak hilang. Salah satunya jadi sebaceous cyst. Ngeri den!

So my only concern is to get a fair & whiter skin. Sape yang tanak kan? I mean, for a girl like me, yang pada zaman sekolah dulu dibezakan kerana different skin tone, sorry, I memang terasa. Isu tu jadi sensitip sentap menyentap sebab diejek2. Hampeh tau budak yang ejek2 i tu. Hehe~ (sensitip kejap)

So after few years with the trying and erroring session, I came across this amazing product of Royal Expert White. How did I came to know about this? From a friend yang kata mak dia ada jeragat, pakai produk ni dan kulit sangat cantik. Hmm interesting!

So lets see how this product looks like. *credit to google*





Alright. Nampak macam banyak je kan? Dalam pic atas ni ada whitening cream, soap bar, facial cleanser, moisturising lotion and stretch mark lotion.

Well.. as per my experience, I only used 2 items up until now. Now -> as dah 2 years i pakai produk ni dan berpuas hati. Mihmih. 

I even supply this product to my mom, my sisters and also my colleague yang nakkan hasil yang sama or even better than mine. Hasil? So far memang repeat order la kan. Bukan nak berlagak mahupun riak dan takbur, tapi ni hakikat. 

So since i dah buat entry ni, tiada lagi rahsia untuk skincare product yang i guna. Sedih. Hehe perlu ke sedih? 

So let me review this product ye. 

Mula2 pakai, cuci muka guna facial cleanser dengan taatnya setiap kali sebelum ambil wudhuk. Oleh yang demikian, total pemakaian cleanser ialah 5x sehari, sama macam waktu solat. Kalau time period, jumlah pemakaian automatik jadi 2 je yakni bgn pagi dan sebelum tidur. Krim pun sama, kalau 5x cuci muka, 5x la jugak pakai krim. Gigih katakau..! Royal Expert White ni kat kotak dia ada tulis, boleh nampak hasil dalam tempoh 2 minggu. Well, i was tempted earlier on. But as 2 weeks goes by, I feel.... sh*t! Haha. Aku kena tipu ke ape. Yes, macam yang aku cakap kat korang, dah macam2 produk aku try. And bila produk tu kata visible result in 2 weeks, memang slalunya aku dapat la result tu within the promised duration. However, for this product, i was dissapointed. WAS, okay!

But since dah beli dengan harga yang agak lumayan, maka aku pun teruskan pemakaian dengan harapan boleh la nampak hasil. But all along, aku memang tak bermekap langsung ye. Takdenye tepek2 bedak. Memang kuar ke mana2 berbekalkan whitening cream tu je. Tu kiranya my foundation+sunblock cream la. Yes, i can say it is a sunblock cream sebab i berjemur bawah matahari pun less-to-none sunburn i dapat. Hewhew. 

Regarding my skincare thingy, I selalu berdiskusi dengan my lil sister. Anything, kitorang akan bincang dan debatkan based on info yang kitorg tau. And for this product, I main beli je tanpa tanya dia dan pakai. Everytime I jumpa dia, i akan tanya, "Ada pape perubahan tak kat my skin tone?" And the answer is always "No". Sad.

But after 4-5 months gitu, dan time ni stok krim dah nak abis tapi cleanser masih ada separuh botol lagi, i pun saje la lepak kat hostel my lil sis ni. And unexpectedly, she said, "Eh kulit u nampak cerah dan saaaaangad sekata la!" My respond was, "Are you being sarcastic to me?" Marah sebenarnye sebab macam dikodok2kan. Yela. Orang dah givap, ko jangan simbah minyak kat api panas lak. Time tu i dah nekad macam nak tukar produk lain lepas stok krim abis. To the moment she said that, dia amik cermin muka and compare her skin with mine. OMG! What she said was true!!! Even better, kulit i jadi lebih putih dari kulit dia!! Hikhik. FYI, kulit i jenis sawo matang while kulit dia macam putih kuning susu. (Excited tak korang baca ayat i ni?? Hehehe)

So i pun habaq kat dia i pakai product ni dan dia pun try. Til now, she's also a regular user of REW. Starting from there, i pun teruskan la pakai REW ni. Tapi makin lama makin malas sebab dah nampak hasil la katakan. Ada masanya time weekend+period, i cuci muka je tp x pakai krim pun. But it amazed me that kulit i tak jadi kusam. In fact kulit yang cerah ni dah macam kulit asal la plak. Ahhh bahagianya i, bak hang!

