30 December 2012

Hilang naluri @ AEON Member's Day!!

Assalamualaikum.

Untuk 2 hari berturut2 aku, hubby and adik ipar aku laki bini gi melawat AEON Member's Day kat Bukit Tinggi, Klang dan Balakong. Penatnye memang tak terkata tapi lagi tak terkata bila memang langsung takde hasil tangkapan untuk aku. Sadis! Aku dah macam hilang naluri kewanitaan tengok pakaian2 yang bergentayangan kat department store tu. Gile ke ape aku ni? Meroyan? Tukar jantina dah? Hormon gadisku berkurangan? OH NOOOOO!!! NEHIIIII~!!

Jujur cakap, memang rasa sadis gile dengan diri sendiri. Rack by rack aku lalui, selak hanger sana sini tapi memang hati ni takde langsung melekat kat mana2. Tapi lain pulak yang berlaku kat hubby aku. Dia yang berlari ke sana sini gi fitting baju dan seluar, cari saiz dan macam2 lagi. Okay! Something is wrong here~
Ape jantina kitorang dah bertukar ke???? Hahahahaha. I love you, hubby! That's why org kata pasangan kita ni pelengkap kekurangan kita. Atau lebih tepat lagi, pasangan kita ni merembat segala 9 nafsu kita sebagai pompuan! Hehehe. Joking!

Sebenarnye memang takde pakaian yg menarik dah kat AEON tu. Bukan ape, aku nak pakaian yang sopan dan tak sempit2 macam baju baby. Bukan setakat kekangan agama tapi juga sebab badan aku ni dah makin gemoks! Auww! Peritnye kenyataan ituh! *sambil tekap luka kat dada akibat ditusuk oleh ketajaman ayat sendiri* So bila badan dah gemoks ni, segala curveeee yang ada kat badan aku ni makin terserlah dan akan menyebabkan hubby aku jeles klau ada lelaki bukan muhrim lain tengok/pandang/lihat/tenung/jamah dgn mata2 diorang. Oh tidak. Sekarang dosa aku kan ditanggung oleh hubby. Klau btol la aku sayang hubby, nape perlu aku hantar dia ke neraka disebabkan oleh perbuatan aku kan? Eee sedih la pulak. So pendek cerita, aku tak minat style baju kat AEON! Huhu

Lately ni aku minat style dress tp sume dress/jubah yg dijual mahal melampau! Tau2 je la yg aku ni kedekut kan, klau harga baju tu lebih dr singgit pun aku dah berkira nak beli. *Bajet badan aku kecik macam semut la sampai ada org jual baju harga singgit.hahaha* Pastu mula la akal aku yang pendek sejengkal ni pikir nak jahit baju sendiri. Wahhh aku ni sememangnya bajet! Bajet pandai jahit pulak. Hehe. Tapi.... malas la pulak. Then maksudnye takde la dress/jubah jahitan sendiri nampaknye. Maka takde la baju baru. Huhu.. *super jeles dgn hubby sbb dpt byk baju baru walhal kat aku dah conquer 3/4 dari total ruang almari. Ahaks!*

Inilah namanya nafsu wanita... x semestinye dapat. Tapi nafsu utk dapat tu sentiasa ada. Makanya bila aku gi jenjalan kat mana2, klau nampak baju2 comels tu, aku istighfar banyak2. Fuhh... berjaya jimatkan duit. Tapi bila sampai rumah, buka almari nak pilih baju utk dipakai, mula la setan cucuk2 hati tu supaya rasa menyesal tak rembat baju comels td. Astaghfirullahalazim....

Oh ye, time kat AEON tu ade gak cari jeans utk hubby. Well, aku dilarang utk pakai jeans sejak kawen not only by my hubby, but also by ALLAH (yg seblom ni aku but dono je. gile rude!) So dalam selak menyelak jeans yg super murah kat tized dlm AEON tu, hati ni tercuit sikit rasa nak pakai jeans balik. Uhuhuhu...

Me: Hubby, bleh tak i beli jeans utk i?

Hubby: *Pandang aku dengan harapan yg aku masih ingat dia dah larang aku pakai jeans forever*

Me: Nape? I pakai la baju labuh2. Ala.. jeans ni kan seluar macam seluar slack i tu.

Hubby: Tak boleh. Jeans kan ikut bentuk kaki. Dosa.

Me: *Sengih gedik dalam hati sebab hubby tak goyah iman utk benarkan aku beli jeans. Perlu ke aku gedik camtu?*

Bye jeans. Tak dapat pakai jeans kat dunia, aku pakai jeans kat dalam syurga je nanti. Klau korang pon nak pakai jeans dalam syurga, maka jauhi la jeans kat dunia ni. Duniawi je sume tu. Eceh...

Ni pesanan untuk diri sendiri terutamanya. Amin.

p/s - aku memang tak sempurna dan takkan pernah sempurna untuk menyempurnakan orang lain tapi aku sentiasa berusaha untuk menjadi sesempurna yang termampu di sisi Allah yang Maha Sempurna.

10 December 2012

Durian Crepe Sedap!!!!

Assalamualaikum!



After few days teringinnnnnn sangat nak rasa mende alah ni, akhirnya berjaya jugak aku ngap durian crepe yang sedang hangat diperkatakan orang. Musim doyan la katakan. Klau bleh segalanya nak berasaskan doyan. So durian crepe yang aku beli ni dari kedai kawan akak aku kat Bandar Mahkota Cheras, opposite AEON @ Jusco Bandar Mahkota Cheras ye. Nama kedainye OVENHAUZ. Siap ade buat delivery lg. Tapi aku takleh bagi link sebab x jumpa pape website ovenhauz tu. Huhu

Aritu aku sebok cakap dgn akak aku yang aku nak makan durian crepe. after few days, dia booked durian crepe ni kat kedai tu. Buat booking sebab takut habis. Ye la... benda femes kan? Ngalahkan retis you! Memang la dalam pic tu nampak seketul je kan? Macam kesepian je dia dalam bekas plastik tu. Tapi jangan risau. Klau korang beli kat kedai tu atau kat mana2 kedai, biasanya diorang akan jual dalam pek camni. Standard harga RM10 ye. Murah? Mahal? Hehe. No komen. Aku cuma nak try makan je. Biasanya dalam pek ni ada 3-6 ketul durian crepe. Makin sikit jumlah ketul tu, makin gemuk la saiznye. Makin banyak jumlah ketul, makin selim la saiznye. Yang kat Ovenhauz ni ada 6 ketul so saiznye besar macam kuih ketayap. Tak kenal rupa kuih ketayap? Hah ni dia.



Intinya kelapa ye. So ni la kuih ketayap. Saiznye sebijik macam kuih ni. Cuma inti je lain. So ape inti durian crepe ni? Hehehehe. Intinye cuma isi durian dan fresh cream! Yummeh! Sedap sangat. Orang kata lagi sejuk, laaaaagi sedap taw! Betul kata orang tu. Sila sejukkan durian crepe sebelum menikmatinya ye. Konfem syok gilerr. Cheewah!

Takpe2. Sok2 aku try buat sendiri ye. Masak lempeng then letak durian pastu letak krim. Sure makan sambil nangis sebab rasanya tak sama. Haha. Okla ye. Nanti klau ade info pasal Ovenhauz tu, aku update. Tata!


28/12/2012 : Friday

Update lokasi Ovenhauz berikutan komen daripada pembaca blog yg x jumpa katne Ovenhauz.


OvenHouz Bakery, 
No. 60, Jalan Temenggung 19/9, 
Seksyen 9, Bandar Mahkota Cheras,
43200 Cheras

Hp: 0162026267/0168306267

Kedai Ovenhauz ni terletak di area depan Jusco Bandar Mahkota @ AEON Bandar Mahkota Cheras, tapi deret kedainya sebelah belakang/opposite kedai yg menghadap jusco. Tgk map kat atas ni, Ovenhauz ni sederet dengan Pusat Tuisyen Mekar. Klau rasa mcm susah sgt nak cari, dekat2 kedai Ovenhauz ni ada byk kedai kete & kedai bateri kete. Hope map kat atas ni dapat membantu.

Boleh call no hp kat atas tu klau nak order ape2 kat Ovenhauz. Diorang ada buat delivery tau! But with charges of course.

Happy eating~


08 December 2012

When you are not a student anymore...

Assalamualaikum semua!

