31 December 2010

Terima kasih mak...

Aku tunduk membisu. khusyuk mendengar setiap bait kata2 yg dihujahkan. sedetik pun tiada niat untuk menentang setiap kata2 itu. kadangkala ku gagahkan kepala ini untuk menatap seraut wajah yang sudah terlalu lama mengusik perasaanku, yang membuatkan segala perasaan bercampur-aduk.

Mak menghabiskan bacaan surah Al-Asr (masa). kemudian mak menegur tentang cara anak2nya berpakaian yang tidak menutup aurat sepenuhnya. mak kata, jgn pakai suar ketat2. jgn kuar dating dgn lelaki. tlg jgn pakai tudung pendek2. jgn pakai baju yang jarang2 dan pendek2. jgn itu dan jgn ini. mak...

Dulu mmg pernah aku bertindak sewel dan mengikut perasaan. aku terlalu muda untuk menilai semuanya. terlalu ghairah untuk berfesyen. terlalu terikut2 dgn dunia semasa. lucu. terlalu lucu untuk dikenang kini. tapi kelucuan itu tak menyebabkan aku ketawa. yang berlaku adalah sebaliknya.

segala yang 'jangan', aku 'boleh'kan. ya. aku buta. aku pekak. aku tak dapat menilainya. tapi hakikat sebenarnya ialah...mak terlalu baik untuk aku sakiti. mak, ampunkan dya. dya banyak buat salah pada mak. dya akan cuba jadi anak yang baik pada mak. dya akan jaga mak sampai bila2. dya tak nak sakitkan hati mak. dya sayang mak.

"Bila mak meninggal, tiada apa yang dapat menyumbangkan pahala pada mak kecuali 3 perkara. mak takde harta. hanya amalan yang mak dah buat sepanjang hayat mak dan anak-anak mak je yang akan terus jadi penyumbang pahala pada mak. bila mak mati, mak balik rumah dan tengok anak-anak mak leka tengok tv, mak pasti akan nangis."

Aku terkedu. mak, jgn ckp camtu. biar apa pun yang jadi, dya akan ingat mak selalu. dya ingat segala susah payah mak sepanjang mak membesarkan dya dan anak2 mak yang lain. mak sangat berdikari. mak sangat penyayang. even sekarang pun, mak tgh mencurahkan kasih sayang mak pada anak2 mak dengan memberikan nasihat yang berguna. nasihat untuk kita sama2 berjumpa di akhirat kelak.

Mak, dulu memang dya pernah teringin untuk mak jadi macam mak kawan2 dya. mak diorang tak kisah bila diorang pakai baju ketat2. mak diorang tak kisah diorang cerita kat mak yang diorang ade boyfren. mak diorang siap belikan lagi baju yang seksi2 untuk diorang. mak diorang puji anak2 diorang bila anak2 pandai berdandan dan lawa. mak diorang tak kisah anak diorang buat macam2 benda. bebas sepenuhnya. kami? anak-anak mak ni?? masuk sekolah agama. tak boleh tanggalkan tudung. pakai baju yang boleh muat 2-3 orang. wajib ikut mak ajar budak ngaji kat surau. dan macam2..

Mak tak tau jiwa kami memberontak nakkan kebebasan. nak jadi macam budak2 lain. mak tak tau kami ni jahat. yang dulunya bertudung labuh, sekarang tudung angkat sana angkat sini. mana pegi tudung labuh? dah sedekah kot. yang dulunya tahfiz Al-Quran, sekarang tak tau apa lagi yang menghiasi bibirnya. yang dulu patuh dengar kata-kata mak, bila dah berjauhan dari mak? Wallahua'lam. hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Mak, anak2 mak memang payah nak sedar betapa beruntungnya mereka dapat mak. dya tarik balik semua keinginan dya untuk dapat mak mcm mak kawan2 dya. mak diorang memang sayangkan anak2nya. tapi sayang diorang takkan sama mcm mak sayang pada kami. mak sayang kami terlalu dalam. terlalu sayangkan kami. terlalu. mak obses menyayangi kami. mak obses nak jumpa kami di akhirat. semua tu tak salah mak! yang salahnya kami! yang salahnya dya ni, anak mak! dya x sedar semua tu. dya tanak kehilangan mak. dya bersyukur Allah anugerahkan mak pada kami. orang lain menanti2 hidayah daripada Allah untuk berubah. tapi kami ni, Allah dah hadiahkan mak untuk bimbing kami. kenapa dya tak bersyukur dengan hadiah Allah tu???

untuk segala dosa dya pada mak, dya minta ampun. tak guna minta ampun dalam blog sebab mak tak baca blog dya. tapi dya nak mak tau, dya selalu ingat pada mak. dya nak jadi anak yang baik. dya memang jahat. dya jahat sebab dya liat nak ikut cakap mak. dya ingkar pada pesanan mak, nasihat mak. ampun mak. dya terlalu sayangkan mak. pada usia 24 tahun ni, baru dya sedar betapa bodohnya dya untuk abaikan hadiah yang paling berharga yang Allah dah berikan pada dya.

dari kecil, mak jaga anak-anak mak tak pernah tak cukup makan pakai. tak pernah mak lupa untuk didik anak-anak mak dengan ilmu agama yang berguna. dulu waktu cikgu ajar matematik, dya tak paham untuk apa. bila dah besar ni, rasa bersyukur belajar matematik dulu. ada orang tak sebertuah dya, tak dapat pegi sekolah pun. sama macam ilmu agama yang mak bagi. tak semua orang belajar apa yang dya belajar. tak semua orang dapat baca doa dalam bahasa arab seawal usia anak-anak mak ni. mak memang tegas tapi semuanya bertempat. ketegasan mak tu la yang mencorak kami.

ujian untuk mak tak pernah surut. dya tau tu. sehingga ke usia 53 tahun ni, ujian Allah pada mak semakin bertambah. mak dah mula tak sihat. dya risau sangat. dya tak nak apa2 yang buruk berlaku pada mak. dya tak kisah kalau anak2 mak yang lain x ambil kisah pada mak. asalkan dya kisah. dya bersyukur mak lahirkan biha untuk jadi peneman dya. dya bersyukur biha ada untuk berkongsi setiap masalah dgn dya. dya bersyukur biha prihatin terhadap mak. dya bersyukur sangat. bukan dya tak bersyukur mak lahirkan yang lain tapi bagi dya, biha yang paling penting, kedua selepas mak. dalam keadaan mak dilanda masalah keluarga, biha je yang dya boleh harapkan untuk jaga mak dan tengok2kan mak. biha banyak tolong mak. biha ada bila dia mampu ada. kami anak2 mak cuba untuk jadi yang terbaik hanya untuk mak.

biar apa pun yang jadi lepas ni, dya akan pertahankan mak sampai bila2. bagi la semua kesakitan, keperitan dan kepahitan mak pada dya. dya tak nak tengok mak sedih, sakit dan kecewa lagi. dya nak jaga mak sampai akhir hayat mak dan akhir hayat dya. dya nampak pengorbanan mak dan dya hargainya. mak terlalu istimewa untuk dya. terima kasih untuk bimbingan mak yang tak pernah jemu untuk berjumpa kami di syurga. terima kasih mak..



24 December 2010

Selamat Ulangtahun Perkahwinan Mak & Ayah ^-^




Yeay!!!
sape sangka dah 27 tahun mereka bersama?
dan kemudian 5 ekor anak itek menemani mereka..
meniti hari demi hari sehingga kini..


 

ohh terima kasih wahai mak & ayah..

tanpa anda berdua..
kami anak2 mak & ayah xkan wujud sampai kini..
sob3..
terharu...

sempena 24 Disember 2010 ini..
dya mewakili anak2 tuceng mak yg len nk ucapkan..

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG KE-27!!

semoga mak & ayah bahagia dlm keredhaan Allah, dan tergolong dlm golongan orang2 yg beriman.
sayang mak & ayah~


mmuahh mmuahh mmuahh..!!

p/s - kecik2 dlu slalu kata mak ayah jaat sbb x bg aku wat mcm2. smpi dlu pnah kena tukul tgn ni dek degil nk pkai lipstick. haha. gud bebeh. sesunggohnya aku malu dgn diri aku klu aku masih rasa bahawa mak ayah jaat. ampunkan dya, mak & ayah..


23 December 2010

posting hukm lagi...

salam.
utk pengetahuan korang, aku kn dh mula klas. so klas aku kali ni more to posting.
ala2 attachment la.
dok kt tmpt yg diarahkan n buat keje or tolong2 smbil blaja n minta sign kat logbook yg diberikan.
huhu. aku liat.
meaning:
1) nk wat keje tu rajin tp nmpk mcm menyibuk je rase.
2) bila dh wat keje, nk minta sign tu plak yg segan. nmpk mcm wat keje demi nk dptkn sign lak.
aisey~
jatuh saham gua woo...

tp xpe.
ku gagahkan diri + tebalkan bedak kat muka dlu seblom g minta sign.
hehe.
agak2 klu korg nmpk muka aku mcm pkai tepung tu, phm2 la yg aku otw nk g minta sign utk buku log ye.




 
ohh! bkn cmni. ni huduh! huhu







hah. yg ni cantek! wewwittt~
cenggini la kot aku siap dgn payung n jinjit kain berjalan ke arah mangsa utk mintak sign.
hahahaha.
kesiannye~
tp xpe. janji logbook penoh!
agak fobia disitu ye bila sem lepas punya logbook dpt 2% jek dr 10%.
x ke mcm sadis???
nmpk sgt pemalas nk mintak sign.
hwaaa...
akutnye~~

"bila anda sign logbook sy, anda akan dpt sebatang pen percuma. tawaran sah sehingga hari terakhir pernghantaran logbook pd admin. terime kaseh~"
ni ayat keramat aku sbg insentif pd dorg utk jd rajin sign logbook aku. hehe
jgn malu2 ye..
jemput sign... T_T





p/s - td dah testing size uniform.  x sabo rasa nk sarung uniform. boring ah nk jd fashionista pencen g posting. haha..


19 December 2010

inai aku cantik! inai korang??