Btw setiap produk yang kitorg adik beradik try, mesti mak aku akan berminat nak try. Mak aku ni kulit dia memang takde masalah langsung. Jerawat pun macam malas nak hinggap. So dulu dia pernah try NDZ sekejap. Nampak kesan tapi bila stop, kusam balik. Btw since my late grandpa belah mak ialah pure indian dari India, so my mom mewarisi kulit berwarna dark brown dari my late grandpa. Genetik yang mencerahkan kulit kami adik beradik ialah my dad, orang Banjar perak. But dari dulu time kecik2, my skin dapat sikit je genetik ayah, dan banyak genetik mak. Sebab tu i kata my skin sawo matang. Campur lagi sunburn time skolah menengah, double triple matangnye sawo itu. Huhu.

So berbalik pada kisah mak, bila dia nampak anak2 dia mula berjinak2 pakai REW ni, dia pun nak pakai. Well, for me, why not kan? So i pun supply la kat my mom. Setiap kali stok habis, dia akan roger i. La ni dah masuk setahun lebih gak la. Cleanser sebotol x abis lagi, Krim baru nak abis botol kedua. Dan kesannya memang nampak kot~! Bukanla nak kata kulit my mom trus poofff~~ jadi cerah silau. No no. Cuma kulit mak jadi cerah dari sebelum ni, banyak cerah sampai kawan2 tanya. Plus, kulit mak nampak tegang/kurang kendur as her age. Ala... kulit mak memang cantik  pon... saje nak i puji lelebih kan mak? Hihi. Then kawan dia tanya and order REW. 

So u girls nampak tak penangan REW ni dalam family i? Nasib baik my dad tak ngengade kata nak try gak. Haha. Tu belum cakap lagi penangan REW ni kat colleague wanita kat ofis. Well, mana yang berani tanya i tu, akan tau la produk apa i pakai. Mana yang setakat berbasa-basi tanya, sila cuba tanya i dengan lebih serius lagi. Lagipun sebab me & my family pakai, so i memang simpan stok banyak skit. Bukan sebab niat nak berniaga pun. Nak tolong orang dapat kulit yg cantik tanpa mekap. Tu je. 

So, nak i post my pic? Tak kot. This is not my style eventhough i memang ada pic sebelum & selepas. Just that i nak u girls rasa apa yang i penah rasa dulu, ke-excited-an bila pakai produk berbulan2 dan nampak hasilnya dan berikar tanak tukar produk like forever! Haha melampau je statement kan. 

For those yang berminat nak try this product, boleh email me : nadyashah_139@yahoo.com atau whatsapp me : +6012-2064862. Nak tanya lebih lanjut pun boleh. Cumanya I'm not a beauty consultant ye. I consult based on my experience ONLY. Mane yg tak serasi pakai produk ni, jangan plak nak wasap i marah2 kata i tipu. Told u, this is my skincare review, not yours bah. Huhu. Btw I memang supply kepada sesiapa yang berminat tau. So sesape yang dok dekat area Bandar Sri Permairusi Cheras atau keje kat area Bukit Bintang (Menara Yayasan Tun Razak), boleh je self pick up REW dari i ye.  Harga krim RM115, Liquid cleanser RM30. Klau include pos ke semenanjung, total RM150. Dan I takde simpan stok sabun buku tau sebab I tak pakai so please jangan tanya I jual sabun buku tu ke tak ye. Huhu

Anyway, now dah berjaya langsaikan hutang skincare kat u girls. Lega. Boleh tido dengan aman damai malam ni. Yeay.