Wahh... sangat letih lately. Aku spent almost 12 hours  a day, sitting+driving around within this week only. Since my life as a student officially over, I've got some part-time jobs to do. Syukur Alhamdulillah. Dont know why but it seems that I cant think of any serious job for now. Macam takde keje yang diminati. My senior advised us (me & my colleagues) to work at call-center. Ala... yang jawab call korang klau korang ade masalah dgn credit card, telco and so on. Tapi keje tu mostly on shift-basis. I'm a married woman now. Cant accept that kind of life. Need to think of a permanent & stable job. Ye la, bila dah kawen, mestila nak ade family kan? Nak ade babies... (xmo baby tu, trus nak babies!hehe). Kos sara hidup akan lebih meningkat kan?

So what to do? For the past few days, people are offering me to work in bank as sales exec. But... sales-field is not my interest. I mean, I dont like this kind of work. Chasing people for something, have to meet the target everyday or month, dress up to impress the clients... Oh my... its so not me. Tapi aku rasa ade kawan aku sorang ni yang keje bahagian sales kot, sebab last time dia sebut pasal nak kena jumpa org la, ape la. Which she has to spend more on her looks and appearance. Orang cikai2 macam aku ni apa ada. Even so, ade Branch Manager ni approach aku utk keje dgn diorang tau! Well.. this is what I'm talking about, sales-field. Alkisah, aku singgah ke satu bank ni utk tanya something, and the Branch Manager of the bank is the one who attended to my enquiries. A very soft-spoken and polite lady she is, makes me feel comfortable to sit around her. Up to a point, she asked whether I would like to work in the bank with her. Wow... recruiting customers? For a jobless person like me, that does sounds interesting coz definitely I dont have to go around asking for job. But since it is in sales area, I think more than twice about the offer.

Cerewet sangat ke aku ni? Should I just go in and try that job? Get some experience? Even though my degree is in medical line, it's still acceptable in banking/investment. I wonder of what should I do.. Sangat dilema... Hahaha. Klau cerewet memangla dilema kan? Some other friends, right after finished study but not yet graduated, already working in a stable company. How I wish I can be like that. Huh...


So please girls and guys out there... dont be like this ya.


Start thinking about your life after study if you are already in final year. The earlier is the better, you know. If you guys have some infoe about job vacancy, dont hesitate to let me know. I kinda need that! (do i sounds desperate? hihi)

01 December 2012

My Skincare 4 - Chahaya Whitening Review

Assalamualaikum!

Okay kita sambung lagi review produk2 muka yang aku penah guna ye. Kali ni aku nak share pasal satu produk yang dijual oleh sorang kakak blogger yang famous ni.
Kak Lynna la, sape lagi kan? Nama produk ni Chahaya Whitening.
Akak ni kata produk ni dihasilkan dan dipakai oleh kakak ipar beliau dan hasilnye? Wahhh! Menakjubkan sehingga beliau terpanggil utk berkongsi produk ni dgn orang lain.


Ni sume gambar produknye. Ada 3 item utk satu set ni. Harga dalam RM80 lebih gitu. Depends on seller la. Aku pun tak ingat exactly bape ringgit benda ni. Set ni ada sabun cuci muka yang kaler pink tu, toner yang botol putih and krim yang bekas kecil tutup putih tu ye.

Aku kalau pakai pape produk ni, mula2 tu akan jadi sgt tekun dan disiplin tau semata2 utk nampak hasil dan utk buktikan samada produk tu berkesan ke tak. Sama la time aku try produk ni. Sebab dia kata kulit akak ipar dia sume cun melecun kan. Tak caya cuba tengok pic kat bawah ni ye.


Tengokla kulit diorang!!! Cerah berseri, disukai ramai! *macam iklan susu pekat manis plak* So aku pun test try la produk ni.Tapi... err... dah berbulan pakai masih tak nampak kesannye. Adik kata kulit muka aku makin kusam. Like seriously??? Ahh kecewa la camni. Sampai la ke satu tahap ni, aku berenti pakai produk ni. Memang takde kesan langsung! Maybe takde kesan pada kulit aku je kot. So aku pun tatau la nak cakap ape. Sedih. Huhu.

Oh ye, korang pernah dengar atau terbaca tak pasal hidrokuinon?

Hidrokuinon ni sejenis bahan kimia penghakis yang mempunyai struktur kimia C6 H6 O2 yang digunakan dalam kosmetik untuk menghakis melanin (pelindung semulajadi pada kulit) dan pengunaan yang berterusan akan menyebabkan hiper pigmentasi dan juga boleh menyebabkan kanser kulit. Melanin ni sebenarnya bagus sebab dia protect kulit kita dari sinaran UV matahari tau. Tapi yang tak bestnye melanin ni menggelapkan kulit. So korang paham kan apa yang hidrokuinon ni buat pada kulit korang semata2 utk jadi putih?

Ada beberapa cara/teknik utk kesan kewujudan hidrokuinon dalam produk kecantikan cthnye:

1. Tuangkan sedikit toner ke kapas muka...biarkan terdedah dengan cahaya matahari....atau biarkan seketika...toner akan bertukar warna kepada cokelat..kehitam-hitaman.. sah ada hidrokuinon.

2. periksa penutup toner atau krim malam ( kebanyakan produk ada hidrokuinon pada toner dan krim malam)..jika terdapat kerak cokelat @ hitam..maka wujudlah hidrokuinon..

3. Pengelupasan..... tiada hidrokuinon maka tiada pengelupasan... ada produk yang menyatakan mengunakan AHA/BHA dalam produk bagi membuang sel kulit mati.... perlu di selidik kandungan AHA/BHA yang digunakan.... kebanyakan produk mengunakan hidrokuinon sebagai agen pengelupasan..

Oleh sebab aku risau psl hidrokuinon ni, so aku pun buat la eksperimen sendiri. Aku tuang la toner produk ni kat satu putik kapas yang guna utk korek telinga tu. Aku biarkan je putik kapas tu kat atas meja solek. Oleh sebab aku memang rajin tgk muka kat cermin, so aku selalu tgk putik kapas tu. Few days later, putik kapas tu jadi warna coklat. Ohh my~~ Since that aku stop pakai produk ni. Lagipun klau korang stop pakai produk yang ada hidrokuinon ni, kulit mesti akan jadi kusam balik dengan cepat tau. Selain dari tak memberi kesan, aku stop sebab hasil eksperimen aku tu la. So lepas tu setiap kali aku nak pakai pape produk, ni antara eksperimen yang aku buat. Well... sape nak cari masalah? Kanser tu for free klau pakai produk yang ada hidrokuinon!!!

Ekceli aku notice kaler2 coklat ni time pakai De' Wajah Kosmetik gak. Kat tutup krim malam tu ade kaler coklat2. Hmm.. maybe sebab tu krim malam dia boleh kupaskan kulit. Agak2 klau sapu kat epal, boleh kupas kulit epal gak tak? Senang sikit nak makan. Hehe..

Tayar pancit di PLUS Highway! Nak buat ape eh???

Assalamualaikum uolss~

Kes tayar kete pancit ni bukanla kes biasa bagi aku sepanjang aku hidup. Sebabnye ialah dah banyak kali aku berdepan dengan situasi ni tau! Stres? Toksah cakap la kan. Tapi setiap kali pun ada penyelesaiannye. Time memula amik lesen dulu pun ade kene ajar kan camne cara tukar tayar. Benda ni highlighted by pengajar tu khas kepada KAUM WANITA sebab ramai wanita yang bila tayarnye pancit, duduk je la dalam kete kat tepi jalan sambil nangis tatau nak call sape. Haih.. Sabo je la. So sepatutnye apa yang wanita harus lakukan ialah berenti tepi jalan sambil pasang emergency signal, then turun kete gi cek kat bonet tu klau ada spare tyre. Bukan spare tyre mcm kat perut tu ye. Huhu. Klau spare tyre ade, then cari pulak tools utk tukar tayar tu. Klau ada, boleh tukar tayar sendiri dah! Tapi klau takde.... hmm... ape nak buat ye???

So itula yang berlaku pd aku & ayah aritu. Time tu baru je masuk tol Simpang Ampat Melaka lepas hantar adik balik asrama. Baru je cecah highway yang lurus tu, tiba2 kete bergegar gile gile gile gile! Ayah kata slowkan kete and berenti kat tepi jalan atas rumput. Yela, since akak aku eksiden aritu, isu berenti tepi jalan ni kitorang dah mark sebagai TAK SELAMAT! Okay? Memang tak selamat sebab anytime kete boleh hentam korang. Huhu. Seram ai!