Alhamdulillah..
majlis dah selesai semuanya..
terima kasih pd rakan-rakan yang x dtg..
sbb klu korg dtg, korg nk g mane kn?
huhu..
.
.
.
.
ok! aku mengarut jek!
xde majlis pape pon!
saje nk kasi tayang sket inai kat jari awek tu.
jeles sey.
merah mak ngah~
sbb tetiba mcm teringin nk berinai..
so ini la hasilnye...
.
.
.
.
.
.
.
.

takyah kot aku kenalkan menatang ape kt dlm gambo neh.
ni jari aku ok!
jari yg berinai tp rupa mcm org mkn sirih smpi menjilat jari.
sumpah cantik hodoh!
siyes aku tatau cane nk ngadap kengkawan n cekgu isnin nnt.

arghh!!
inai merah bak selua tdo seksi yg aku hrpkn..
tp inai yg aku dpt mcm br lpas korek sampah.
bengang gile!!!!!!!

sure mcm pelik kn cane aku leh end up dgn warna tanah gambut ni.
inai ni dijual di mydin.
MYDIN ok!!
sbb seblom ni aku tgk akak aku pkai inai brand ni.
tp aku mcm x tanye plak kan mane dia cekau menatang tu.

sob3..
siyes pilu hati aku mcm kena palu..
malu sey..
mak aku pon tanye nape tgn jd cmtu..
nk kata anak dia br kena pinang...
mak mertua aku pon xkn sanggup nk sarung cincin kat jari kaler cmni..
seb bek la aku x ngengade g bantai kalerkn dgn jari bagai..
fuhh..

aku kena cari exit aka jln kuar..


bkn jln kuar yg ini!
tp bley guna la jgk sbb keadaan aku ni agak emegency kn.
huhuhu..
ngerinye~

cincin diamond kat jari manis aku tetibe jek ilang seri sejak bubuh inai ni..
hwaaaaaaaa~~~~
aku x makan sireh la...
xde gak korek sampah...
dan x men tanah gambut langsong!
tunggu ah.
nnt aku buh gambo inai bertuah yg aku bantai tu.
cisskek sungguh!!!

18 December 2010

Tulah??

aku ketulahan.
tgn kiri aku sakit yg amat.
sape swoh mulut cabul?
lenkali jg mulut skit. (byk sbnrnye)
jgn ckp men sedap mulut je.
sedar diri skit aku berckp dgn sape.
kang klu ngadu, sure ade org kata.."tu la.."
x ke sounds like 'tulah'??
ahh..
sick!

2 days b4 new semester..again???

jelez gile dowh bile tgk org len dah grad.
ayat mcm aku ni x layak je nk grad.
layak kah?
hehe~ kene tanye para Dr kat HUKM ah centu..
ok! jgn tanya!
sbb result exam aku pon aku x hingen nk tanye.
nape?
sbb aku rase mcm aku dah x minat la nk blaja2 neh.
aku lg minat nk keje.
aku nk dpt duit n buat ape2 je yg aku suke dgn duit aku tu.
again!
duit aku.
x nmpk?
DUIT AKU la...!! (pehal nk emo lak neh?? haha)


ok! lega skit.

panas jek ati ni sebenonye.

tatau nape ah kn.

klau tau nape, sure aku habaq dah.

or mebi aku mmg dilarang keras nk habaq2 benda yg bikin panas ni dlm blog?
mebi la kot.
ye la.
benda2 rahsia kerajaan akhirat ni mmg kena amik berat taw.
klu x, tmbh dose jek.
td baru tmbh dose, jgn la tmbh dose dgn mengadu dombe lak.
huh huh huh (latihan pernafasan utk bertenang)



luse dah mule klas ah.

malas gile weh nk g klas pepagi.
jadual dah dpt.
perfek gitew~
sbb dh tau bile mase nk kuar merayap balik somban ke ape kn.
sumenye mudah utk ditentukan.
kecuali klu tetibe akak admin tu baek ati pi bgtau yg aku ade klas mengejut!
WOHHHH~~
klu la dia kata aku dpt duit bonus mengejut, xde la tekejut centu skali kn..
ngeh ngeh ngeh..
i loike duet2 nih..
bukan duet nyanyi2 tu taw.
tu xde klass..
x mampu nk guna utk beli rumah pon.
boooo~ (aku sdg menge'boo' rumah yg aku x mampu beli)




ohh bo!
br teringat.
subuh td aku mcm seseme.
tahap idung kena sumbat dgn tisu utk solat.
pastu aku terbyg muka si bo, kwn shinchan neh.
severe x??
sbb dia neh stiap mase ingus melekat.
dan idung aku lak mcm kejap ade kejap xde je ingusnye.
mksdnye nnt kalo x sumbat, puas la aku nk nahan napas utk x bg ingus tu meleleh time solat.
but dun wori.
no kaler2 ok.
tip top punye transparent.
ingus see-through~
haha. jd jijik sket pg neh.
br semangat nk idop.
sbb skrg pon aku xde jek smgt nk idop.

.

.

.

.

bleh x nk kata yg perkataan di atas dh makin lesap dr bibir aku??

funny ah.

...im no longer longing for your love...

..its gone..

...and im tired being myself...

14 December 2010

im in mess..total mess!!

aku x tdo lg. nape? aku pon tatau. mata xmo lelap. mebi sbb dh byk tdo kot. mebi. aku menaip dlm gelap. so x bape nk nmpk huruf ape yg ditekan. nk tekan huruf 'b' tp yg ditekan balik2 ialah huruf 'd'. aku mmg x terer bab2 qwerty keypad ni. reti taip 'qwerty' ni pon sbb huruf tu sumenye sebaris. mmg payah menaip dlm gelap!!

tp nape aku menaip dlm gelap?? sbb aku nk menaip tanpa gangguan sape2. sbb aku lg tenang cmni wlupun mata ni nek silau dgn skrin yg bercahaya penuh keimanan di tgh kegelapan mlm ni. time kaseh skrin. aku tau iman aku kurang. tu psl aku gelap x bercahaya. itu patutnye muhasabah pd diri sndiri tp nmpknye jd kebencian plak.

aku agak terkebelakang lately ni. bkn sbb aku tertinggal bas mahupun tren. tp mungkin sbb aku jln slow sgt n org len jln laju sgt menyebabkan aku mmg terkebelakang. dlm erti kata lain, ketinggalan. aku dapati terlalu byk perkara yg aku kesali n aku x puas ati. contohnye?? byk benda yg aku nk tp aku x dpt. contohnye?? tiket g tgk game arsenal live?? ohh tidak! tu bkn benda yg aku nk. aku nk pokok bunga utk landscaping. ye! aku nk bunga! cantek je kn klu tanam bunga susun cantek2 mcm pic kt bwh ni. sob3. cantek sgt. rase mcm nk jd kuceng gulik2 kt situ.


tp nape aku x dpt bunga?? sbb aku cari kt kedai kete kot. btol! siyes aku g cari bunga kat kedai kete. nape? sbb aku akan cari kete paling cantik then folo kete tu pulang ke rumahnye n tgk bunga kt landscape halaman beliau. menarik bukan idea tu?? tp lpas tu sure aku balik umah, pecahkn tabung utk beli bunga yg sama mcm kt umah org kaya tu. sure mahal! even klu murah pun, aku xkn mampu. ok! aku benci bunga! so xde la aku terasa mcm nk cari bunga lg. yeay! setel 1 masalah negara~

seterusnye..aku xnk cite la mslh seterusnya. terlalu rahsia. klu nk cite, korang kena kawen dgn aku dlu. nk? sure tanak. sbb bile dh kawen dgn aku, korang akn rasa tervevan dgn cite2 dongeng aku. hehe. ok xpe. skip bab kawen. lgpun aku x kawen dgn makhluk sejenis. wlupun korang ni kuceng. hehe. ok. x lawak -.-"

ohh kuceng! ye! td nmpk gmbr kuceng tp bkn hak milik aku la. takot plak nk post kt blog ni sbb kuceng ni x cukup sifat. errr... patot ke x ek?? xpe2. klu ade gmbr pelik2 nnt, phm2 je la ye. huhu. btw tetibe aku terpike psl mende ni. xpe ke klu kita bg nama kt kucing nama yg bkn islamik?? mcm alvin ke, jojo ke, lucy ke,dll. x dose ke? kuceng tu x kecik ati ek sbb nama dorg mcm tu?? (mood: serabut tahap 3, sume benda pun nk pk)

oh ye. dlu time dok kat plaza rah, slalu beli air dlm botol. x kesah la botol 1.5L or 5L, janji air mineral utk diminum. smpikn klu membe dtg bilik aku bkn utk pinjam baju, tp utk minta air!! sadis kn? tp nape? sbb air paip yg nk dimasak tu berkarat. ketara kot karatnye smpi melekat kat kettle. persoalan: xpe ke minum air paip yg berkarat tu?? cuak2. mls pk, so beli air mineral botol jek. tp bil air plaza rah x kurang pun. ye ke x kurang? x sure la plak. sbb aku x pnah byr. hehe. so sentiasa terpk psl penapis air. bioaura kah? Rx water kah?? uhh uhhhh... Diamond kah??


ok! bkn diamond yg ini. ini layak dok atas cincin aku je.

tp yg ini.. (skrol ke bawah ye anda)

ni ialah water filter aka penapis air brand Diamond. pnah dgr x? aku tau mende ni pon sbb dlu kwn kolej aku keje part time kat booth Diamond ni. tu cite lama la. tp yg menariknya time memula aku usha tmpt dia keje tu.

time memula dtg tu, dia promot la mende alah ni bagos n wutsoever yg aku jwb dgn i-dont-care punye muke. so, muka aku yg menjawab ye.bkn mulot. tp minah ni semangkit jek nk cite psl diamond ni. tetibe dia dgn gatal tgnnye sembur air kat muka aku. ala.. bkn mcm masukkan air dlm mulut then tersembur time gelak tu. bukan bukan. tp air yg dh ditapis tu dia buh dlm botol yg bleh spray2. diorang jual air dlm botol cmtu! menarik x?? x?? ok xpe. aku pon rasa cmtu gak. so aku x bape nk layan kecuali bg ekspresi terkezut sbb dia lunturkan bedak kt muka aku. hehe.

tp dia kata, air tu bleh pulihkan masalah kulit. si dia buka 1 folder ni n tunjuk testimonial customer dia. aku angguk je. sbb time tu muke licen bak sutera kn. so x kesah la. (insaf. jgn blagak ye) alkisahnye ialah dia kata air tu bagus. tu je aku nk cite sbnrnye. even umah mak aku pon wajib pakai penapis air. seminggu cmtu, mmg kuneng karat ah tapis tu sbb air skrg ni mmg berkarat!!

tu bkn tgn aku so jgn ckp psl aurat ye anda. tu aku pecaya ialah tangan spesis lelaki so bkn aurat. tu juga adalah contoh karat pd penapis air kat umah si anda ni. geli x? tu antara benda yg bleh dielakkan. pastu kononnye cara nk elak ialah beli paip baru. yeay!

so ini paip baru anda!



time beli tu sure lompat2 hepi sbb "paip ni cantek la, bersih n suci". ok. tu sounds merepek to me. even aku akn sebut benda yg sama. huhu. sape x suke tgk paip baru. licen jek. tp...

hah! amik kau! sure x caye kn korang kumur2, basuh muka, mandi, cuci ehem2 korang guna air yg lalu dlm paip suci cenggini!! hehehe. aku pon x caye. so tetibe aku rase mcm nk diy tuka segala paip dlm umah. huhu. patutla rambut aku dh mula perang, xyah pakai pewarna rambut. sob2.. natural jek. hehe

ok! siyes aku serabut. tu psl aku wat entry ni. klu x, entry ni akan jd exit jek. sbb masok dlm draft. so tu puncanya aku nk penapis air. sbb siyes tekak aku sakit dowh bila minom air dr paip yg x ditapis oleh penapis air yg mahal. siyes! aku x tipu. so hadiah kawen nnt sure korang dh tau nk bg ape kn?? (pls jgn bg aku air botol mineral mahupun paip)

sbg ending kpd keserabutan aku pg ni, aku cuma nk ucapkan slmt pg kepada penonton aka peminat game arsenal yg sdg berlangsung skrg yg aku x berminat pon nk tau bape skornye. nk doa yg x baek, kang ade plak yg berkabung 7 hari 7 mlm sbb arsenal kalah. so no komen. siyes xtau cmne org sanggup stay up utk tgk mende tu. xde siaran ulangan ke?? hehe. ingat ni movie kt HBO ke ape. kui3. aku phm. sgt phm. tp slalu je wat2 x phm. sbb geram.

ok la korang. utk janji aku kt atas, ni gmbr kuceng itu. x sanggup aku nk tgk byk kali apatah lg nk attach dlm blog nih. sob3


cian kiti ni. meninggal sebaik dilahirkan mebi sbb x cukup sifat. dia ade 1 mata, xde bulu lgsg n besar dr yg len. Allah xnk menyeksa hamba-Nya. tu yg pasti. tp adek beradeknye sume sehat2. pic ni amik dr fb amy. cowie.

