16 November 2014

My Skincare 8 - Royal Expert White Review

Assalamualaikum.

Finally rajin juga diri ini menaip entry baru setelah berkurun lama menyepi akibat kesibukan bekerja. Maafkan saya.

For those yg memang follow my blog and my entries related to skincare review, korang mesti tau yang sy memang dah banyak guna skincare products for the sake of trying and expecting the best out of my laziness.

Yes! My laziness. Tu keyword dlm isu skincare ni.

As i said, my first ever product yg i tried ialah De' Wajah. Ada 5 item dlm satu trial set tu and i never failed to use each one of them during my non-laziness era. That was almost 10 years back. But now, things changed. I need something simpler and quicker to use, not to highlight on how I am very particular and desperately want an extremely high confidence level untuk keluar berjumpa orang tanpa secalit mekap. 

And now, I can proudly say that I managed to achieve it. Alhamdulillah.

Dulu (as in 10 years back), bedak compact, foundation, eyeliner, mascara, eyeshadow and lipstick is my companion. If u girls ever heard of this question, "Kalau korang stranded kat pulau, apa barang yg korang akan bawak?", and my answer is, "Of course my skincare set and my beauty tools!" Melampau kan? Sebab time tu terlalu demand nak jadi cantik. Honestly i grew up dengan skin yg kurang bermasalah. During my puberty pun i takde masalah pimple yg kronik. Maybe sebab hormon sgt stabil kot. Hewhew. But! Bukan takde langsung pimple ye. Sekali dah naik tu, mak aihhhh liat nau nak hilang. Salah satunya jadi sebaceous cyst. Ngeri den!

So my only concern is to get a fair & whiter skin. Sape yang tanak kan? I mean, for a girl like me, yang pada zaman sekolah dulu dibezakan kerana different skin tone, sorry, I memang terasa. Isu tu jadi sensitip sentap menyentap sebab diejek2. Hampeh tau budak yang ejek2 i tu. Hehe~ (sensitip kejap)

So after few years with the trying and erroring session, I came across this amazing product of Royal Expert White. How did I came to know about this? From a friend yang kata mak dia ada jeragat, pakai produk ni dan kulit sangat cantik. Hmm interesting!

So lets see how this product looks like. *credit to google*





Alright. Nampak macam banyak je kan? Dalam pic atas ni ada whitening cream, soap bar, facial cleanser, moisturising lotion and stretch mark lotion.

Well.. as per my experience, I only used 2 items up until now. Now -> as dah 2 years i pakai produk ni dan berpuas hati. Mihmih. 

I even supply this product to my mom, my sisters and also my colleague yang nakkan hasil yang sama or even better than mine. Hasil? So far memang repeat order la kan. Bukan nak berlagak mahupun riak dan takbur, tapi ni hakikat. 

So since i dah buat entry ni, tiada lagi rahsia untuk skincare product yang i guna. Sedih. Hehe perlu ke sedih? 

So let me review this product ye. 

Mula2 pakai, cuci muka guna facial cleanser dengan taatnya setiap kali sebelum ambil wudhuk. Oleh yang demikian, total pemakaian cleanser ialah 5x sehari, sama macam waktu solat. Kalau time period, jumlah pemakaian automatik jadi 2 je yakni bgn pagi dan sebelum tidur. Krim pun sama, kalau 5x cuci muka, 5x la jugak pakai krim. Gigih katakau..! Royal Expert White ni kat kotak dia ada tulis, boleh nampak hasil dalam tempoh 2 minggu. Well, i was tempted earlier on. But as 2 weeks goes by, I feel.... sh*t! Haha. Aku kena tipu ke ape. Yes, macam yang aku cakap kat korang, dah macam2 produk aku try. And bila produk tu kata visible result in 2 weeks, memang slalunya aku dapat la result tu within the promised duration. However, for this product, i was dissapointed. WAS, okay!

But since dah beli dengan harga yang agak lumayan, maka aku pun teruskan pemakaian dengan harapan boleh la nampak hasil. But all along, aku memang tak bermekap langsung ye. Takdenye tepek2 bedak. Memang kuar ke mana2 berbekalkan whitening cream tu je. Tu kiranya my foundation+sunblock cream la. Yes, i can say it is a sunblock cream sebab i berjemur bawah matahari pun less-to-none sunburn i dapat. Hewhew. 