Bila turun dari kete, tengok tayar belakang belah kiri kempis. Ohh my~ So aku dengan expertnye buka bonet kete utk cari spare tyre. Spare tyre ade! Tapi.... mane tools utk tukar tayar nihh!!!! Ahh bengang! Ayah pun cari gak sambil membebel2. Ape punya luck la bleh xde tools plak dalam kete. Hampeh btol. Kitorg pun mula tercengang pikir nak buat ape. Ohh lupa plak, kan dalam PLUS Highway ni, so call la PLUS Ronda! Ala.. yang dok ronda2 highway tu!

Tgh aku sibuk google nombor plus ronda, tetiba ade sebijik saga lama kaler putih stop kat depan kete kitorg. Ohh cuak mak! Pastu kuar sorang lelaki india dari saga tu. Ohh cuak dabel2 dah mak ni! Huhu. Dia datang dekat then tanya, ape masalah? Aku kata tayar pancit. Then dia dengan lagi expertnye kuarkan kon dari bonet kete then letak kat belakang kete aku dalam jarak 50 meter gitu. Pastu dia kuarkan tools yang diperlukan utk tukar tayar. Kawan dia pun tolong tanpa banyak cakap. Aku pandang je la diorang ni, sambil rasa bersyukur sebab ada org sudi tolong. Tapi bila pikir balik yang segala tools pun lengkap dalam bonet diorang, so aku mula la curiga. Aku dok bisik2 dgn ayah psl diorang, tapi ayah rilek je. Yela kan.. skrg ni byk sgt kes dgn orang india. Bukan nak timbulkan isu perkauman tapi tu hakikat. Maaf ye.

Bila dah setel tukar tayar, dia pun cakap yang dia memang round2 area ni. Dia ni pomen. Ohhhh... patut la. Pastu dia kata total sume skali RM30. What???? RM30 utk tukar tayar????? Gilo ko apo??? Hmm hmmm! Marah ni tapi apakan daya, bayar je la. Syukur ada org tolong sebenarnya so tak sampai 5 minit tayar pancit, kete dah bleh jalan balik. Thanx pada diorang sebenarnye walaupun caj tu tak masuk akal langsung! Bagitau hubby pasal benda ni, hubby kata klau panggil plus ronda, kompom free. Aih... terus rasa purse sakit. Hahahaha. Takpela. Pengajaran utk aku.

So pada sesape yang selalu lalu PLUS Highway tu, sila la simpan nombor helpline plus ye. In case klau korang perlukan bantuan dan tanak fulus korang melayang.  Sebab diorang kompom tolong for free! Huhu. Bukan setakat PLUS je tau, any highway yang korang lalu, simpan la nombor helpline diorang. And if korang diapproach mcm aku ni dan korang nak reject, bagitau la yang abang, kakak, ayah, pakcik atau atuk korang on the way ke tempat korang so that bunyi mcm logik skitla utk korang reject. Okay?

Please be safe ke mana pun korang pegi ye dan sentiasa beringat. Bukan nak curiga dgn semua orang tapi tak salah curiga walaupun dengan manusia yang korang kenal, nak2 lagi klau di tempat yang sunyi. Mesej ini dibawakan oleh HotFM! Ecehhh perasannnnnn~

17 November 2012

Korean movie - Couple of Fantasy

Assalamualaikum..

Wahh sakitnye punggung asyik duduk je. Ni sume gara-gara tengok movie korea. Well, I LOVE KOREAN MOVIE ye! Chukkae~ (bajet2 konon maksudnye 'saya suka'). Ngahahaha. Ni baru je selesai tengok movie Couple of Fantasy/Couple in Trouble. 16 jam punye movie, tak ko sakit pinggang? Kusyen pun dah mendap jadinye. Hahaha.


The three main actors in this movie. Memang best lah!

Kepada die-hard-fan korean movie out there yang suke lap-lap air mata tu, movie ni memang recommended! Ni dah kali kedua aku tengok cite ni, tak boring dan airmata masih meleleh! Sob3.. Maka sediakanla sekotak tisu disisi. Kalau takmo membazir, sediakan tuala mandi je. Senang! Tadah kat bawah dagu, toksah lap. Sebab bagi aku macam syok lak nangis2 bagi airmata meleleh. Release tension gitu! Hehe.

Kalau ade yang nak tau sinopsis movie ni, err.. patut ke aku bagitu? Okay fine. Ni pilihan korang. Kalau nak tau sinopsisnye, sila baca perenggan di bawah. Kalau takmau, your journey ends here! Annyo~ (maksudnye 'goodbye')

Sinopsis: Mengisahkan tentang rich woman yang arrogant gila nak mampus, tinggal dengan husband yang terseksa dgn perangainya kat resort diorang. Something happen then pompuan tu hilang ingatan, end up tinggal kat sebuah kampung. So macam mana dia boleh tersadai kat kampung? Kena tengok movie ni. Watak pompuan ni memang hebat, cold-blooded woman gitu. 

Time aku memula tengok movie ni, tengok dengan hubby. Oleh sebab time tu pack dengan kelas/praktikal (i was a student back then), so time free je baru boleh tengok. Addicted tu! Dah abis satu episod, nak sambung lagi episod seterusnye! Esoknye ade orang pegi kelas tak cukup tido. Hamek kau! Tapi bila sampai rumah je, mata buntang tengok cite ni balik. Haha. Secara rasminya aku dah spend 32 hours untuk movie ni. Tahniah nadia! Anda memang hebat membuang masa. Huhuhu.

Kalau korang sangat menghayati movie ni, nanti lama-lama korang akan rasa tak sabar nak tau endingnye. Even it happens to all movie, but this one is another story. Watch it, then you know. Anyway aku masih suka watak Kang Ja, sebab almost in the end tu dia jugakla yang paling wise. 

Haha. Korang tengok dulu baru paham ape maksud aku. Aku takleh paksa korang tengok movie ni tapi kalau kena bagi star, aku bagi 10/10! Yeah! Full marks gitu!

Okayla dah penat. Nak rehatkan mata lak. Merah mata ni, puas nangis. Sampai terlupa mana hubby  aku. Huhu. Hubby.... ohhhh hubby.....~

08 November 2012

GDex + Durian = Bahagia

Semalam seharian lepak2 goyang kaki sambil layan movie kat rumah. Semuanya kerana tunggu GDex datang hantar parcel ape tah. Isnin aritu GDex call kata diorang dah 2 kali hantar barang tapi asek takde orang je kat umah. Aku pun tanye la bila masa lak GDex datang gendang pintu umah aku kan? Dia kata hari jumaat dan sabtu. Okay fine, jumaat tu memang aku seharian takde kat umah sebab uruskan transkrip kat UKM bangi dgn emedians. Tapi yang sabtu tu... elok cantik je aku duduk kat sofa main game LINES, buleh plak diorang kata takde orang? Hmm pelik bin ajaib dah sebenarnye. Pastu dia kata kalau nak ambil parcel tu kena datang ke HQ diorang kat PJ. Ala.. yang kat tepi Federal highway tu~ Oh mesti la ai malas kan. Tujuan parcel tu dihantar guna GDex adalah supaya tak membazir minyak kete hubby aku kesana kemari. So why must aku pi amik? So aku pon tanye la, tak boleh datang hantar ke rumah lagi ke? "Ehh boleh!" Laju je orang GDex tu jawab. Fuhh... melepek lemak2 aku, lega sebab takyah eksesais ke PJ. Hahaha. Melampaunye lemak plak yang happy! So deal hantar hari rabu. Maka semalam lah rabu yang membosankan itu.

Jam dah pukul doblas tengahari tapi takde sape pun sampai. Lipas pun takde lalu depan rumah aku arini. Inikan pulak GDex. Punya tak sabar, aku pun call HQ GDex, nak tau jam bape delivery datang. Awek GDex tu kata dia tak bleh trace katne lokasi parcel aku so dia suh aku call Helpline GDex. aku pun dgn rajinnye call Helpline diorg. ade la dalam seminit lebih baru dpt cakap dgn sorang mamat cina ni.

Mamat cina pelat: Yes miss, how can I help you?

Awek cun: Saya nak track katne parcel saya la, boleh?

Mamat cina pelat: Minta consignment number please.

Awek cun: Eh consignment number? Saya takde consignment number. Cuba cek under nama *****.

Mamat cina pelat: Maaf ye miss. kita cuma boleh cek parcel guna consignment number saje.

Awek cun: Takkan tak boleh..(tak sempat abis cakap)

Mamat cina pelat: Maaf ye miss. Kalau tade consignment number, tak boleh trace parcel kat mane. Miss minta consignment number dari sender then call kita balik ye. Okay bye.