07 December 2010

Gaduh? Apa penyelesaiannya??

sape manusia dlm dunia ni x pnah bergaduh seumur hidup beliau, sila angkat kaki!!
setiap kali klu korang dah gaduh, ape yg korang buat ek?
pujuk memujuk?
buat dono je? (ego la tu)
trus minta mahap?
aih..apekah penyelesaian yg sesuai klu gaduh ek?
huhu..

Jangan terpedaya mesej sebarangan!!

+6285227681541
Ini ayah Tolong bagi credit mexis 30RM ke
nombor baru ayah 0128640745
Ayah lgi ada msalah kat balai Police. ta
payah caal sekejap ayah call.
.
.
.
.
ok! apekah itu?? itu adalah msg dr ayah utk aku pd suatu hari yg tenang.
bila baca msg cmtu, aku pon trus terpk nk buka m2u utk transfer duit kat no ayah tu.
tp tiba2....! aku jd bijak plak. huhu..
1)klu btul ayah br beli no, nape trus2 minta topup rm30? minta la sikit2 je dlu kn?
2)ape ayah buat kt balai polis? risau nehh!
3)pelik lak tgk no sender tuh. byk sgt no nye!!
4)nape minta kredit dr aku???nape x minta dr mak???
ahhh~! kacau btolll....!!
aku dah serabut dah..
msg tu kata jgn kol no tu.
ok! aku x kol no tu.
tp aku kol no ayah aku yg ade dlm hp aku.
"helo ayah. ayah katne tu?"
"ye dya. ayah kat dapur ni, nk msk kari ayam."
"kat dapur?? ayah ade hntr msg ke kat hp dya?"
"xde pon. nape?"
"sbb ade org hntr msg kat dya, minta kredit rm30 ke hp dia. dia kata tu ayah. tu psl dya kol."
"ehh!! jgn bg! ayah xde hntr msg minta kredit pon. bak cni no org tu."
.
.
so aku pon bg la no hp org tu tp bila ayah kol, dia x jwb. ok~!
its a scam! fraud! n wutsoever la kn..
janji korang jgn tertipu dgn msg2 camtu!
bahaya wooo~
org skrg ni nk tipu duit org guna mcm2 cara taw!
klu korg pnah dpt la msg kata korg menang rm12,000 dr shell ke ape, tlg la jgn pecaye k.
korang x mungkin dpt durian runtuh tiba2 melainkn korang men judi. hehe~
p/s - kuar umah takut kena rompak. rupanya dok dendiam kat dlm umah pun bleh dirompak. ohh mesej~

25 November 2010

Skincare Vs Makeup

salam.

arini xde watpe.
boring.
bgn jam bape tah.
setelkan pape yg patut utk diri sndiri (kecuali mandi).
then setelkan keperluan kakak.
done with that br la g mandi.
time mandi tu rupanya Dr masuk utk wad round.
rugi x dpt tgk muka2 Dr n Dr pun rugi x dpt tgk muka aku yg sememeh br bgn pg.
hehe!

setel mandi tu n dress up (ayat mcm nk g jenjln je kn)..
tgk muka kat cermin.
ohh tu feveret aku ok!
feveret semua ladies kah?
tu aku x sure.
korang suke ke tgk cermin, belek2 muka korang?
klu x suke xpela.
aku suke. tatau nape.
uhuhuhu~

bila belek2 muka kt cermin tu mula la tgn pun merayap kt muka.
bkn merayap tmpt lain ok! (euwww~)
sentuh jerawat, bekas jerawat, parut2, lekuk2, ape2 je yg x sepatutnye ade la.
nape eh cmtu? dah jd habit pun. sob3
pastu pastu..mula la dlm kepala pk "pe nk buat eh supaya kulit jd cantek balik?"
hahahaha!
aku phm.
ayat aku tu aku je yg pk.
korang sure x pk kn.
sbb korang sume pun santek2 belaka.
tp start dr situ la aku mula berpk.
bkn br mula pk pg td ok!
mane better..?
Skincare or Makeup??

Skincare..
continuous regiment yg bleh menyihatkan kulit kn?
tu bg aku la.
tu pun klu pilih produk yg btol br la sihat kulit.
klu x btol, buang je produk tu.
tp jgn slh sangka.
some products may take sometimes to show the effect.
so be patient & guna dgn teratur.
bila skin dah cantek, sure pastu dah xyah cover2 dgn mekap lg kn?
bestnye~

Makeup..
colors that u put on ur face to make urself beautiful.
beautiful in what sense?
beautiful on ur eyes.
korang mekap, pastu mata korang tgk hasil mekap tu then korang puas ati.
x ke cantik tu d mata korang?
bg aku cmtu la.
aku pun cmtu gak.
tenyeh concealer, tenyeh bedak, tenyeh eyeliner bagai..
stop bila dah rasa "ok aku dah cantek".
haha!
i know it sounds stupid.
tp klu korang realize, ada je mata org len yg rasa lukisan kat muka kita tu x cantek langsung!
sedih x?
tp xde la org nk ckp direct kn?
dia biar je kita dgn 'topeng muka' yg kita bwk kulu-kilir tu..
ohh..aku malu tanpa tau yg lukisan aku x santek. sob3 lg.

both pun aku suka.
skincara takes sometime.
makeup is on-the-spot beauty.
uhh..ahh..ihh..
klu duit dlm poket cukup utk beli slh satu je, agak2 mane pilihan korang??
hahaha. sure xleh jwb punye :p

utk aku..
aku nk lasting beauty..
biar cantik yg natural je..
yg x overdone..
tu keje skincare la kn..
but same goes to make up aku skrg..
mboh overdone..
klu bleh nk kuar dgn kulit yg mulus jek..
huhu..
tp dgr kata foundation tu x elok! btol ke??
dan aku mmg x reti pkai foundation.
bleh kata abis beratus utk mende alah tu tp akhirnya aku gak yg malas.
siyesly..

pnah dlu kulit kering n adik aku tegur.
dia cdgkn pkai face mist dr body shop.
so aku pun terjah body shop dgn bie, my sis.
org body shop tu tanye "cik cari ape?"
aku ckp aku nk tgk bhgn skincare & make up.
so dia mulakan dgn skincare since aku komplen kata kulit x sekata n kering.
so dia bg aku 30-days Vit C capsule treatment.
since aku ckp awal2 yg aku sgt mls nk pkai byk sgt natang, so dia suggest benda tu je utk aku.
pastu dia suggest compact powder ikut skintone aku yg malap neh.
bleh la kata yg kt body shop tu aku dpt both skincare & make up.



Skincare Vs Makeup

so bila try tu, mmg kulit jd sgt licin pkai vit c.
suke sgt2.
tp it takes sometimes la..
mls nk tunggu.
bohong la klu kata "aku sgt sabar nk tgk hasilnya".
haha.
in the end, ade lg bbrp biji capsule yg tinggal n aku x pkai.
tp spjg pkai tu, mmg aku pkai powder dia gak n kulit agak x meragam.
x oily wlupun pkai bedak n sunblock je. aku suke.
tp bila pk lama2 yg x bape nmpk hasilnye, aku give up.
ohh.. sedihnye hati..
tp aku rasa aku akan pkai gak someday.. tah bila..
wasting oo..
nnt aku tenyeh kat muka b..
b pkai ye syg.. :-*
tp kulit b pun dah cukup cantik bg aku..
pdhal b x pkai pape.
"ape rahsia b?" soalku dlm selimut. hihi
btw klu dpt cantikkn kulit guna skincare, maka less money on make up kn?
isnt better?
au natural je~
papepun skrg aku pkai bedak J&J je.
jimat!
syg ah nk tenyeh bedak body shop tu everyday..(aku mekap everyday ke?)
haha~
p/s- teringat time kebumikan pak uda. x mandi 1 hari pon n x tenyeh bedak langsung! hwaa~ (penting kah?)

24 November 2010

Pemergian Pak Uda untuk selamanya..AL-FATIHAH..

Salam.

aku masih terasa kehilangan insan yg sgt berhati mulia bg ku.
insan yg sgt bijak menuturkan kata2 mahupun hati ini pedih menerimanya.
insan yg berjaya mendidik anak2nya hingga ke puncak dunia.
insan yg tabah menempuhi suka duka kehidupan sebagai ayah tunggal.
insan yg peramah dan memahami ibuku.
insan yg rajin melawat org sakit demi utk membantu menyihatkan org semula.
terlalu pahit utk ditelan hakikat bahawa nyawa pinjaman Allah telah dipulangkan semula.
pemergian beliau sgt aku rasai sebagai seorang anak saudara.

teringat detik2 2 minggu terakhir beliau sewaktu dimasukkan ke wad utk sesi chemo ke-4.

beliau berdiri d tepi tingkap, bersebelahan dgn aku smbil membuka sebiji ubat utk dimkn.
tiba2 aku dgr bunyi benda jatuh.
aku pandang ke lantai, ubat yg belum dibuka tu ada di atas lantai.
ku pandang pak uda yg asyik memandang ke luar tingkap.


"ubat pak uda jatuh. pak uda x sedar?"

pak uda pandang aku, kemudian pandang ubat di atas lantai.

"aah. x perasan lak. hujung2 jari pak uda ni dah kebas. sejak chemo sesi ke-2 lg. Dr kata ni mmg side effect chemo. juz Dr x bgtau awal2 b4 wat chemo tu sbb dia kata lain org,lain effectnye. skrg hujung jari kaki dan tangan, semua pun rasa kebas je. susah nk drive kereta. sbb kdg2 x sedar kaki tu dah pijak brek ke tak time nak brek kat trafiklite."

tersentap aku dgn kata2 pak uda. kesian pak uda. aku tunduk n ambil ubat tu dr lantai. nasib baik ubat x buka lg. klu x, kena minta ubat baru dr nurse. xkn la nk mkn ubat yg dah cecah lantai. aku keluarkan ubat tu dr bekasnya dan hulur kat pak uda. pak uda tadah tangan.