-til we meet again in the next entry-

Wassalam.


16 comments:

Hazrini Hamzah said...

Masih pakai skincare ni x? So far, ok?

Hazrini Hamzah said...

Masih pakai skincare ni x? So far, ok?

A. Qareesa Wong said...

Thanks for review ni.. Saya baru nak try pakai tapi takut terbeli yang fake. InsyAllah soon.

Nadiah Kenshi said...

Hi ,
I nadiah
I pon pnguna rew
Sgt lme jgk
Mmg putih and ok
Tp ade skali tu stok abis
Ble i xpkai muke i jd trok gler
Trok sgt naik jerawat
Tp sebnarnye i mmg ske rew ney sbb elok
Tp i just nk taw npe i stop sekejap
Muke i jd lg trok
??

eiyra anuar said...

Sama la..igtkn sy jew mcm tu..muka sy teruk giler skunk sbb daa lama xpkai whitening cream..bila sapu balik,kulit ok balik..knpa yea..sedeh giler tgok muka skunk..hbis mgelupas n merah2..ada sapa2 taw x knpa jd mcm tu..?

Unknown said...

Sebab dalam rew ade kandungan paraben yang tinggi..sayavpakai 2 taon..ade skali tu stop skjp sbb hbis stok..mmng smpai skrng muke jadi sngt terok..now da 2 taon suffer.. sedih sngt.. mnyesal pon da x gune.. trlalu sngt mngejar nk putih flawless.. sian kulit muka

Lia said...

Sebab dalam rew ade kandungan paraben yang tinggi..sayavpakai 2 taon..ade skali tu stop skjp sbb hbis stok..mmng smpai skrng muke jadi sngt terok..now da 2 taon suffer.. sedih sngt.. mnyesal pon da x gune.. trlalu sngt mngejar nk putih flawless.. sian kulit muka

Dya said...

Ala kesiannya awk. Awk kena pakai organic product la macam tu sbb paraben ni ada dlm banyak produk. Tp alhamdulillah sy tak alami masalah tu. Harap2 sy takkan alami lah. Amin.

Dya said...

Sorry nadiah. I cant explain kenapa muka u jadi teruk bila stop pakai rew since it didnt happen to my face. Maybe bcoz skin kita berbeza, so the effect bila stop pun x sama. Hopefully u manage to find a suitable skincare :)

MUARASTA said...

mengandungi paraben..paraben dan nama2 yg ade paraben tu adlh pnybb kanser..😨😨😨

Unknown said...

Kandungan REW cream ade high level mercury..i bru je pkai 1week..should be stop immediate..frust la coz b4 beli mmg search dlm website rew cream ade kelulusan..tut tut ade racun rupenye..hopefully muke xde sign effect yg teruk..

Dya said...

So far info dr KKM ada mercury. Tp Hq kata sbb KKM ambil sampel random dari penjual online. Sy pun frust tapi nak tunggu outcome dulu la. Sbb sy dah pakai 5 tahun.

noriza zuriani said...

So mcmne u stop pkai x..

Dya said...

Tak stop lg ni. Masih pakai krim tu tp sehari sekali je la. Xtau nk tukar ke produk apa. Frust sgt.

noriza zuriani said...

Same la.3 kali brturut2 trkena ni.dulu pkai tati skincare then tukar molek skincare..tau2 dua2 ade bhn trlarang..ble pkai rew skin dah ok skit bru tau ade mercury plak..

Dya said...

Baru tgk update pagi tadi. Company tarik balik krim yg manufacturing date bulan 4 dan 5 2017 sbb katanya byk produk fake pd date ni mengandungi mercury. Sy punya date dec 2016, pakai terus je la nmpk gayanya. Cuba awk cek awk punya. Ada tulis kat bawah kotak je, xde kat bekas krim.