Awek cun: *terus jadi kurang cun sebab bengang*

Ade ke patut dia main letak je tepon tu? Dia tatau ke yg perbualan tu dirakamkan? Nak saman la camni. Boleh dapat duit banyak2, takyah keje. Hehe. *okay merepek* So aku dengan terpaksanya call sender tu minta consignment number. Dah dapat consignment number, aku call helpline balik. Nasib baik kali ni awek yang jawab so kalau awek borak dgn awek, mesti la dua2 sopan kan? Hehe. Mudah keje aku. Awek tu siap minta no hp aku tau! Pergh... sure terpikat dgn suara aku yang merdu ni kan? *ok merepek lagi* Sebenarnye.. sob3.. dia minta no hp aku sebab nak call aku balik lepas dapat locate kat mana deliveryman. Huhuhu. So dalam jam 2 gitu GDex sampai. Setel GDex, sambung main LINES. hehe.

Skali tiba2 whatsapp berbunyi. Haih.. sape pulek nehhh.. Ohh kak nisa rupanya, memanggil daku gitew.

Awek cun: Ye kak nisa, apa mau?

Kakak si awek cun: U mau durian? Kalau mau, kami singgah rumah u.

Awek cun: Mauuu!!! Hantar la. Korang katne tu?

Kakak si awek cun: Kat highway karak.

By the way, kak nisa ade court hearing kat Raub semalam. Mak ayah aku gi skali. Aku plan nak folo gak tapi memikirkan GDex nak datang, so aku x offer diri. Wahh dah terbayang keenakan durian free dari karak sampai terlupa pasal mak ayah nak datang rumah. Ade la dalam 3-4 minit gitu baru aku perasan situasi sebenar. Mak ayah aku tak penah datang rumah baru aku lagi!!! Oh my~~


*cara mengemas rumah yang ideal ialah dengan berlari-lari sambil tendang bakul dan pukul meja dgn bulu ayam. harap maklum*

Maka mula la operasi kemas2 rumah di hari rabu yang aku baru je belagak kata bosan tadi. Huhu. Amik kau, kan dah tak menang tangan dibuatnye! Well, just nak clarify sebelum korang salah sangka, rumah aku sentiasa 'agak' kemas setiap hari. Tapi bila mak ayah aku first time nak datang ni, aku jd cuak lerr~ Rumah takdela mewah mcm semi-D tu, takat hurup I je. Haha. Korang tak paham kan? Bagus la. Hubby yang tau pasal mak ayah nak datang pun bagi semangat suh kemas umah. Hahaha lawak ni!

Dah kemas 'sikit2' tu, agak2 dah puas hati, mak ayah pun dah nak sampai, so aku pun turun pi jemput diorang. Mula2 tu mak kata nak cepat balik somban, tanak naik rumah. Fuhh lega hati aku. Tapi disebabkan pundi kencing kakak aku tak cukup elastik, nak sangat melawat jamban aku, maka naiklah diorang secara berjemaah ke rumah aku. Tapi yang paling best tu, antara jemaah yg naik tu ialah 4 biji durian. Laaaagi best bila salah sebiji dari durian tu ialah durian MUSANG KING. Pergh!! Sedap gile wa cakap sama lu! Tapi rabak la dompet kalau beli musang king ni. Hehe.

Hmm hmm fingers-cross je bila bukakan pintu rumah bagi mak ayah masuk. Segan la katakan. Tapi respond dari mak sangat mengembang-ngempiskan hidung aku. "Ok la ade rumah sendiri, rumah ok, air ok, sume ok, mak suka." Alahai mak.. macam nak datang selalu je bunyinye? Hahaha datang la mak. At least lepas ni takde la aku rasa segan nak mampus kalau mak ayah nak datang. The first time is always the hardest, kononnye. Diorang siap lepak2 dalam sejam gak la kat rumah aku. Sonok weh bila family datang rumah. Sebab dari pagi tadi aku keseorangan, bila ada orang lain ni rasa meriah pulak. Mak siap suh buka durian lagi, punya tak sabar nak anak dia jamah durian tu. Aku ape lagi? Jangan suruh mak, nanti tak cukup durian ni. Hahaha. Aku makan durian kampung je. Musang king tu reserve nak makan dgn hubby malam nanti. Tapi kalau hubby tanak makan durian (hubby aku ni jenis jual mahal skit, tak suke makan durian konon), aku takde hal nak balun abis lagi 3 biji tu. Rezeki! Tapi memang hubby aku jual mahal la malam tu. Nanti la aku cite ye.

My Skincare 3 - Natasya Review

Assalamualaikum.

Pergh... baru dapat duduk akhirnye setelah dari pagi tadi menyetelkan ape yg blom setel.
Hntr surat claim utk research bos, cuci kain, jemur kain, kemas dapur.
Penat okeh! *sambil lap2 peluh yg x wujud*

Baiklah.
Sambung balik review skincare yang aku penah pakai sepanjang hayat.
Oh ye, time memula nak beli De Wajah tu kan, aku nampk produk Biofair.

Sazzy Falak tu duta Biofair...

Oleh kerana aku beli De Wajah so aku tatau la kan ape hasil pemakaian Biofair ni.
Klau ade readers yg penah pakai Biofair ni, share la experiance korang ye. 
Teringin lak nak tau.

So next is produk yang aku pakai lepas keciwa dgn Sri Mawar Kosmetik.
Produk ni memang hot lah time tu.
Dalam iklan TV, iklan suratkhabar.. humangaih... bersepah2 la iklan diorg.
Aku pun memberanikan diri utk cuba produk Natasya plak.

Ni la set Natasya. 
Memang famous dgn sabun bentuk LOVE diorg tu.
Yang balik2 kononnye ade org buat sabun tiruan bagai.
Huhu.
So aku pakai produk ni tak lama rasanya.
Memula tu memang ada perubahan skit pada kulit, kulit jadi cerah gitu.
Kalau x silap aku, aku xde pakai krim siang Natasya lak.
Cuma krim malam dia je.
Natasya claim yg produk ni boleh hilangkan jeragat & jerawat.
Since aku belum ada jeragat, so xde bukti la kan.

Tapi  lama2 lepas pakai produk ni, kulit jadi kusam balik.
Kusam, suram dan muram.
Ahh sedih ah camni. 
Maka aku pun give up pakai Natasya.
Natasya ni klau tak silap mmg xde terkupas kulit.
Kalau tak silap aku la. hehe.
Cuma lama2 tu dah tak memuaskan hati.
Maka aku pun beli produk lain lagi.
Produk ape agaknye???
Huhu. Tunggu~

p/s - dlm famili, akulah pioneer utk produk2 kecantikan ni sampai tersangkut kat siblings yg lain. Oh my~


05 November 2012

My Skincare 2 - Sri Mawar Kosmetik Review

Assalamualaikum & selamat pagi semua!

Hari ni rileks2 kat rumah lepas letih menyiapkan transcribing semalam. Huhu.
Tatau ape transcribing? Nanti aku cite eh.

Okay hari ni nak sambung cite pasal skincare yang aku penah tepek kat muka ni.
Ohh selepas tamat kontrak dgn De Wajah, aku cuba-try-test pakai Sri Mawar plak.
Ala... yg botok kaler pink sweet2 tu.

 Tadaaa!!
Ni trial set Sri Mawar Kosmetik

Ni plak set besar diorg.
Boleh la tahan dlm 3-4 bulan gitu.

So basically pengalaman aku dgn Sri Mawar Kosmetik ni takde yg terpahat dlm memori.
Sebab takde efek yg menarik pun.
Dia mcm continuity of using De Wajah.
Maybe sebab packaging je lain tp inti dia lebih kurang kan. Huhu
So takde ape nak direview. Haha.
Just yg lain drpd De Wajah tu ialah krim siang/sunblock cream dia kaler pink.

Ala... bosan la pulak xde highlight dlm entry kali ni. Haha.
Nak buat camne kan, produk ni mmg x bg kesan pape pd kulit aku.
So tamat set trial tu, aku pun tukar produk lg.
Kali ni produk ni memang TOP lah kat pasaran time tu.
So dgn gigihnye aku abiskan dlu Sri Mawar ni supaya rasa berbaloi utk try produk lain.