Regarding my skincare thingy, I selalu berdiskusi dengan my lil sister. Anything, kitorang akan bincang dan debatkan based on info yang kitorg tau. And for this product, I main beli je tanpa tanya dia dan pakai. Everytime I jumpa dia, i akan tanya, "Ada pape perubahan tak kat my skin tone?" And the answer is always "No". Sad.

But after 4-5 months gitu, dan time ni stok krim dah nak abis tapi cleanser masih ada separuh botol lagi, i pun saje la lepak kat hostel my lil sis ni. And unexpectedly, she said, "Eh kulit u nampak cerah dan saaaaangad sekata la!" My respond was, "Are you being sarcastic to me?" Marah sebenarnye sebab macam dikodok2kan. Yela. Orang dah givap, ko jangan simbah minyak kat api panas lak. Time tu i dah nekad macam nak tukar produk lain lepas stok krim abis. To the moment she said that, dia amik cermin muka and compare her skin with mine. OMG! What she said was true!!! Even better, kulit i jadi lebih putih dari kulit dia!! Hikhik. FYI, kulit i jenis sawo matang while kulit dia macam putih kuning susu. (Excited tak korang baca ayat i ni?? Hehehe)

So i pun habaq kat dia i pakai product ni dan dia pun try. Til now, she's also a regular user of REW. Starting from there, i pun teruskan la pakai REW ni. Tapi makin lama makin malas sebab dah nampak hasil la katakan. Ada masanya time weekend+period, i cuci muka je tp x pakai krim pun. But it amazed me that kulit i tak jadi kusam. In fact kulit yang cerah ni dah macam kulit asal la plak. Ahhh bahagianya i, bak hang!

Btw setiap produk yang kitorg adik beradik try, mesti mak aku akan berminat nak try. Mak aku ni kulit dia memang takde masalah langsung. Jerawat pun macam malas nak hinggap. So dulu dia pernah try NDZ sekejap. Nampak kesan tapi bila stop, kusam balik. Btw since my late grandpa belah mak ialah pure indian dari India, so my mom mewarisi kulit berwarna dark brown dari my late grandpa. Genetik yang mencerahkan kulit kami adik beradik ialah my dad, orang Banjar perak. But dari dulu time kecik2, my skin dapat sikit je genetik ayah, dan banyak genetik mak. Sebab tu i kata my skin sawo matang. Campur lagi sunburn time skolah menengah, double triple matangnye sawo itu. Huhu.

So berbalik pada kisah mak, bila dia nampak anak2 dia mula berjinak2 pakai REW ni, dia pun nak pakai. Well, for me, why not kan? So i pun supply la kat my mom. Setiap kali stok habis, dia akan roger i. La ni dah masuk setahun lebih gak la. Cleanser sebotol x abis lagi, Krim baru nak abis botol kedua. Dan kesannya memang nampak kot~! Bukanla nak kata kulit my mom trus poofff~~ jadi cerah silau. No no. Cuma kulit mak jadi cerah dari sebelum ni, banyak cerah sampai kawan2 tanya. Plus, kulit mak nampak tegang/kurang kendur as her age. Ala... kulit mak memang cantik  pon... saje nak i puji lelebih kan mak? Hihi. Then kawan dia tanya and order REW. 

So u girls nampak tak penangan REW ni dalam family i? Nasib baik my dad tak ngengade kata nak try gak. Haha. Tu belum cakap lagi penangan REW ni kat colleague wanita kat ofis. Well, mana yang berani tanya i tu, akan tau la produk apa i pakai. Mana yang setakat berbasa-basi tanya, sila cuba tanya i dengan lebih serius lagi. Lagipun sebab me & my family pakai, so i memang simpan stok banyak skit. Bukan sebab niat nak berniaga pun. Nak tolong orang dapat kulit yg cantik tanpa mekap. Tu je. 

So, nak i post my pic? Tak kot. This is not my style eventhough i memang ada pic sebelum & selepas. Just that i nak u girls rasa apa yang i penah rasa dulu, ke-excited-an bila pakai produk berbulan2 dan nampak hasilnya dan berikar tanak tukar produk like forever! Haha melampau je statement kan. 