"jgn letak kat hujung jari ya. x rasa. nanti jatuh pun pak uda x sedar. letak kat tapak tangan."

sedihnya! rasa mcm nk peluk je pak uda time tu! tp sbb aku waras time tu, aku x buat la kn. since aku mmg x pnah peluk pakcik2 aku. malu sey. so ubatnya aku letak kat tapak tgn. pak uda pun mkn ubat tu then minum air. selesai minum air, dia pndg botol air tu.

"lidah pun dah x rasa sgt.mkn benda manis ke, masin ke, semua pun xde rasa.hmm..."

kata2 pak uda serius membunuh aku. aku rasa mcm nk mati. aku letak diri aku kat tmpt pak uda. mana mungkin mkn J.Co x rasa apa2?? mcm mana aku nk menikmati McFlurry nnt?? paling kurang pun sambal belacan buatan mak yg sedap tu. adakah aku kena mkn 1 sudu penuh br dapat rasa walau sedikit pedasnya?? kesian pak uda! sgt kesian! sabar sungguh dia tempuhi ujian ni pd umur 61 tahun ni. aku pandang pak uda lg. sejak chemo, pak uda tampil dgn imej bertopi ala2 Maher Zain. kerana? rambutnya sudah gugur akibat chemo. keningnya pun boleh dikira dgn jari je berapa helai yg tinggal. mmg akibat chemo.

"sabar ya pak uda. nnt dah habis chemo, beransur2 sembuh la tu. kita doa sama2 ye."

aku cuba utk tenangkan hati pak uda. wlupun aku tau, dia tau hakikat sbnr yg dia hadapi. aku pun x tenang sbnrnye. rasa mcm ujan dlm hati aku ni. ujan airmata. sayu sgt. mak uda meninggal lebih kurg 20 thn yg lalu. spjg tu pak uda x cari pengganti. fokus pd anak2. skrg dlm keadaan pak uda yg kurg sihat ni, anak2 dia bergilir2 jg dia time dorg free. sweet kan?

selang bbrp hari (dlm 2 weeks pastu) aku dpt berita yg pak uda dpt lung infection due to low antibody. platelet dia turun mendadak. so dia gasping for air sbb air x cukup utk tissue perfusion. so mula2 Dr bg nasal cannula. bila x jln, bg non-rebreathable mask. lama2 x jln gak, Dr bg C-PAP plak. mlm yg aku dtg jenguk dia kat wad, dia on C-PAP. xleh ckp sbb nnt breathing dia x serentak dgn machine. so aku byk wat signal je. tanya dia ok ke x smbil buat thumb up and down. dia balas dgn thumb up! kuat pak uda ni. dlm sesak nafas cmtu, dia tanak kita risau. tgn dia sejuk je. tp blkg bdn berpeluh2. kebah dr demam.

kaki dia dah makin kurus smpi tulang keting timbul. pak uda ni suka main badminton. so aku kata,bila dah sembuh nnt leh lawan dgn Lindan, pemain badminton china tu. pak uda gelak! smpi terbatuk2 dibuatnya sbb breathing x nk tally dgn machine. aduh! rasa bersalah dibuatnya. maaf pak uda.

tp sgt hepi bila pegang tgn pak uda, salam dan kenalkan diri sebagai nadia, pak uda angguk dan senyum. dia kenal aku meskipun aku pakai mask sbb nk elak dia dpt further infection. terharu sbb dia kenal aku. yg hakikat sbnrnya ialah x ramai pun anak saudara dia yg dtg menjenguk. aku antara yg kerap sbb mak aku sgt rapat dgn pak uda. pak uda tu abg kesayangan mak, kata mak.

mlm tu lawat pak uda kat wad. esoknya dpt berita yg pak uda masuk ICU! cuak dah aku sekeluarga. raya haji tahun ni aku sambut dgn pak uda kat ICU. aku lawat dia. utk masuk, kena pakai mask lg. dan again! pak uda senyum dan angguk bila aku salam dan cium tgn dia pastu knalkan diri. dlm keadaan pak uda yg sgt x sihat tu, dia kenal siapa yg dtg lawat dia! aku urut lengan pak uda. aku nk dia rasa bahawa ada org yg care psl keadaan dia. nk bg dia selesa wlupun aku nmpk kat screen yg SpO2 dia x begitu baik. 86% kot!

tiba2 nurse minta aku kuar sbb nk buat prosedur ape tah. aku pon tatau. dah lama dok kat luar tu, mak bgtau yg pak uda dah x sedar sbb Dr sedate dia sbb Dr masukkan tiub dlm mulut dia untuk bantu dia bernafas. darah kuar dr mulut dgn hidung pak uda. mak nangis. kesian tgk abg dia dlm keadaan camtu. terkilan sbb x dpt tgk sebrg reaksi dr abg dia, apatah lg suara! aku fhm keadaan tu. intubation mmg perlukan sedatif utk kurgkn sakit pd patient. cuma dlm keadaan pak uda camni, tatau bila tiub tu akan dibuka.

esoknya, kat umah s2, mak kata keadaan pak uda better. SpO2 meningkat smpi 90%++. good sign. since mak letih, x lawat pak uda.

next day, abg imi (anak ke-2 pak uda) bgtau yg SpO2 drop balik. half from yesterday! aku terkedu! terus bergegas ke ampang dr seremban. around 7 pm gitu, semua ahli keluarga yg ada dipanggil masuk ke ICU sbb pak uda nazak! time tu aku br lpas solat maghrib. br niat nk masuk tgk pak uda n bc selawat kat telinga dia. rindu nk dgr suara pak uda.

kat dlm ICU, bilik pak uda dah bertutup langsir. tp dr celah2 langsir tu, aku nmpk Dr tgh buat CPR kat pak uda. i know what it means! waktu tu tgn aku dah mula tutup mulut. x dpt bygkan apa akn berlaku seterusnya. ahli keluarga yg lain pun terintai2. penat nurse cuba tutup langsir tp asek x rapat je. rezeki utk kami.

aku tgk, dada pak uda kena tekan mcm lembik sgt. pak uda nmpk unresponsive. aku x pasti adakah sbb sedatif ataupun pak uda dah x sedarkan diri. tgk kat monitor plak, SpO2 around 75%. tu pun aku yakin sbb Dr buat CPR. nape aku yakin? sbb aku tgk pulse dah xde, BP pun xde. lg la ECG line tu..kacau bilau line tu sbb CPR. tp aku tau, miracles happen. bkn aku x pnah tgk patient kt HUKM yg on CPR survived. baby pun ade yg survive sbb CPR. cuma semuanya disbbkn trauma. tu aku pasti. tp pak uda, based on lungs x-ray, both lungs dah putih. xde kaler hitam lg yg menunjukkan xde ruang utk pertukaran O2 dan CO2 lg. putih2 tu sbb penuh dgn infection. aku fhm apa maksudnya tu!

dlm 5 minit masuk ICU, Dr terpacul kat pintu bilik pak uda n panggil waris. time tu kami semua dah berpandangan. bila anak sulung pak uda muncul, Dr kata:

"kami dah cuba bantu dia dgn buat CPR tp dia x respon pd CPR kami. since vital signs dah xde, sy pronounce dead @ 7.30. bykkan bersabar ya."

x semena2 semua menangis! x jangka kot! semlm SpO2 tu pak uda dah meningkat naik, tiba2 arini 'pronounce dead'?? x sempat aku masuk kot td. skali masuk, pak uda dah nazak n now meninggal. airmata jatuh ke mask. x sentuh pipi. sedihnya. terlalu sedih suasana time tu. surah Al-Fatihah x henti2 di bibir. aku masuk ke dlm bilik pak uda. pak uda kaku. anak2 dia pon masuk. semua menangis. yg paling bongsu adalah yg paling rapat dgn pak uda. 3 kali percubaan dia utk cium dahi ayahnya tp terhenti kerana airmata yg hampir jatuh.

saat itu la semua org sedar bahawa seluruh keluarga (hampir seluruh) berkumpul di ICU. sama seperti kata2 pak uda dulu:

"aku mati je baru semua org berkumpul."

pak uda dah x bersuara lg. kata Dr, dia sempat lafazkan kalimah syahadah ke telinga pak uda. syukur! pak uda dah kaku. x bergerak. aku pandang monitor dgn harapan keajaiban akan berlaku. aku doa dlm hati minta Allah hidupkan kembali hamba-Nya ini. tiba2 kat monitor detect pulse 143 bpm dan SpO2 75%! aku pandang lama2 monitor tu. x percaya. x smpi 5 saat, angka tu hilang. tiada sebarang angka lg muncul di monitor. aku tunggu gak. tp mmg dah tiada apa2.

kehilangannya.. terasa sgt. lpas ni dah xde pakcik yg balik2 suh dtg umah kat gombak. dah xde pakcik yg sgt terer memasak. dah xde pakcik yg suke wat lawak n sgt bersahaja dgn aku. dah xde pakcik yg bleh dgr luahan mak aku ttg mcm2 perkara. dah xde. dia dah xde. utk seketika, aku x percaya.

Ni la pak uda aku, Maidin bin Khalid. pic ni time kat Janda Baik aritu, before dia kena kanser kulit yg menyebabkan dia on chemo.

aku tau pak uda x baca blog aku. x pnah baca pon. dan skrg xkn dpt baca. tp aku nk dia tau n korg tau yg aku rindu kat pak uda n aku masih x percaya dia dah xde. semoga Allah menempatkan pak uda di dalam golongan org2 yg beriman. Amin. Sama2 la kita mendoakan beliau.

p/s :Meninggal pd 20/11/10, jam 7.30 pm di Hosp Ampang. Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Sri Muda, Gombak.

22 November 2010

Dr di HKL

aku: Dr, bleh sy minta surat?

Dr : x bleh! utk awk x bleh!

aku: bkn utk sy la. utk akak sy.

Dr : ha! utk akak awk bleh. tp utk awk x bleh.

(ape ke mereng Dr ni punye lawak. xpe2. tebalkn muka. surat wajib diperolehi!)

aku: sy nk minta surat pengesahan dr Dr ttg akak sy yg duduk wad ni.

Dr : sahkan utk ape? dah mmg dia duduk kat wad kn?

aku: mmg la dia kt wad. sy nk minta ni sbb nk bg kat penyelia tgkt atas utk dapatkan flat rate parking rm2 per day.

(Dr wat muka pelik dah..tlg la jgn byk tanye ye encik Dr)

Dr : ade cmtu ke stafnurse? flat rate? (smbil pndg stafnurse yg ade. stafnurse wat muka seposen. x sapot aku lgsg!)

aku: ade. tu psl sy nk minta. sbb sy jg dia 24 jam. so xkn nk byr rm10 sehari setiap hari.

Dr : ok! klu cmtu, nnt byr rm40 kt tabung wad ye utk surat yg sy bg. (smbil sain surat utk aku)

(ala Dr ni. kerek la plak. aku tau je dia melawak tp tebal sey muka aku ngadap dia. dah la kiut mcm budak kecik. pandang aku pelik jek. x puas ati apenye Dr?)

aku: erm..ok. (simple kn jwpn aku? mcm redha je kn? redha la. sbb tau je xyah bayar. hahahahaha. gelak puas! tp stop gelak dlu ye. sbb suratnye x dpt lg. hehe~)

Dah abis sume bhgn dlm surat tu di isi, Dr tanya aku.