Oh ye, lepas x pakai De Wajah, kulit mula jadi kusam lagi.
So kulit yg dulunye mula cerah berseri, dah hilang serinye.
Haih... produk.. produk...
Sebab tu klau pakai pape produk ni, kena pakai secara berterusan.
Tapi time tu memang takde ah jerawat yg berani hinggap.
Auww~

Hmm tu je kot.
Okay bye!


25 October 2012

Parking rate kat HUKM


Hah! ni rate parking kat HUKM yg aku baru je snap semalam.
Punye mencari bagai nak rak kat internet tapi x jumpa.
Since aku dok dkt2 HUKM, aku pun menyumbangkan bakti pd korang.
Parking HUKM x mahal langsung!

Rate Parking:
7 pg - 7 mlm : 50 sen sejam (per hour)
7 mlm - 7 pg : RM2 sekali masuk (per entry)

So aku harap info ni berguna utk kalian yg ni gi HUKM ye.

Tata...

23 October 2012

My Skincare 1 - De Wajah Review

Assalamualaikum dan selamat pagi cikgu! *wahh dah mcm ketua kelas plak*

Okay, aritu aku ade bagitau yg aku akan bercerita satu persatu tentang jenis skincare yg aku mula sentuh.
Well, everything started time aku masuk diploma kat PTPL Shah Alam.
Kat private college mcm tu, paras rupa tu agak menjadi kewajipan.
Sampai aku jadi salah seorang yg dianak-tirikan. Huh!

For those yg familiar dgn Seksyen 13 Shah Alam, korang mesti tau kewujudan kolej ni.
Dan jugak kewujudan Giant & Tesco & Macro (yg skrg dah jd Tesco Extra), dan Stadium Kerang.
Kat Giant tu la tempat wajib untuk shopping barangan kehidupan.
So wanita mcm aku ni kan suke untuk shopping tingkap, sampaila tershopping-tingkap kat kedai jamu RY Saloon kot. Kaler pink kedainye.
Usha2 produk ape diorang jual pastu tertarik la dgn satu produk ni.
De' Wajah!

 Tadaaaa!!! Ni la exactly set percubaan pertama yg aku beli.


Korang patutnye bleh paham dah ape item dlm set percubaan tu dan fungsi2nye.

So jom kita start review produk De Wajah ni.

Satu set percubaan tu kalau mula2 pakai boleh la tahan dalam sebulan-sebulan setengah.
Lepas tu kalau dah pandai berjimat, pakai sikit2, bleh tahan sampai 2 bulan.
Produk ni lepas 2 minggu secara konsisten aku pakai, kulit muka mula mengelupas.
Tak pedih langsung. Aku perasan yang kulit dah terkupas pun sbb pakai krim siang.
Nampak sgt kulit mati tu nak tanggal.
Since aku x penah lg pakai pape produk muka yg serius mcm produk ni, so hasilnye mmg cepat.
Dia mmg nak kikis abis la kulit mati+kusam aku tu. Yeay!
Pastu lama2 kulit makin cerah. Sangat suke ok!
Soul cream/krim malam tu mmg bagus utk percepatkan pembaharuan sel kulit dan bagus utk bunuh jerawat.
Kalau ade jerawat je, tempek krim tu banyak2.
Even dulu mak aku yg x pakai krim2 ni, kalau dlm 10 tahun sekali dia ada jerawat, aku tempek krim ni kat muka dia. 
Maka lesapla jerawat tu. Hehe.

Krim siang tu sebagai asas bedak/foundation merangkap sunblock. Sangat best.
Kalau nak mandi, gunakan susu pembersih utk cuci all makeup kat muka then lap dgn tisu.
Pastu baru cuci muka dgn cleanser.
Then dap dap toner kat muka, last skali pakai soul cream pastu tido.
Kulit memang halus, cerah, bersih dan mulus je time pakai produk ni.
Gara2 aku, abis sume adik beradik aku pun pakai produk ni.
Agak lama gak la aku pakai De Wajah ni. Bertahun-tahun!
Sampai la aku notice, soul cream tu dah muak dgn kulit aku sampai xde kesan.
Ok fine!
I cari kekasih lain! Haha.
So aku pun stop pakai De Wajah.
Maka habis la percintaan kami...

Kalau ade sesape yang berminat nak try De Wajah ni, dialu2kan.
Sebab produk tu bagus sebenarnye.
Maybe sebab lama2 aku dah x konsisten pakai, so efeknye pun dah makin kurang.
Hehe.. tu la skincare. Kena konsisten pakai.

Tapi maaf ye. aku memang takde pic zaman aku kolej dlu.
Time tu sumenye guna kamera filmroll tu.
Kena cuci kat kedai baru bleh nampak gmbrnye. Huhu.
Aku pun sampai gi beli satu kamera RM80 utk snap2 gmbr sebagai kenangan.
Alih2 tah kemana hilang gambar2 tu. Huhu sedih..
Anyway kalau ade nak tanya soalan, feel free utk bagi komen ye.
Seronok sgt sebab dah cuba mcm2 produk.
X sabar nak cite produk seterusnye.
Yeay~


08 October 2012

Hati2 kat mesin ATM ye..

Assalamualaikum semua...

Hari ni pagi2 kena amik akak untuk hantar buat bone scan kat Kg Baru.
Letihnye ai...
Pastu tiba2 akak kata mak ade kat PWTC & mak minta tolong bawakan ke Maybank.
Aku pun patuh.

Amik je mak kat PWTC, rupanya kad atm maybank mak dicuri orang!
Patut la mak beria2 nak ke maybank.

Alkisah... semalam mak pi masukkan duit ke maybank kat CDM Maybank dalam petronas supaya akak bleh guna utk bayar duit kete.
Selesai je masukkan duit, mak pon pegi la ke mesin atm utk sahkan btul ke x duit dah masuk.
Nak cek balance duit la katanya.
Dah puas hati dgn balance duit tu, mak call akak suh bayarkan duit kete.
Dgn lalainye, mak blah dari mesin atm tu sambil on the phone dgn akak!
Humangaih~
Mak notice kat blkg mak ade org queue, lelaki melayu.
Dah masuk kete tu tetiba akak call mak balik kata dapat bayar utk 1 kete je.
Kete yg satu lg x dpt byr sbb duit dlm atm mak x cukup.
Mak pun heran la sbb td dah masukkan duit cukup2 utk bayar kete.
Pastu akak kata,

"Mak,sape kuarkan duit RM500 mak ni?"

"Eh, along jgn main2. Mana ada mak keluarkan duit. Mak masukkan je tadi."

"Ada mak. Duit RM500 mak dah takde. Kad atm mak mana?" Cuak je akak tanye mak.

Mak dah terdiam. Eh...kad masih dalam atm td rupanya!!!

Tapi sia2 je mak lari ke atm tu sbb kad dah takde. Orang kat blkg mak tu la kot keluarkan duit RM500 tu.
Punya x jujur manusia tu...
Kesian mak. So semalam dah buat report polis.
Arini ke maybank utk buat report dan buat kad baru.
Pengajaran betul utk mak.
Aku pun ikut cuak. RM500 tu bukan sikit.
Tapi nasib baik akak cepat bayar duit kete.
Kalau x, RM1200 melayang.

So staf maybank bagi nasihat, kalau tengah buat urusan kat mesin atm, jangan jawab telefon, bercakap dengan sesiapa, berbual kosong sebab takut akan melekakan.
Walaupun mesin atm tu ade kamera yg fokus straight kat muka penggunanya, tapi x semestinya dapat cari balik pencuri tu.
Takpe2. Sama2 kita doakan supaya orang tu dapat ditangkap oleh polis ye. Amin.
Papehal nanti aku update korang. Ecehh~

Okla nak pi lipat kain sat. Tata!

06 October 2012

My Skincare

Assalamualaikum...

Wahh sekarang ni post entry sebulan sekali you!
Almaklumla... skrg byk buat keje part time smpi x menang tangan ai.
Maaf ye you alls~ *gaya super gedik*

Ohh ohh...
Arini just nak storymory je psl skincare yg aku guna. Nothing interesting pon.
Well... sebab aku bukan artis mahupun orang terkenal, maka bercerita je la di blog usang ni.
Kalau x, mesti bercerita dlm magazine tak pon tv kannnn~
Hehe... *like i said, super gedik!*

My high school moment bukanlah saat yg indah dlm hidup aku *to be honest*
Maybe sebab faktor usia dan IQ menyebabkan aku ni x bape nak besties dgn kengkawan.
Yela... orang lain dok tingkatan 1 dalam umur 13 tahun.
Yang aku ni umur 12 tahun dah sekelas dgn diorg.
Ohhh penatnye paksa otak utk menerima apa yg dipelajari.
Anyway... kat Sabah, isu masuk skolah pada umur awal ni bukan benda luar biasa.
Ada junior aku tu masuk darjah 1 time umur 5 tahun lg.
Hah! Hamek kau!
Tapi orangnya bijak bestari la kan... haruslahh~~

So back to school moment aku tu balik.
Selain dari 2 faktor yang aku sebutkan tadi, faktor paras rupa pun sgt penting dlm menjatuhkan moment indah di skolah dulu. Cehh~
Dasar memilih kasih! Ahh benci la nak cite... =P
Tapi korang nilai la sendiri ye..