For those yang berminat nak try this product, boleh email me : nadyashah_139@yahoo.com atau whatsapp me : +6012-2064862. Nak tanya lebih lanjut pun boleh. Cumanya I'm not a beauty consultant ye. I consult based on my experience ONLY. Mane yg tak serasi pakai produk ni, jangan plak nak wasap i marah2 kata i tipu. Told u, this is my skincare review, not yours bah. Huhu. Btw I memang supply kepada sesiapa yang berminat tau. So sesape yang dok dekat area Bandar Sri Permairusi Cheras atau keje kat area Bukit Bintang (Menara Yayasan Tun Razak), boleh je self pick up REW dari i ye.  Harga krim RM115, Liquid cleanser RM30. Klau include pos ke semenanjung, total RM150. Dan I takde simpan stok sabun buku tau sebab I tak pakai so please jangan tanya I jual sabun buku tu ke tak ye. Huhu

Anyway, now dah berjaya langsaikan hutang skincare kat u girls. Lega. Boleh tido dengan aman damai malam ni. Yeay.

-til we meet again in the next entry-

Wassalam.


22 September 2014

Emilay Whitening Murah !!!

Assalamualaikum semua~

Kepada sesiapa yang berminat nak beli Emilay Whitening Clear Spots yang tengah hot gile-gile kat market ni, boleh Sms/Whatsapp/Viber/LINE/wechat ke  +6O12-2O64 862 ye.

Ape yang menarik kalau order kat sini??

  • Boleh cod area Bandar Sri Permaisuri Cheras dan Menara Yayasan Tun Razak KL je ye.
  • Boleh juga diposlaju terussssss ke depan pintu rumah anda.
  • Dijual secara retail dan juga secara borong. Borong konfem lagi murah kannnn~
  • Memang jual yang 100% original punya lah! 



Harga seperti kat bawah ni dan dah termasuk postage untuk Semenjung tau!


  1 botol : RM 35
  3 botol : RM 50
    7 botol : RM 100
 10 botol : RM 130
              

**Kepada sesiapa yg berminat utk beli Emilay secara borong juga boleh ye. Harga lebih murah kalau ambil dalam kuantiti yang banyak.


So cepat2 grab smartphone masing2 dan contact seller ni. Err kalau bukan smartphone pun masih boleh contact seller ni. SMS kan adeeee.. hehe..

Atau boleh isi order form/borang tempahan ni  ORDER FORM. Confirm puas hati tau~
               

02 May 2014

Trip to Hong Kong - Day 1 (2nd half to Disneyland)


Assalamualaikum.

Ya Allah.. panjang lagi umur ni untuk sambung entry ke Hong Kong. Alhamdulillah. Pegi HK tahun lepas bulan 2, sambung entry hari pertama pada tahun berikutnya. Agak2 bila ye aku dapat sambung entry hari ke 2? Errr.... *gigit jari*

Okay2. Lets focus!

Lepas dah letak barang kat hotel & cari sandal putus aku tu, dengan bawa bekalan roti & air kotak, kami pun menapak semula ke MTR Tsim Sha Tsui (TST). Destinasi?? Of course Disneyland!! *sambil bayangkan yang indah2*

Kalau dari MTR TST (menghala ke Tsuen Wan), kena tukar laluan kat MTR Lai King (menghala ke Tung Chung)  dulu then turun kat MTR Sunny Bay utk naik tren ke Disneyland. Well.. semua laluan (x semestinya dari TST je) memang kena turun kat Sunny bay. Sebab nak masuk Disneyland tu trennye memang between Sunny Bay-Disneyland je. Laluan pendek. (rujuk gambar kat bawah)


Btw, u guys memang akan tau tren mana untuk ke Disneyland time kat Sunny Bay tu. Sebab trennye sangat disney style. Next entry aku share k!


Once dah sampai kat Disneyland tu memang main je la kan. Atas ni entrancenya ya. (pic credit to google)

  (pic credit to google)

Lepas je pintu gerbang hijau tu, korang akan nampak abg tikus tengah main skateboard atas whale. Orang punya skateboard meluncur ke depan, dia punya naik turun lak. *weirdoooo. ihiks* Pastu korang boleh belok kanan untuk ke arah ticket kaunter.

 (pic credit to google)

Opps sebelum tu, kitorg dah beli tiket Disneyland awal2 dari Malaysia lagi. Errr murah skit kalau x silap. Tu pun hubby beli dr travel agent kat area pudu. Tak tau la sekarang ade lagi ke tak. Then tiket tu untuk sehari je.