Dr : smpi bila eh dia duduk kt wad ni?

(e'eh Dr ni, tanye aku plak. dia yg rawat akak aku, dia tanye aku lak.)

aku: mana la sy tau.

Dr : sy tulis smpi date arini je la ek. sape suh awk minta surat ni awal sgt.

(awal sgt? ape mksd Dr? tetiba lak aku teringat yg akak aku pnah minta surat pengesahan dr Dr utk dihantar ke kolej dia tp Dr x buat2 pon. tatau la Dr yg mane kn. so aku pun grab the chance..tehehe)

aku: manade awal Dr. even aritu pun akak sy ade minta surat pengesahan nk hntr ke kolej, tp Dr x buat pun. minta skali bley?

Dr : aaaa abis tu sy kena wat 2 surat la ni??

(sakit jek ati aku. surat tu bknnye dia kena tulis mcm karangan bdk UPSR. isi bhgn kosong je. nama, IC akak aku, no wad n date dr bila smpi bila akak aku dok wad. x ke mudah sbnrnye? tp mmg dia malas ke ape?)

aku: hehe. 2 la.

(so hasilnye ialah utk surat ke-2, dia cop2 je nama dia then dia suh stafnurse isi yg selebihnye. bertuah x?)

Dr : nape lak kena bg kolej dia?

aku: ye la. kena bg supaya kolej dia tau yg dia masih admitted. klu x, nnt dia kena suh g keje.

Dr : g je la keje! ape susah?

(amboi Dr nih. dia x abis wat lg kaki akak aku, dah suh akak aku g keje. cantik muke Dr?)

aku: mane bleh! esok kn Dr nk wat flap? (jwpn bijak aku. huhu)

Dr : flap? amboi. ckp mcm tau je flap tu ape. flap tu ape? (smbil pndg aku. aku sengih jek.) hah, flap tu ape stafnurse? (stafnurse yg ade pun sengih2 jek. tatau la tu! haha)

aku: ala Dr. sy dgr Dr sebut flap, sy sebut la balik. klu Dr slh sebut, slh la saye. tul x?

Dr : hah. ye la tu. btw jgn lupa byr rm40 utk surat tu. masuk tabung wad. by hujung tahun ni, leh wat kenduri. x pun beli aircond baru ke. x gitu sister? (sister tu geleng2 jek. haha. xde sape sapot Dr. wek2. rase mcm nk joget lak)

since stafnurse pun dh abis isi surat tu, aku pon amik n try utk mem'blah'kn diri dr kaunter nurse yg ade Dr poyo tuh lpas aku ucap thanx. tiba2..

Dr : awk keje ke? (eh Dr ni. br nk beramah mesra dgn aku?)

aku: eh x la. blaja lg.

Dr : ooo blaja lg. blaja ape? nursing? (smbil gelak2)

aku: erm..(pk sat.nak sebut ke x aku amik emed?) iye. (dgn senyuman)

Dr : hah stafnurse! bg dia sepasang uniform!

cess sungguh la Dr ni. geram ai..tp syukur sgt dpt surat tu. nnt klu mak tanye, leh la bg jwpn yg mak nak. "YE MAK. DAH DPT SURATNYE. HEPI X?" hahaha. sengal jek aku ni.

19 November 2010

Test

aku cuba utk buat random post.
tp nmpknya aku x berjaya.
xde idea.
tp yg paling penting ialah aku tgh online kt meja mkn dapur.
mencari resepi utk msk daging korban.
tah nk msk cmne pun aku tatau
kt dpn mata aku ade se'tupperware' serunding daging.
laparnye!
bgn pg td trus mkn eskim.
bajet perut aku xkn minta lebih la?
aku silap.
perut aku dh mula meragam.
so daging korbannye nk msk ape?
sgt tatau.
tetiba terasa mcm beratnye tanggungjawab utk msk daging ni.
sbb aku harap hasilnya akan marveles!
huhuhu.
jgn je harapan tinggal harapan. hwaa...
ok bebeh.
agak2 klu aku dh dpt hasilkan sesuatu yg enak, aku habaq la ye.
adios!

18 November 2010

Aidil Adha: HKL - Hosp Ampang - S2

Salam.

Selamat menyambut hari raya aidil adha utk semua muslimin dan muslimat d seluruh dunia. sesungguhnye segala raya tahun ni x dapek aku nk sambut dgn normal akibat ketidaknormalan dlm institusi kekeluargaanku. nape?

1) my sis kat HKL, stranded lg after 7th operation. kaki dia swelling so Dr x bg dia pulang ke rumah. ohh cian.

2) my uncle admitted @ Hosp Ampang. he's actually on chemo course. tatau sesi yg ke bape. due to that, his body's defense system drop n he got lung's infection. platelet drop til 0 tau! since infection tu kt dlm peparu, so ventilation dia terganggu. SpO2 dia asek drop mnybbkn dia on C-PAP (ventilating machine). pastu yesterday morning, he's in ICU sbb SpO2 dia drop til 70% n he's gasping for air. in ICU, he's on BIPAP. still machine utk dia bernafas. dah ptg tu, Dr sedate him to put in ETT since SpO2 average on 85%. x naik smpi at least 95% yet. this morning, my cousin (his daughter) told me SpO2 increase average 91-92%. syukur!

sgt meletihkan sbnrnye. tp kerana semuanya adalah keluarga, yg lemah jd gagah, yg jauh jd dekat, tp rasanye yg kejam ttp kejam. huhu. no komen utk ayat tu. *peace*

for my uncle's family, he raised his 5 children on his own after his wife died (long ago). his first son currently working in Abu dhabi (i think he's arrived @ HA last nite). his 2nd son, an architect + vocalist for CODA. he took over his brother's responsibilities since his bro not around. 3rd daughter, a tutor in UNIMAS S'wak. she's like a sister to me after nisa. tough one! 4th son, 1 year extra from me, is my best buddy (i guess). a detailed person who's very religious n always remind me in doing good deeds. last son, tall as the first (verrrryyy tall ok!) is a multimedia student in Prk. blend quite well with him. but the most important thing that i want to say is, all of them are a good n strong team who love their father n take care of him in every details.all of them stay back at the hosp & prepared for any news coming. this is the KORBAN that they have to do in this aidil adha.

wish i can post pic here but the connection is slow. hate! but still..im able to express my gratitude to know them n be with them in any obstacles coming since that's what family's for. i love u guys! i love my parent coz putting family as first priority rather than enjoying this aidil adha for own happiness. May Allah help my uncle n put him away from the pain. give what He think the best for His creatures. Amin.

appreciate la sape yg ade dgn kita skrg. kita tatau ape bahagian kita yg menanti. n aku takut utk hadapi bahagian aku. semoga Allah berkati hidup kita semua, berikan yg terbaik utk kita dan kita pun tunjukkan la rasa terima kasih kita kepada Allah dgn beribadah kpd-Nya. life is short. fill it with good deeds.

13 November 2010

Secret is secret!

ive been sharing secrets with these person for quite sumtime.
it is a SECRET as long as they keep it to themselves rite?
once its out, cant call it a secret anymore.
isnt it?
but reliable person are hard to get nowadays.
im not shaken with the fact.
its just that it has become so pathetic for the non-secret-keeper.
to be sooooo unreliable in this unreliable world of ours.
havent they think that keeping a secret is easy?
u keep mine, i keep urs.
deal!
n u dont have to say the word 'DEAL' to seal it as a secret.
juz say that 'DONT TELL ANYBODY' is enuff i guess.
but not for u.
its been years ok!
n now only its leaking.
ur not some kind of pvc pipe that i juz used.
or maybe u rusted bcoz ur not pvc.
but metal.
useless metal.
cheap one.
bcoz of your type of person my life is messy.
i dont have to tell u how messy it has become.
since i cant tell u anything anymore.
its juz unbelievable!
telling secrets to people that will drag u down somedays.
n u dont know when is the days..
but its coming ahead!
there's no RIP for u if u die.
even now im praying for uncomfortable life waiting for u.
coz i hate u.
ive been shutting my mouth for all sake.
but its never been better for u huh?
u never think of another life around u..
u pretend like u are innocent and nice.
so people will like u more..
n never understand of y people like me hates u a lot!
yeah.
u put me into an ugly shoes.
fine.
but plz dont forget that u still havent pay my money.
ur debts to me.
remember?
my money! ok?
bcoz its mine so i want it.
if u hate me so much, plz dont come closer to me.
juz go away.
so i wont blog about u in my precious blog.
i juz hate the way u give plenty of reasons.
juz to save ur life from being hang.
so that u still can sniff the fresh air.
which i hope someone will fart.
so that the smell will choke u.
as i said, i hate u.

11 November 2010

Sihir Kasih Sayang

arini aku nk ajar sejenis sihir yg ramai org tatau. aku je kot yg tau. nama sihirnye ialah seperti tajuk di atas. klu xde tajuk di atas, mungkin tajuknye di bawah. tp tu la nama sihirnye. tujuan sihir ni adalah utk menanam rasa kasih dan sayang anda kepada org yg anda suka.

cara-caranya ialah:

mula2 pastikan anda sedang mkn nasi bersama org yg anda suka. dia hendaklah mkn nasi gak n duduk kt dpn anda. kendian anda mkn nasi mcm biasa. mkn punye mkn punye mkn punye mkn..kunyah la lumat2 pastu telan. xpe. rilek dlu. mkn je. smbil tu borak2 ah dgn dia. pastikan nasi dia blom abis. kendian anda kena target. dlm suapan anda yg kali ni, anda akan kunyah nasi tidak terlalu lumat pastu anda bercakaplah. bercakap smpi ke tahap seketul nasi dr dlm mulut anda mampu tersembur keluar dan terbang masuk ke dlm pinggan nasi dia yg duduk kt depan anda. pastikan dia x sedar. klu dia sedar, dia akan berenti mkn sbb dia perasan yg nasi tu tersembur keluar n dia perhati ke mana melayangnye nasi tu. dia akn bg excuse yg dia dh kenyang. time tu la anda tau bahawa misi anda dah gagal! failed! haprak bin hancus!

tetapi sekiranya dia terus mkn mcm biasa n borak je dgn anda, mksdnya ada kemungkinan dia akan termakan nasi anda itu. geli kn? kesian kt dia. x ke rasa mcm anda dah aniaya dia?

sbnrnya kasih sayang yg anda akan dpt ialah dia akan ingat anda selalu. dia akan ingat anda selalu sbb anda mkn menyembur2! huduh perangai anda tau! maka dia dgn kasih sayang yg erat akan slalu menceritakan kisah anda mkn menyembur2 ni pd kengkawan especially kengkawan yg anda try ajak kuar. hohoho!

kesimpulannya: mkn jgn berckp! kunyah mknn smbil tutup mulut! bersopan d hdpn yg tersayang~

Hakcipta terpelihara.

Tudung oh tudung..