 Ni cuma gambar hiasan sebagai kenangan aku.
Klau korang rasa korang tau mana aku, hmmm paham2 sendiri la.
Sedihnye tgk muka sendiri yang super sememeh tu.
Even skrg ni pun masih sememeh tp aku telah diselamatkan dgn mcm2 jenis skincare.
Thanx to all yg mencipta byk skincare yg menggoda keimanan aku. Huhu
Tapi... dalam masa yang sama telah mengembalikan self esteem aku.
Ohh lega~

So kepada anda di luar sana yang ada masalah dgn kulit, silalah berani mencuba ye.
Klau tak cuba, takkan tau apa hasilnya.
Yela... x semua skincare tu sesuai untuk kulit kita so try an error la ye.
Tapi, jgn la main balun je.
Sila la baca testimoni2 yang agak2 macam boleh dipercayai tu.
Pastu tawakkal dan niat yang baik2.
Bukannye bila kulit dah cantik, nak gi buat benda x elok kan?

Nanti aku akan cite satu persatu jenis skincare yang aku mula sentuh.
Ohhh... nantikan~

p/s-kepada anda yang punyai kulit yang cantik, jom la berkonsi tips kecantikan dgn aku. Tak salah berkongsi benda baik kan? Dapat pahala~

07 September 2012

Takziah Tesco...

Assalamualaikum...

Ohhh good morning semua~
Normalnya rasa bila arini x hidu bau gas memasak lagi.
Ehh... aku hidu gas tu bkn sbb gas tu diperlukan oleh badan mcm oksigen. No no no!
Sebabnye ialah... isk isk...

......kepala gas memasak tu dah rosak!

Sadis kan???

Sejak dua menjak tiga menjak ni aku teringin nak bagi hubby rasa air tangan aku yang sangat diyakini bersih ni. So aku pon rajin la beli barang dapur utk memasak. Err...seblom ni bukannye x masak langsung tapi kurang masak la. So kepada isteri2 di luar sana, rajin2 la masak utk suami korang ye. Hehe...

Bila kerap ke dapur ni, kerap la dkt dgn tong gas kan? Sebenarnye dah notice bau gas tu seblom mula merajinkan diri lagi. Tapi macam buat tatau je. Ahaks... tumpang lalu ye cik dapur...saye nak pegi mkn KFC...

Pastu bila dah asek memasak ni, macam makin kuat lak bau gasnye. Maka aku pon merisikokan tubuh sendiri untuk menghidu dari mana dtgnye bau gas tu.


Sniff sniff kat dapur memasak.... negative!

Sniff sniff kat kepala tong gas.....positive!

Sniff sniff kat hos gas..... negative!


Maka dengan ini aku umumkan kepada hubby bahawa kepala gas rosak/bocor/perlu diganti. Dengan bukti kukuh yakni menyuruh hubby menghidu sendiri betapa wujudnya bau gas tu, maka hubby pon setuju utk membeli kepala gas yg baru.

Dan dengan bukti yang kukuh juga betapa bahayanya membiarkan gas tu bebas di udara, nak2 lagi hampir dgn dapur memasak yang apinya skrg ni asek menyala je, maka kami/aku pun bersetuju seorang diri bahawa kepala gas tu wajib ditukar secepat mungkin utk mengelakkan kejadian yg tak diingini tp dapat dibayangkn drpd berlaku. Dibuatnye api menyambar gas tu??? Haaa!!! Aku pun xleh tolong jawab tau. Sebab dah rentung dek tong gas yang meletop. 

Sgt berbangga sebab hubby rajin utk kuar ke tesco mlm tu juga utk menepati janji beliau utk mengganti kepala gas. Well.. janji haruslah ditepati kan? Ehh... hubby berjanji ke eh??

Tesco Midah la sasaran utk membeli brg2 sedemikian. Sampai2 je kat tesco tingkat atas, rasa macam nak joget sangat dgr lagu2nye. 


'Janji siapa... janji kita...
janji apa...janji satu malaysia...'


Ohh patot la macam pernah dgr lagu ni....!!!
Lagu zaman abg jib!!! Hehe...

Aku pon humming la lagu tu. Mula2 humming, lama2 tu dah mula ikut2 nyanyi. 
Tiba2...

"Kalau nyanyi lagi, i tanak bayarkan barang2 tu!" kata hubby.

Mengekek2 aku gelak kejap memikirkan bahawa lagu tu boleh menjahanamkan impian aku utk dapat kepala gas baru. 

Masalahnye.... lagu tu berkumandang dalam tesco BERULANG-ULANG! Diulangi lagi sekali, lagi tu BERULANG-ULANG berkumandang dalam tesco. Korang paham???

Lagipun muzik lagu tu sgt catchy, rancak, soooooo modern la gitu. Tak macam lagu yg sebelum ni kan. Lagu camne tu??


'Buruh nelayan dan juga petani...
Gaya hidup kini dah berubah...
Anak2 terasuh mindanya..
Lahir generasi bijak pandai...'


Yang tu mcm boring skit kan? Bagi aku la. Tapi masalahnye lagu Merdeka tahun ni tu org kata muziknye tiru lagu  gereja org kristian di Indonesia. Korang boleh klik kat sini banding lagu tu. Ade persamaan ke tak?

So hubby pun remind aku psl lagu gereja tu. Ohh okayy!!!

"Kalau camtu kena istighfar la kan..." balas aku.

"Baik istighfar je daripada nyanyi lagu ni. Dapat pahala." Jawab hubby sambil kitorg cari cashier yang kurang manusia.

Maka aku pon beristighfar la... Takutnye la klau ternyanyi lagu pemujaan agama lain ni.

Tapi apa2 pun aku xtau ape motif tesco kena pasang lagu tu. Bukan nak kata tak elok tapi rasa macam tak patut plak. Ntah la.. Secara tak langsung, rasa kesian plak kat tesco. Seblom ni dapat dgr lagu best2. Sekarang NO MORE. Bye tesco... 

Yang penting, kepala gas milik aku. ^.^

06 September 2012

Mencari bilik sewa di Vista Angkasa September 2012

Assalamualaikum..

Ohhh aku sangat terdesak.

Sesiapa yg ada bilik utk disewa di Vista Angkasa, Bangsar, please inform aku ye.
Kalau boleh utk kemasukan 2 orang.
Tapi kalau utk sorang pun dah bersyukur.

Ni details org yang nak menyewa ye:-

Jantina : Wanita muslimah
Status pekerjaan : Student UM tahun akhir
Ciri-ciri yang digemari : Pembersih, rajin, peramah, tidak menyusahkan orang, tak merokok

Kalau ada bilik kosong, cepat2 call/sms/whatsapp aku ye. O122O64862 (dya).

URGENT ni!!!

05 September 2012

Korset Premium Beautiful tu hebat sangat ke??

Assalamualaikum...

Ehh ehh... entry ni wujud sebab aku teringin nak beli benda kat atas tu. sob3..
Tapi apakan daya.... harganya... perghh!!! bikin jantung wa stop oooo!!!
Riban2 wa cakap sama lu!!!

Aisey... dah nape cakap style rempit neh.. hehe...

Okay2... Sebenarnye sebab terasa macam dalam baju ni ade je spare tyre yang x diperlukan..
Lagipun yg ade cuma kete waja hubby... sedangkan spare tyre aku ni saiz kancil je.
Ewah.. perasan badan kecik la tu! tatahannnn! haha
So memang kena get rid la kan... buat berat badan je nak hangkut sane sini.

Alkisah...
Dok usha2 jenis2 korset ni, came across korset Premium Beautiful (PB) dari Hai-O ni.
Gempak siot promotionnye!!! Hebat sangat nih!
Segala testimono-testimoni kata:

 "Saya dah cuba pelbagai korset tapi PB yang terbaik!"

"Semua korset lain x setahan PB. Material PB sgt superb. Tahan lama. Tak macam korset lain."