Since nafsu kami mengatakan bahawa tak cukup der nak main disneyland ni half day je, maka kami pun upgrade tiket tu kepada 2 hari. Meaning that, esok pun akan datang main lagi! Yeay! Eh eh eh... stop lompat2 dulu. Sebab... nak upgrade ni klau tak silap aku, kena buat kat kaunter tiket time korang memula nak masuk tu. Takleh buat time nak balik nanti tau! Dan harga lepas upgrade lebih murah berbanding harga beli 2 tiket berasingan untuk 2 hari. Exact amount? Err... sorry cant remember. Tapi sure korang boleh google. *ampun sebab tak membantu*


So dah masuk disneyland, maka main la sepuas2nya. Since aku je yang suka amik gambar dan suka bergambar, maka banyak gambar hubby dan tak banyak gambar aku (sebab hubby tak suka amik gambar). sobs. so takde ape sangat kot nak share dgn korang. ala... takkan main dalam disneyland pun nak ade guidance??? dah sampai kan? main je semua. Aku ni siap lari2 lagi kejar mainan sebab manusia sumpah ramai gila, beratur pun panjang gila dan masa sangat limited. Bila lapar, makan roti je. Well, kat dalam disneyland memang la ada restoran halal , Explorer's Club Restaurant dan di Tahitian Terrace tapi ni kan trip backpackers yang nak berjimat ikat perut, maka sila lah makan bekalan yang dibawa ye. Kalau tetibe rasa down, then makan la dekat2 dengan restoran mewah. Amik bau je pun rasa mewah. Hehehe. Sorry korang. Ni memang entry bajet tau.

 
Tapi yang pasti, kitorg memang main sampai malam la! Oh oh! Kalau nak solat, takde surau tau. Kena pegi kat ofis customer service (tak ingat exact name) kalau nak solat. Tu pun kena booking bilik, dia allocate 10 - 15 mins je kalau tak silap. Amik wudhuk pun kat toilet. Sebab tu pentingnya solat jama'. Sebelum keluar hotel dan solat Jama' takdim zuhur/asar, then balik hotel time malam, solat jama' ta'khir maghrib/isyak pula. Yang 'surau' ni berguna untuk esoknya sebab at day 2, seharian main kat disneyland. (yeay! tak payah buat entry 2nd day sebab 2nd day seharian kat disneyland. nak cite ape?? kekekeke)

Satu pesanan la untuk korang, kat disneyland ni ada game & show. So plan wisely ye sebab show sangat ada masa2 tertentu while game tu korang boleh main anytime time xde show. And show dia memang super duperrrr best! Sila la pecaye.

Hmm... pastu balik dari disneyland, trus pegi Mong Kok. Saje nak usha pasar malam dia yang super femes tu. Barang ada murah, ada mahal. Sila la tawar2 ye. Ade yang pandai cakap melayu gak, so jangan la nak ngumpat sokseksoksek bajet diorang tak paham. Hahaha.

Well, tu je kot utk 2nd half of first day. Seronok? Of course! Nak datang lagi?? *cek purse jap. hikhik*

 

07 February 2014

Hello 2014... (^^,)v

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah masih bernafas lagi sekarang ni. Dah masuk tahun 2014 almost sebulan lebih dan aku baru je nak welcome year 2014. Hehe. Nampak tak betapa busynye aku?? Nampak tak?? Sokeyh. Aku paham korang tanampak. Huhu

Anyway dah lama nak buat entry baru. Bukan entry kosong + mengarut macam entry ni. Tapi entry pasal nak review produk dan sambung entry travel ke Hong Kong almost setahun yg lalu. Yes! Dah nak setahun ye baru aku nak sambung entry tu.

So here is the checklist of entries that i planned to post or TRY to post if I'm able to within this year kay. 

1) Sambungan entry travel to HK
2) Review my current skincare
3) Travel to part of Indonesia
4) Travel to part of Thailand
5) Review shawl <-perlu abis="" br="" dah="" haha.="" ke="" modal="" nmpk="" sgt="">

Btw kalau korang perasan statement kat atas tu, WITHIN THIS YEAR tu! Kalau aku post 31/12/2014 pun kira masih dalam tahun ni la kan. Hik hik hik. Neway bukan ade org ternanti2kan post aku pon kann... T_T ......

Okay korang, nak tido dulu. Dah cukup penat rini buat keje di ofis dan di rumah. Anyway for those yg berminat nak order Emilay Whitening (RM35), VCO Catalyst (RM35) dan Pati Ibu Putih Jannalawwa (RM75), cepat sms aku kat 012-2064862 (Dya) keh! Nak COD pun boleh, area HUKM/menara yayasan tun razak bukit bintang je.

Alrite uolllsss... nite2...

.Wassalam.