Salam.

aku agak ke'panas'an. panas yg aku simpan dah bbrp hari yg mmg aku nk noktahkan. if ade ape2 yg menyinggung perasaan pembaca atau reader, aku mintak mahap sgt2 ye.

aku sbnrnye dlm proses mencari tudung. ala.. tudung biasa je, yg ade awning keras tu. aku x kenan nk pkai selendang atau shawl yg lilit2 kepala sbb:

1) aku x reti sgt pkai

2) aku mls nk pkai then tanggalkn balik time nk solat pastu pakai balik yg mana ia memerlukan lebih dr 1 brooch atau kerongsang

3) shawl ni byk yg nipis, takut nmpk leher. aurat! (wlupun aku x alim sgt tp aku kisah)

4) pemakaiannye yg melebihi 2 saat. sbb aku pkai tudung awning tu 2 saat je dah siap

5) aku suke kot tudung jenis mcm publicfon yg tutup2 skit ni. ade bumbung. yg len xde.

6) x reti pilih, mix n match n senang cite nnt pkai shawl, x tutup dada. ohh.. malu i! (wlupun seblom ni mmg slalu je pkai tudung angkat2. skrg malu dah. sbb dh jd org dewasa)

7) aku x suke dgr org2 yg kisah psl dosa pahala aku complain. Allah x complain. tp dia bg hamba2nya yg lain complain atas tujuan saling mengingatkan.

8) tah. siyes x kenan. haha

*

*

oleh yg demikian, aku dgn adik aku pergi mengembara ke jln masjid india kt key-el tu utk cari tudung. usaha pd hari pertama cuma membuahkn hasil yg kurang mempuaskan aku sbb adik aku je yg jumpa shawl utk dia. aku dok try tudung awning (yg siyes aku tatau ape nama dia) tp xde satu pun awning yg chantek. aku kecewa. smpi la aku tiba d satu kedai ni. awning dia best! tp aku cari tudung size L. sbb aku nk jd budak baik (yg masih mengumpat?huhu). seblom ni aku pkai size M so mcm x cukop labuh. kechiwa d situ..

pindah ke kedai seblahnye plak. tp x ku sangka, chempedak jd nangka, nasi jd bubur, pulut dah dipanggang jd pulut panggang dan nenas jd tart. aku sangat hampa + kechiwa + menyumpah seranah slps meninggalkan kedai seblah itu. kenapa ye? begini ceritanya...

step into d kedai, aku nmpk 3 makhluk Allah. 2 P, 1 L. aku pasti dgn ape yg aku nmpk ok. Pompuan sorg ni agak berumur (mkcik2 la) n dia tgh borak dgn laki nih. so ade sorg pompuan lg tu mcm asistan dia trus dtg kt aku n tanya "nk cari ape dik?". aku jwb, "nk cari tudung kaler hijau muda size M". dia pun hulur la tudung yg aku minta. bila aku try, awningnye x cantik. biut2. phm x ape tu biut2? biut2 = senget2. x cantek! sbb seblom ni aku dh jumpa kedai yg awning dia bila sarung je kt kepala trus terbentuk dgn begitu indah sekali! jd bila kt kedai ni awning dia mcm hampeh, aku pun try adjust lg. adjust punye adjust, aku yakin tudung ni bkn THE ONE. akak tu tgk mcm aku tgh struggle nk btulkn awning, dia pun tlg la smbil kata,

"awningn ni lpas iron elok la tu."

aku pon reply:

"akak, sy pnah beli tudung yg awning dia cmni. org tu pun kata awning dia nnt akan elok lpas iron tp x pun. smpi skrg sy x pkai tudung tu. rugi je beli."

tetiba makcik ni menyampuk:

"eh dik, tu tudung berkualiti tau. kami jahit sendiri."

pastu laki tu pun sambung:

"Aah dik. jahit sendiri. iron je pastu ok la tu."

Aku dgr ayat dorg, aku pun ulang kata2 aku kt atas td (sila bc ayat kt atas td ye). dorg x puas hati gamaknye, makcik tu reply balik:

"x usah le nk banding2 dgn tudung lain. klu x suke, letak je. x payah beli!"

hamboih! pedas btul ayat die. berdesing tinge aku tau. aku balas balik:

"x banding pun cuma sbb dah pnah kena. tu psl nk beli yg terbaik. lgpun kt kedai lain ade je yg awningnye elok."

Pastu aku selak2 lg tudung yg lain. tetiba dia sound lg:

"x payah nk sentuh2 tudung yg lain. same je tudung tu dgn tudung td. x suke, xyah sentuh!"

Eeeee!! aku sakit hati sungguh. adik aku terdiam kt seblah. ape punya peniaga la mkcik ni. dah dia kata jgn sentuh, aku pon trus sarung balik tudung bawal yg aku pkai. pastu dia perli:

"ko pakai je la tudung bawal tu smpi bila2. xpayah tukar."

Aku sabar. utk btulkn awning tudung bawal tu, aku tiup2 la kn. makcik tu leh sound lg skali nih:

"tiup la dik. tiup smpi betul tudung tu. xyah pakai tudung lain."

sempat gak aku istighfar kot seblom aku balas:

"ye makcik. sy tiup ni."

Wlupun aku tatau ape sbb aku balas cmtu. sakit hati. muka panas. laki yg ade tu sengih2 jek. bajet tudung dia bagus sgt ke? trus aku blah. aku tatau patut ke x aku trus nk gaduh dgn org mcm tu. oleh kerana aku x suka kedai ni, aku snap gmbr kedai ni n aku bubuh dlm blog ni. kenape? sbb aku x suka kedai ni. makcik ni sgt kurang ajar pd customer! sukati je sound aku mcm la aku xnk byr tudung dia. ceittt!! utk sesape kengkawan yg mmg deal dgn kedai ni utk amik stok tudung, aku mintak mahap ye. siyes aku benci!

oleh kerana x puas ati dgn insiden tu, kitorg g lg skali kt masjid india utk cari tudung. Finally! berbayar sungguh kesabaran aku. tudung yg aku dpt sgt best ok! dan murah! aku suke jek. suke sgt. mak aku suke, b pon suke. jd aku lg suke. tudung cantik n sopan n aku suka pakai. x ke indah dunia? syukurla aku dah selesai mengutuk kedai ni. aku berpegang pd tagline ni "CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT!"

aku x mungkin g kedai ni utk beli ape2 lg. x sanggup aku donate duit halal aku pd makcik yg tah pape nih. sori ye makcik. andai makcik baca post sy ni, sy tau makcik dah lupa pd sy sbb dah ramai agaknye customer yg kena sembur oleh makcik. tp dgn buat post ni, sy akan ingat smpi bila2 n takmo jengah kedai makcik lg. semoga makcik mendapat balasan yg setimpal atas apa yg makcik dah buat. babai makcik!

07 November 2010

HKL ialah seketul hospital

hujung minggu yang panjang dah menjadi singkat. rasa mcm sekejap pulak dah nak berakhir hari ahad yg mana adanya game arsenal kt astro berlangsung. live? x kisah. letih sbnrnye. melalui hari yang panjang menggunakan tubuh masih mampu aku atasi. tp jika ia membabitkan otak, fikiran... mampu koma aku seketika. reboot. huhu.

rabu (3/11) :
akak aku transfer ke HKL utk plastic surgery. seblum ni dia kat HTJS N9. katne tu? seremban. lg 10 hari, genap 3 bulan dia duduk atas katil n x pegang stereng kete mahupun kunci kete. sadis. kerana salah org lain, akak aku yg terlantar. dr hosp temerloh, pindah ke hosp semban. n now d kl. journey yg mencabar utk nyawa kakinya.

saat Dr pakar d HKL melihat kecederaan d kakinya yg dah dirawat d HTJS, para Dr tertanya2 kenapa huduh betul hasilnya? jahitan yg kasar! tu komen diorg. tanggapan aku ialah Dr kat HTJS praktis buat TnS kat sofa. tu psl jahitannye kasar. kesian kaki itu. tak perlu ditanya kenapa dan mengapa ke HTJS. membazir! sbb hasilnya di dpn mata. cacamarba HTJS harus diclearkn d HKL. kesian HKL.

bilik d HTJS yg seblum ni dikongsi bersama 3 org pesakit lain, kini sudah berubah. wad 1st class d HKL (yg aku lihat x mampu mencapai taraf wad 3rd class d hosp ampang pun) memberikan ketenangan utk kakak aku berseorangan, akhirnya! mungkin, akan menyebabkan dia rindu pd bunyi2 pesakit yang nazak d HTJS dulu.

Sabtu (6/11):
menumpang tidur d rumah pkck d subg. bgn pg, nak kejar 2 benda. angkat brg bie kt s.alam dan kakak aku masuk OT. subang seblah s.alam so bie didahulukan. 2 buah kereta penuh dgn brg bie bergerak meninggalkn rumah sewanya yg mahal. lega. seorg adik kini menghampiri semester akhirnya. sampai d HKL, mak stay tp both kereta kena bergerak ke semban utk hntr brg ke rumah. ke semban la kami.

mak smpi d wad, kakak br kuar OT. x selemah selalu meskipun ini operation yg ke-6. mungkin Dr HKL mmg hebat. d kaki kakak ada mesin suction yg hosnya disambungkan ke bawah lutut kanan utk mengeluarkan cecair2 dr tmpt luka pembedahan. pedih, kata kakak. dgn mesin d sisi katil, kakak mmg tak boleh tinggalkan katil. mak jg kakak sepanjang malam smpi la td.

Ahad (7/11):
gerak dr umah semban utk hntr bie ke s.alam sbb dia kena bersihkan rumah n ambil deposit. seblum tu singgah HTJS yg indah utk ambil surat MC kakak. fotostat 2 copy, kemudian terus ke HKL utk bg pd mak. masuk tol plus, target 25 minit utk smpi ke tol sg besi. misi berjaya! kurang 1 minit drpd masa yg disasarkan. viva masih hebat! meskipun stereng bergegar seperti gempa bumi berlaku apabila kelajuan mencecah 110 km/j. tp gegaran hilang bila kelajuan melebihi had itu. viva sengaja menyebabkan aku menempah maut.

setel hantar MC kakak, ke s.alam la kami. dr jam 11.30 sehingga 5.30 ptg aku bertapa d rumah bie. hanya menonton mereka serumah membersihkan rumah. agak jahat fikiran aku sbb tanak tolong. bukan rumah aku, simple alasannya. tp akibat kelewatan seorg hausmet, deposit yg sepatutnya berada dlm genggaman pd jam 3 ptg, tersasar ke jam 5.30. sakit hati aku, meskipun sebagai penonton semata. kerenah demi kerenah.

selesai rumah bie, ke HKL semula utk menempatkan bie sbg bibik kakak. aku? balik dgn mak. penat memandu. tp penat mendengar pelbagai luahan dan rintihan yg x mampu aku bantu. nak menegur org yg membuat kesalahan bukanlah kegemaran aku lg. tanggapan baru aku, bila kita tegur, kita di anggap jahat dan disisihkan. bila kita buat x tahu, kita org baik. apa yg aku nk ckp disini ialah.. aku penat dgn membantu jd pengaman dunia. korang nak tertonggeng, jatuh terbalik, tertiarap sembam lantai, aku dah tak ambil peduli. LANTAK!