Dan macam2 lagi ye...

Agak2 anda wahai pompuan di luar sana... tergugat tak???
Ohh tak??? Sebab testimoninye sound so cikai???
Memang la... sebab ni testimoni yang diringkaskan.
Mboh la amik yg real. Panjang sangatt.


Haaa... tu dia PBnye...
Siap ade link ke blog tuan empunya lagi ye... jemput la singgah...

Okay sambung balik omong kosong aku tadi.

Dek kerana keinginan terhadap PB yang harganya riban2 ni sangat mendesak kalbu, maka aku pon memberanikan diri menyampaikan hasrat hati pada 'bank begerak'ku. Siapa lagi selain maybank2u? Mestila suami terchenta. Huk2 *Ampun b..*

Terkejut mendengar permintaanku, bukan terkejut sebab harga tau. Tapi sebab 'mampu ke korset ni slimkan body u?' punya pasal. Ceit.. terluka hati beta. Kemudiannye barula terkejut dengan harga. Agak slow disitu ye..

Maka beliau pun menggoogle la kat  pakcik Google kan, punye nak bantu bini a.k.a bantutkan keinginan bini dia ni. Terjumpalah akan kami satu blog yang bgtau pasal PB ni scam! Ohhmaiiii~

Sila baca blog aidid ni -> klik sini kalau nak penerangan ikhlas dengan niat nak membantu menyedarkan anak melayu ye.

Memang hancur luluh la hati aku tatkala membacanya! Perghhh.... terus perasaan cinta yang amat mendalam terhadap husband aku meningkat dengan mendadak. Mana taknye? Dia baru je menyelamatkan duit 'kami' dari ditipu oleh mala'un2 yang sedemikian! Ya ampun....

Segala Far Infrared Ray (FIR) yang ade kat PB tu sumenye tipu belaka! Katanya FIR tu datang dari mineral stone (yang ade kat china) then diselitkan dalam benang2 korset tu dan kemudian akan memancarkan FIR apabila ada heat. Errrr.... ape tu??? Henpon nokia aku dulu pun kena ade bateri dulu untuk ade infrared supaya bleh main game lawan dgn member. Ni guna batu je? Hebakkk hebakkk!!

Pastu harga yang dijual kat melesia ni sampai RM2300 - RM2600. Tapi kat China jual bawah RM200 kot!!! To be exact harganya between RM80 - RM120. Tak ke kaye pengasasnye???

Ok im DONE with PB!

No more interest on it!

*Ahhh sedihnye bila terpaksa reject korset ni...*

Tapi kalau harganya murah... teringin jugak nak beli. Any PB seller nak jual korsetnye murah2???
Takde???

Takpela.. aku simpan je la spare tyre ni... orang dah kawin la katakan.... isk2..

08 August 2012

Olimpik 2012

Assalamualaikum...

Aku yakin korang sume mesti tengah lena tido kan? Kepada yang tengah berjaga untuk tahajud tu, Alhamdulillah aku ucapkan. Btw aku pon tak tido lagi. Bukan sebab tahajjud sebab aku ikut masa london. You know london? Olimpik 2012 kat sana kan... So secara rasminya aku 'duduk' di london ketika atlet2 negara kita sedang memberikan saingan sengit kepada atlet negara lain. Aritu aku 'duduk' kat london dengan mak & nenek time Lee Chong Wei lawan dengan Lin Dan. Menusuk kalbu bila tengok Chong Wei terduduk bila Lin Dan kaut final point. Ahhh sedihnye... Aku yakin 28juta rakyat Malaysia yang sama2 'duduk' kat london dengan aku time tu mesti rasa sedih bagi pihak DLCW. Dia lawan habis-habisan tu! Tapi bukan rezeki dia. Sabar ya DLCW. Harap lepas ni pelapis badminton negara dapat pecahkan kebuntuan emas di sukan olimpik akan datang. Amin.


Tahniah kepada Lin Dan kerana berjaya membuat China bangga. Dia berdepan dengan jaguh Malaysia yang hebat untuk dapatkan pingat emas tu. Apa pun, DLCW tetap kebanggaan rakyat Malaysia. Bangga aku tengok semangat dia sepanjang match. Tahniah DLCW!

Ohh lepas match tu, bila buka Fb aku tengok orang sebok post pasal DLCW dan Baskin Robbin. Ape kaitan? Dengan lembabnye baru aku tau yg BR bg free 1 scoop ice cream kalau DLCW dapat gold medal. What??? Nice offer! For those yang nakkan ice cream BR mesti harap DLCW menang. Untuk aku yang tak tau pape, sentiasa harap atlet malaysia menang. Tapi bila tau ade offer BR, ade la rasa mau makan ice cream free kan. Tapi.... takde la sampai nak marah2 bila BR tak bagi ice cream free kerana gold medal tu tidak dimiliki oleh DLCW. Lawak juga orang malaysia ni bergaduh kerana ice cream. Hihi.

Tapi offer dari BR tu tak stop smpi match DLCW je tau. Next harapan untuk emas ialah cyclist track - Azizulhasni Awang. Aku sebenarnye tak kenal sape dia ni. Sampai la bila pi tengok wayang tu, iklan2 yang banyak seblom movie mula tu membuatkan aku kenal sape atlet malaysia ni. Dia pernah jatuh & kakinya cedera tertusuk besi kot aritu.


Cuba tengok kat betis kiri dia. Korang tak ngeri ke? Tapi dia sambung cycling balik kot. Kuat btol semangat dia eh? For those yang rajin  pi tengok movie mesti faham iklan yang aku maksudkan. Pastu dapat tau yang beliau ni ade blog. Wife dia pun berblogging juga. Auwww.. so sweet. Ni blog diorang: Azizul dan wife. So sampai la malam/pagi ni aku dapat tau dia ade match utk fight for gold medal/free BR for malaysians. Nak gak tengok tapi takde tv. Stream online la jawabnye. Dapat tau yang TV2 siarkan match ni live. So stream TV2 online. Skali yang kuar lagu2 je. Dengan lembab kali kedua, baru aku tau yang TV2 tak siarkan sukan olimpik ni secara online. Maksudnye kena tengok TV2 kat tv jek. Aduhai sakit montot! Nasib abang google tak tido lagi. So aku dapat tengok kat youtube. Yeay!

Dengan harapan yang membara, menyokong beliau... berdoa di setiap detik yang mencemaskan tu... berharap agar semangat & kekuatan beliau tak pudar... tapi... emas/perak/gangsa bukan rezeki beliau. Tapi tahniah sangat2 sebab mampu memberikan cabaran kepada negara lain. Dapat jugak tengok anak melayu dari terengganu plak tu beraksi di kalangan omputeh yang badan tinggi/besar tu. Walaupun ada sikiiiiiiit rasa kecewa tang ice cream tu tapi rasa bangga lebih tebal melihat anak bangsa sendiri berusaha membanggakan negara. Tahniah kepada semua atlet negara. Adoii... dah ape sawan aku pepagi ni sangat bersemangat kesukanan... haha.. Ice cream BR tu nanti aku beli sendiri je. Tak kisah la tak dapat free... *sedapkan hati ke ape?*

Bah.. kepada yang berpuasa tu selamat bersahur jap lagi ye. Kepada yang tak puasa macam aku ni, selamat bersahur juga sebab teman hubby kan. Kalau dah tido lambat ni agaknye bangun sahur tak aku ni? Hehe.. Ok la... dengan penuh semangatnye aku nak tido dulu. Selamat Pagi!

26 July 2012

Ramadhan 1433H menjelma... syukur...

Assalamualaikum...

Wahh... Selamat berpuasa semua~~
Excitednya dapat bersua dgn Ramadhan kali ni. Rasa macam dapat durian runtuh bile bertemu Ramadhan. Hai Ramadhan, saya rindu kamu. Kamu rindu saya tak? Ecehh... x perlu kot buat Ramadhan ni macam kekasih gelap. Tapi yang pasti kehadiran Ramadhan ni memang menceriakn hati yang kian lama kian sepi dengan pahala yang melimpah ruah... Syukur tak terhingga...

Tapi aku cuma sempat puasa sehari dan terawih 2 kali sebelum hujan lebat turun mencurah2. Paham2 je la maksudnye ye. Hehe. Tapi apa2 pun hati ni rasa tenang sangat bila tengok masjid2 penuh! Sampai melimpah ruah makmum yang ingin menunaikan solat terawih dgn imam. Alhamdulillah. Seronok tengok muslimin dan muslimat yang hatinya lekat ke masjid. Sejuk perut ibu mengandungkan anda tau. Walaupun aku tau pemandangan ni cuma dapat dilihat ketika Ramadhan menjelma, tapi aku masih berharap agar di bulan2 yang lain, makmum akan melimpah seperti sekarang. Amin.