04 November 2010

JJ vouchers & AEON 26th Anniversary Count & Win Contest

Salam.

hmmm...duduk di rumah sentiasa x menjanjikan apa2 yg menyenonokkan utk aku. y? sbb nothing to do. especially when im alone. sob3. *sad*

pastu pastu, there comes d idea of watching movie sumwhere (unstated location) and unknown movie yet. still.. to book d movie online, must b 2 hours b4 d show ok. so running out of time wit none movie in my 'interested list' causing me to decide... NO MOVIE TODAY. hehehe

juz went there n eat sumthing nice n drop by at JJ to buy things. b4 dat, i need to update my jj card profile n maybe get me few vouchers. uh uh uh.. my JJ points shocked me! only 4400 k. *sad again*

but then d girl said, i got rm50 voucher for freeeeeeeeeeeeeeee~ yeay yeay yeay!
so happy. but still wondering.. how can i get it? did i have any affair wit JJ's owner?? haha. nehi ok! but then, i dont care. i need to use it IMMEDIATELY! wut?? yeah. seriusly immediately. kui3.

without wasting a sec, i already in my fav section! haha. searching searching searching.. got it!
with total of RM156.40, i used all my vouchers so d bill came down to rm106.40. save me more to get 2 XIXILI items. i loike! sengih2 jek mcm dak kecik dpt eskrim. sonok weyh!

owh! btw JJ tgh ade promo smpi 7/11 nih. AEON 26th Anniversary Count & Win Contest. spend rm 50 (JJ members) or rm80 (non-JJ members) in a single receipt and entitled yourself to count how many butterflies on the '26th anniversary icon' and place ur digits in any JJ outlets in M'sia. ni la hadiah2nye yg lumayan itew..

•2 x Grand Prize Winner - Samsung 50" Plasma 3D TV + RM1000 JUSCO Gift Vouchers
•2 x 1st Prize Winner - Samsung Side by Side refrigerator + RM500 JUSCO GIft Vouchers
•2 x 2nd Prize Winner - Samsung Robotic Vacuum Cleaner (Navibot) + RM300 JUSCO Gift Vouchers
•20 x 3rd Grand Prize Winner - Samsung 32" LCD TV + RM100 JUSCO Gift Vouchers

contest smpi 7 Nov 2010 je taw. cpat2.


p/s - tlg jgn google xixili tu ape ok. huhu

01 November 2010

BSN dah ade internet banking!!! yeay!

Salam.
hi ollz! tah nape hepi2 nih.
td kt HTJS, saje je la g atm BSN kn. utk ape? saje je tgk jumlah derma dlm akaun.
haha. sgt sengal ok. pastu pastu, seblom masuk dlm2 tu ade la iklan2 kt atm tuh.
psl myBSN. ape tuh?? uhuhuhuh.. rase mcm nk nanges jek.
pdhal baru aritu tanye b psl mende ni.


"B, bsn ade internet banking mcm M2U x??" tanyaku dgn muka innocent.

"Takde!" jawab b, tegas!hehe

pastu pastu, bila nmpk iklan kt atm tu, trus x jd nk cek balance. trus g kt online banking die.
dgn rajinnye masukkn no hp, pastu masukkan i-pin, pastu reconfirm i-pin, pastu done!
dgn x sabar2 nye nek g wad tmpt my sis tgh online then suh dia buka myBSN.
cayalah! pastu pastu, dah balek umah br buka myBSN sndiri. reg pape yg patot n now, its all mine~ yeay!

akhirnye M2U dah ade teman, iaitu myBSN. komon la, mcm xde bank lain yg ade internet banking. tp nk wat cmne, tu je kad penting dlm purse aku. jgn culik taw!

dah setel sume tu, nk cek balance la kununnye sbb x jd buat kt atm kn td. so try la cek. x dapat??? haiyaaaaaaa... apa celita wooo...
bkn stakat tu je taw, malahan bila aku try login lg skali, kuar page nih!

okeh, x nmpk ek? dia tulis, THE ONLINE SERVICE IS NOT AVAILABE FROM 12.00AM UNTIL 7.00AM. apparaaaaaaaaaaaaa... cmne nk wat payment memalam cenggini??? pastu plak, slow jek nk masuk dr page ke page. tah nape. mebi mslh tenet aku kot? ok tape2. aku akn kiv menatang ni sbb ni pentin utk idop aku kn. ok la. nk tgk AXN sat pastu tidoq. sok maw jln jawuh lg.

check it out - myBSN

p/s - umah sewa kt kuantan tu sume dah sold out tau. harap maaf. saye tau anda x berminat. hehe

28 October 2010

Rumah Sewa Kuantan & examku~

update: rumah sewa kuantan semuanya full! dah xde kosong. maaf ye. btw sewanya dlm rm400 & rm500 (utk pengetahuan korg je la). if ade rumah yg available nnt, sy akan update kat blog under label 'rumah sewa'. thanx.

salam.

sesape yg berminat nk menyewa rumah di area kuantan, pahang, boleh la hubungi aku d blog ini. sewa berapa? bleh tinggalkn no fon anda kt JOM BORAK box aku kt seblah kanan ni.btw ade 3 biji umah wat masa ni. setiap umah ade 4 bedrooms, 2 bathrooms.

hehe. tetiba aku wat iklan umah utk disewa plak nih. hebat x? kena mulakan bisnes sewa-menyewa ni. br dpt kumpul byk duit utk g oversea. haha. merepek ah aku ni.

btw exam aku agak hampagas. aku tatau nk komen ape. aku ade klinikal exam n viva exam tau. klinikal exam aku tu kena jumpa patient n act like aku ni dispatcher yg br smpi tmpt kejadian n nk assess diorg. so kena wat history taking n bla bla. ade medical n trauma patients. 2 tuh!

pastu exam viva aku lak more to discussion. masuk bilik ni dimana ade 2 org Dr yg akan tanya ape yg aku akn buat if ade patient with this condition kt scene, patient management n assessment n byk la. tu mmg blur. sbb x berada d tmpt kejadian kn. membayangkn semata2. aku bab2 nk bayang2 ni payah skit. aku suka reality punye. hehe.

exam mcq plak aku tatau nk komen ape. soalan agak tricky (utk aku yg sgt pandai ni). harapan ialah dpt markah yg terbaik je la. sbb markah bkn fully dr final jek. dr continuous assessment spjg 1 sem blaja, logbook, esaimen yg blambak n x lupa juga kewujudan aku d lokasi pembelajaran aka attendance sgt pentin! logbook tu mebi leh dpt dlm 0.003% je kot. haha. jgnla. seram lak.

btw ade exam MEQ lak esok. short essay question. nk study ape? aku sebok men worms je nih. still xde keinsafan ek? tau nk abiskan exam je ye? sabo je la. ok la bebeh. study time. tp solat asar dlu. daa~

23 October 2010

Taman Herba UKM + tahi lembu! hahaha

Salam.

hi all. arini or td ade gotong royong a.k.a evaluation utk 1 of my dis sem subject. aku tatau sgt bendenye. yg pasti, aritu kena g meeting then arini kena jd tukang kubun. hehe. tukang kebun sbnrnye. aku klipkan skali sekeping video kot2 korg x phm ape keje kitorg spjg jd tukang kubun tu.

video

basically ape yg korg nmpk adelah mesin pembancuh simen yg disalahgunakan sbg mesin pembancuh tanah utk gaul2 tanah tu supaya sebati (ala2 buat kek la kunun). nape kena sebatikn tanah? sbb bkn tanah kosong jek tau. 3 bhgn tanah + 2 bhgn tahi lembu (bullshit?? p/s - guna utk bunuh sosilawati) + 1 bhgn pasir (yg kalernye ala2 kelabu taik anjing?haha).



ni la keje dak2 emed yg kena buli. hehe. cedok tanah, baling masuk mesin pembancuh. pastu cedok tahi, baling lg. pastu cedok pasir, baling2. sonok? letih woo.. sume pun kena tunjuk rajin sbb ade markah tau! ni production utama.

bila tanah dah sebati, tanah tu disumbat dlm beg poly utk tanam2 tu. ni la bhgn production d seblah sane. sakit pinggang wat keje ni. tp xpe. berbaloi dgn markahnye. yippie!

dah sudah tu, turun utk minum pagi then pulllllaaannggg! yeah! kerana cik yg buat evaluation tu best, so markah pun best. sgt berpuas jantung ah! aku sbg slh sorg ahli group 18 berbangga utk berkhidmat d Tmn Herba UKM bangi. sume sgt best wlupun bau taik lembu tu hampir2 nk buat aku muntah ijau. yuck! siyes weh.. mula2 tatau tu taik lembu. haha. pastu ade la si yap ni jumpa ulat besar ibu jari kaki itik! geli weyh! tp aku xde pic tu. so nnt2 aku update ye. sbb aku sgt geli.

btw isnin ni exam yg pertama. sgt seram. x study mende pun. tp sempat update blog. xde mood nk study. dok pk cmne nk guna voucher dr TBS lg ade la. kui3. semoga aku ade mood nk study. AMIN.

21 October 2010

dreams + sleep...owh!

Salam.

2 post in 1 nite. y? juz for fun. my brain almost crack due to so many things stuffed in it.
what kind of things?? no-things! haha
btw i got up yesterday morning after having a dream.
dream of my wedding!!!! damn! hahaha
funny too actually but more to scarry.. uhuk2..
almost wet with tears when i woke up.. but well.. maintain cun la.. ehem2

its actually happen before my wedding.
as usual, weddings shud b organized well rite?
especially in girls parts such as what outfits ur gonna wear, ur makeups, etc.
and i dream of my makeup!
there's this person that i contacted to do my makeup.
when the time comes, she didnt show up! how could she??!!
my head almost crack, thinking who's gonna have time to do my face on my wedding day this urgent?? so sad~ seriously sad!!
i cant imagine myself in front of others, plain, ugly and no diff like normal days.
hwaaaaaaaaaaaaaa.... how can i dream of this during my study week???
study study study!!
haish.. wut a girl la me..
got so effected with such a dream!
but i wish i've seen her face so that i wont suggest her to do makeups on anybody. haha
dream! juz a dream~
thank God mine went well.. v(^.^)v

movie time~ uhuk2

Salam.

Juz watch a movie title BURIED, starred by this handsome Ryan Reynolds. haha


love to see him acting in any movies, including this one! this is the poster for the movie. he was left inside the coffin with a handphone, lighter and a knife. huhu. what's the knife for? see it to believe it!


this movie is about him being buried i dunno how many feets underground but buried and no way to get out. what shud i say about this movie? how many stars shud i give? me myself dunno. its not a boooooring movie but i think im able to sleep while watching it. the reason of y im not sleeping is bcoz the sound of my partner crushing cashew nuts in his mouth is louder than the movie itself. haha. kidding! (~.~)v


the whole movie was shot inside the coffin. he calls for help using a handphone left inside the coffin. if u like to feel the thrill of this movie, be my guest to go and watch it. never a waste for ur money. i bet u start wondering on how he got away from that coffin. watch it and u'll know how's the trick! happy watching! fav movie for this month i guess~

19 October 2010

uhuk3..membazirrrrrr ("~")

salam.

arini x indah sgt! bgn dlm tghari gitu sbb tah ape yg letih sgt, aku pon tatau.
pastu g hukm utk amik slip n setelkn urusan kolej.
dah sudah tu aku pun melepak kt 1 boring mall ni n puseng2 kasi pening purse. hehe
siyes boring sbb xde ape sgt. tp xde ape pun melayang la jgk bbrp keping kertas yg bernilai dr purse.
skali kt watson tu, aku try mcm2 kt tgn.
lipstick, eyeshadow, eyeliner.. mmg dah mcm kanvas (tp kaler coklat la) tgn aku nih..
well.. tu kn keje pmpuan (spesifikly aku la kn.. korg mebi x)
aku nk refill botol eyeliner elianto aku tuh so aku rembat la eyeliner baby blue nih..
eyeliner ni paling murah antara semua n eyeliner pertama yg hinggap kt mata aku dlu.
so kononnya bg penghargaan la. skali smpi umah tu, rupanya bkn eyeliner! tp mascara!!!
sob3.. cedihhh!!!
dah melayang lg kertas bernilai utk beli eyeliner..hwaaaa...
haprak punye brand! lenkali wat la casing eyeliner n mascara korg tu lain2!!
mencikkkk!!

tp sbb aku baek ati, xmo ah bazirkn menatang tu.
dgn berhati2, aku pun try la mascara tuh.
skali bila nk remove, abis mata jd panda! aih.. tu mmg aku dh tau kot.. tu yg x gemar tuh..
abis rosak penampilan panda cumel nih~ haha (pasannye!)

oye, exam aku x lama lg taw n still xde keinsafan. xtau nk study ape.
mebi sbb buku aku tu tlampau advance kot. haha. tu yg makin aku bc, makin aku x phm.
moga2 rajin la aku nk membaca nih..AMIN..

15 October 2010

isu semasa ("~") pt 2

salam.

nmpknye aku x bejaya tdo n suddenly menatang tu merangkak kuar dr tmpt nyuruknye dan ingin dilepaskan. maka disinilah aku, dlm proses utk melepaskannye. so isu yg ke-2 aku nk ckp adalah seperti yg demikian.

2) aku pasan trend bertudung skrg ni. ramai pompuan Islam dah mula bertudung. mcm2 jenis tudung ah, shawl la, tudung ekin la (yg aku pon pkai), tudung bawal la, syria la.. sumpah byk! smpi aku sndiri klu g kdai tudung, xtau nk grab tudung yg mane. yg lilit kepala ke, yg kasi kepala nmpk bujur ke, bulat ke, cekik leher ke, cekik purse ke, aku pon tatau. smpi skrg aku failed bila g kdai tudung. jumlah peningkatan yg agak tinggi di kalangan pemakai tudung ni sgt bagus sbnrnye. tu kan tuntutan agama. aku suke, aku setuju. tp kn.. klu korg perasan, mana pegi fungsi n tujuan tudung tu sndiri??

aku pon pnah terrrrrlupa nape aku pkai tudung. hebat x?? haha. tu la, hanyut sgt dgn arus kemodenan yg mmg je melalaikan. aku ckp mende ni bkn sbb aku ni bagus sgt ke ape, cuma aku meluahkn ape yg aku nmpk. terrrrmasukla dgn kekurangan diri aku sndiri. huhu

siyes weh.. korg ingat x ape tujuan pkai tudung? korg rasa lain x klu x pkai tudung? ape korg rasa bila ada bhgn bdn korg yg tertentu jd tayangan umum? aku sndiri slalu jd bhn gangguan dlm klas. wlupun klas aku cuma ade 5 org lelaki je, yg mana jumlah ppuan lg ramai, tp siyes aku je yg slalu kena bab2 sexual harassment nih. sbb yg lain muka suci kot? haha. sbnrnye sbb kelalaian aku menayang2 benda yg x sepatutnya dan x pakai tudung dan meng-kavernya. tu aku admit. pnah skali tu aku g klas pkai bj kurung. dah elok tu pkai bj kurung, skali ake gedix kasi angkat itu tudung. bila aku pasan mcm aku tgh menambah dosa, aku pon wat2 g toilet n turunkan tudung. br rasa selamat. fuhh.. mmg ade pelbagai sbb nape org len pakai tudung. sbb nk tutup aurat, nk bergaya, ikut fesyen semasa, asal tutup n mcm2 la. bagus la selagi tutup rambut tu. tp jgn lupa, leher pun di kira. termasuklah kat dada tu. x salah penuh ilmu di dada tp jgnla tunjuk sgt. lelaki kt luar sana tu x kebulur pun tp jgn la bg diorg kenyang dgn dosa kering yg korg pun dpt sama. sedih sbnrnye.

mcm artis kn, bila mekap2 tu, buka tudung. pdhal tukang mekapnye yg auww2. x ke LELAKI diorg tu! ohh.. mebi dah x bape recognize kot. but still la kn. suara kepit2 tu, tlg la alert. pastu leh gmbr hugging2 lak. dgn tudung kt kepala tu! ramai je org wat salah cmtu. x pasan kot tudung tu. jd aksesori je. skrg ni leh beza yg mane dah kawen n yg mane kapel klu g jenjln memane. mane yg kepit mcm belangkas tu, hmm.. ye la kot. mebi ade yg dah kawen tp ye la kn.. phm2 je la. tudung mungkin aksesori utk wanita tp klu beringat, aksesori tu la sbnrnye yg byk menyekat diri dr mcm2 maksiat. aku pnah melalui zaman jahiliyah gak tp harapan aku agar aku x terus dok dlm zaman tu. aku nk berubah. doakan agar kita sama2 dpt berubah. Amin.

3) isu yg ketiga adalah pasal kawen. aku pasan mende ni baru2 jek. sbb ape aku pasan? tu pon sbb org yg aku pnah admire, kawen senyap2. aku x marah. tidak sekali2. malah aku kagum. org ni aku x pnah jumpa pon. kwn chat je. time tu aku tgh frust bercinta. dia pon pnah jd sebahagian dlm coretan aku kt blog ni. tp biarla rahsia. utk yg tau tu, diam2 je k. sbb dia bukan sape2 pon. kawan yg menghiburkan hati jek. dah hampir setahun slps dia menyepi dan keadaan aku syukurlah bertambah baik. Allah bg hujan utk kita lihat pelangi. itu la yg aku pelajari. meski hujan tu membasahkan baju, menyekat pergerakan dan sebagainya, tp igt la ape yg indah slps hujan. sentiasa ada hikmahnya. tetiba rasa touching plak. hehe

ok. psl kawen tau. ape ye? cenggini. aku lebih kpd nk tau ape sbnrnye tujuan berkahwin tu. nikah sbnrnye sbb tu yg wajib. hehe. so nape kena nikah? utk halalkan hbgn yg haram. bagus!! 2 mrkh. halalkan hbgn yg haram dgn sape? dgn org bkn muhrim a.k.a bf @ tunang yg tercinta la. klu ade yg kawen tu x knal sape bakal diorg sblum tu, lg bagus. ikut je ckp mak ayah n slmt dinikahkn. xde dosa bercinta sblm kawen. tu sume org tau. even artis skali pun (org biasa pun wat gak), ade yg duduk serumah mcm suami isteri tanpa nikah. last2 nikah utk ape? utk halalkan dpn masyarakat. ye la, org femes la katakan. kang kuar paper kata kene cekup khalwat?? jatuh saham. tp tu pun masih laku masuk tv. nape? sbb dah ramai org x kisah bab2 tu.

wlupun sbnrnye ape yg aku ckp ni mcm kejap ke kiri kejap ke kanan, tp ketahuilah.. aku juz nk sedarkan benda ni je. bila dah nikah tu, dosa si isteri jd tanggungan suami. ape kaitannye dgn org yg aku admire tu dah kawin? ohhh! mmg ade kaitan. wife dia pakai tudung labuh. cantik sgt. klu korg kata kain silk tu cantik, handbag Gucci tu cun, kasut Vincci tu lawa, aku rasa wife dia lg lawa. soothing je hiasan ni. manis sgt. aku terkagum dgn pilihan mamat tu seketika. ape yg terlintas di benak aku (benak tu ape?) ialah.. si isteri tidak menambah bebanan dosa suami kerana cara berpakaiannya. hmm.. payah nk ckp bab dosa bila kita x rasa apa2. tp meh kita samakan dosa tu dgn hutang. bila isteri pkai seksi, suami tanggung hutang isteri. so sure suami akan marah sbb isteri punye psl, suami kena tanggung. tp dosa ni kita x nmpk, so suami x bising la kn. tu psl aku jd kagum sgt2. tetiba aku rasa terpukul dgn ape yg aku nmpk. dgn majlis perkahwinan yg mmg serba sederhana, pelamin pun sekadar susunan kayu bertingkat je (aku rasa la) yg dihiasi dgn bunga telur, x semegah kerjaya mamat ni. klu aku sebut ape kerjaya mamat ni, sure sume org akan rasa x pecaya. aku pon x pecaya. tp tu la hakikatnya. berpada2 dlm majlis sbb ape yg membebankan ialah kehidupan slps majlis tu. majlis pernikahan dan perkahwinan tu bknnye masa utk mengumpul hutang. tlg la ingat. kumpul la duit. mmg yg ppuan tu nk "Wedding of the year" tp klu lpas kawen tu kena mkn megi jek, x ke pedih. takut lak aku.

cuma tu la yg aku nk cite. aku ade sorg kwn ni. time study dip dlu, dia mmg x pkai tudung. setia je dgn bf dia. skali time aku balik sbh tu, aku dpt info yg dia kawen n majlisnye mmg aku dpt pegi la kn. aku pun redah la dgn adik aku g cari umah dia. siyes byk kali pusing kwsn tu, aku xtau mana majlis dia even aku nmpk byk 'bunting' org kawen. smpi la aku dah puas n penat n letih n lapa, aku benti kt dpn 1 umah yg ade 'bunting' kawen gak n aku tanya mana umah kwn ni. dia tunjuk umah yg ade dpn mata aku. aku pndg 'bunting' tu mcm x caye, dia pakai tudung! lg aku x caye tgk dia bertudung atas pelamin. bkn stakat tu, siap pkai glove lg kot2 tersentuh yg bkn muhrim. x ke kagum??? smpi skrg dia bertudung, jg adap sbg muslimah yg aku sndiri pun kureng jaga kot. syukurla. tu psl aku x kutuk sesape yg wat dosa skrg sbb bila diorg bertaubat, aku punye pahala lg kenit dr diorg. huhu.

blog ni aku anggap sbg media utk aku meluahkan pendapat. asek2 cite psl aku, aku pun nek bosang gak. hehe. ok la ye. hrp ape yg korg baca dlm post kali ni dpt 'ring the bell' n jd reminder kita semua. aku nk berubah, tu aku pasti. tp tatau bila. hehe. aku cuba. Insya-Allah..AMIN.