Aku yang tengah hujan lebat ni rinduuuuu sangat nak solat terawih. Sangat rindu! Hati ni rasa nak melekat je di masjid tu. Baca Quran di setiap selang masa. Kumpul pahala sebanyak yang boleh. Sama macam kita kumpul points untuk kad kredit la. Cuma kad kredit tu untuk dunia, tak kekal. Pahala ni yang kekal. Korang semua tau kan yang majoriti penduduk neraka tu terdiri dari golongan wanita? Tak sedih ke? Tak tersentuh ke hati bila tau fakta tu? Hmmm... hati aku selalu tersentuh tapi nape masih takde perubahan pun? Pernah aku terbaca dari artikel mana tah tentang seorang wanita di zaman Rasulullah s.a.w berkata: "Celakalah kepada manusia yang boleh tidur dengan lena apabila teringatkan neraka." Yupp... memang celaka sebenarnya! Sebab ape? Sebab dah tau neraka tu menakutkan dan azabnye memeritkan tapi masih bleh berdengkur lagi. Kenapa boleh jadi macam tu ye???

Pernah satu malam ni aku tak dapat tidur. Dah bergolek2 atas katil pun masih mata tak mau lelap. Tapi badan rasa letih dan mata rasa mengantuk. Bantal dah berkepuk2 bawah kepala tapi mata masih buntang. Tiba2 hati ni terdetik, 'indah sangatkah syurga tu??' Sambil tu membayangkan segala kemewahan dunia ni ada di syurga. Di syurga, semuanya awet muda, semuanya lengkap. Hati ni memang terkinja2 nak jadi salah seorang yang masuk syurga tapi kenapa diri ni taknak usaha lebih untuk masuk syurga? Memang betul semua umat Islam tu akan masuk syurga, tapi sebelum tu mereka akan masuk neraka dulu sebagai balasan untuk segala dosa2 yang pernah dilakukan sebelum ni. Laaaaaast skali baru masuk syurga. Sedih tak? Kalau Allah perintahkan untuk aku masuk neraka selama 1 hari, 1 hari tu takkan sama dengan 1 hari di dunia tau. Dah kenapa aku nak biar badan aku disiat2 selama 1 hari sedangkan dalam 1 hari tu org lain bergembira duduk di syurga??? Korang nak??

Tula fakta tentang kita. Kita tau tentang dosa pahala. Kita tau tentang halal haram. Kita tau tentang syurga neraka. Tapi kita masih leka. Sebab... kita terlupa yang neraka tu wujud dan pasti. Ya! Itu yang kita lupa. Oh ya, perasan tak yang cuaca sekarang ni makin panas? Tak tahan kan?? Keluar bawah panas sikit dah menggelupur cari tempat teduh. Yang perempuan makin tebal tenyeh sunblock kat muka, kat tangan, kat kaki. Tu realiti bahangnya matahari. Real kan? Cuba bayangkan yang neraka pun real mcm tu jugak. Korang duduk kelaparan di tebing sungai yang mengalir nanah mendidih didalamnya. Sangat lapar. Tapi yang ada cuma buah berduri. Sangat haus. Tapi yang ada cuma nanah mengalir mcm sungai. Apa pilihan yang korang  ada selain makan buah berduri dan minum nanah tu untuk menghilangkan rasa lapar dan dahaga tu? Sanggup berlapar dan dahaga ke??? Nauzubillah... ngeri sangat sebenarnya.  Bergenang air mata untuk seketika pada malam tu.

Aku pun taktau nak luahkan dengan kata2 betapa takutnya bila membayangkan neraka. Maafla. Aku bukan orang yang baik tapi aku ada rasa untuk berubah kearah kebaikan. Memang selalu terlupa tentang segala yang baik dan hanyut dalam kejahatan duniawi. Tapi... aku selalu mohon pada Allah supaya kuatkan imanku, hindarkan diriku dari perkara maksiat, tutupkan hatiku dari perkara yang tidak baik, ringankan tubuh ku untuk melakukan ibadah kepadaMu, dan macam2 lagi. Doa je ape2. Bahasa melayu, iban, cina, tamil, sume bahasa Allah faham. Yang penting, doa dengan ikhlas dan berusaha untuk berubah ke arah kebaikan.  Aku harap aku dapat jadi insan/anak/isteri/ibu yang baik, solehah dan beriman. Amin.

p/s - ada masanya hati ni meraung untuk menjadi muslimah sejati tapi nafsu ni meronta2 untuk mengikut trend gadis2 sekarang. Tutupkan pintu hati kami ke arah maksiat dan kemungkaran Ya Allah....Amin...

04 July 2012

Ddeokbokki?? Toppoki??

Assalamualaikum & selamat berpuasa kepada diri sendiri dan juga roomate tersayang~ hehe

Ohh ohh... nak cite sebenarnye.. klu seblom ni ade bace entry aku pasal aku craving makan makanan korea, kali ni aku gunakan kesempitan kesempatan yg ada utk mengusha (usha je baru..) kedai yg cik mai maksudkan. sape cik mai? bukan chiang mai ye. cik mai ni errr... aaa.... ummm... ok done. hope korang faham explaination aku. hihi. berrrbalik kepada cite asal. cik mai ni suggest aku utk pegi try ddeokbokki yang aku craving sgt tu kat kedai korea (versi melesia) kat Midvalley. u dono midvalley? u must be from korea then... wuhuuuu~


cite panjang jadi pendek, tu nama kedainye ye. bukan budu klate dehh... tapi dubu2. sebutannye dubu dubu ye. yang part titik in between dubu tu toksah sebut. kang ade yang kata nak pegi makan kat kedai korea midvalley nama dubu-dot-dubu, baik patah balik makan nasi lauk telur dadar je kat umah. huhu. aritu kan beli semangkuk ddeokbokki RM5.90 tapi muak sebab rice cakenye keras skit kat bhgn tengah. harga tu pun sebenarnye bleh mengenyangkan aku dengan nasi goreng yg sodap2 kat AEON nun~

okeh. back to part aku usha. so bila aku kata aku usha, seriously aku usha. 
  1. ade awek bertudung dok makan. tapi ni x menunjukkan tempat tu betul2 halal ye sebab orang islam skarang ni ramai yang langgar je tempat tu halal ke tak, main makannnn je.
  2. tapi..... logo halalnye lupa plak aku nak usha. *FAIL*
  3. suasana tempat makan yang nampak selasa selesa... maksudnye bersih la...
  4. last skali tengok harga makanan sebab nama pun usha kannnn... ohh ohhhh ddeokbokki... mana dikau? tidak ku temu namamu di dalam menu... huhu... okeh rilex jap... usha gambar dalam menu plak, kot2 jumpa gambar ddeokbokki tu ke... muka kena tenang. kalau kalut nampak mcm jakun plak kan. hehe. okeh. berjaya ketemu harganya. patut tak jumpa nama ddeokbokki, dia guna nama kampung dia... toppokki!!!! hahahaha.. aku memang jakun! tapi mahal wehhh. RM13.90!!! 

ehehe... so misi mengusha berjaya. tau harga pun cukupla. sebab time tu perut lapar minta diisi dengan makanan yang konfem kenyang dan murah. hehe. agak berkira ye disitu. ai ni student baaa... so cik mai, mahap eden tak mampu cuba ddeokbokki kat situ. tapi kalau cik mai sudi belanja, jemput je eden bila2 masa ye. kalau eden tgh tido pun eden sanggup bangun demi untuk makanan. haha.

okey la. aku tau korang kuciwa baca entry aku ni. maafla. ni entry orang pokai so usha2 je mampu. nak rating rasa makanan tu tak mampu lagi. haha. segan pulak aku buat entry mcm ni. tapi nak buat camne, ni je yang tangan aku mampu taip pagi ni lepas pekena durian kat gerai depan rumah dgn budak2 emed. fuhhh... D24! lu memang terbaik!

btw untuk sesape area cheras/bandar tun razak/bandar tasik permaisuri yang teringin nak makan durian yang harga kira boleh pakai, boleh la jengah gerai yg buka waktu malam je dekat simpang 4 masjid An-Najihin ye. harga ade la RM8/kilo utk D24. kalau nasib baik, dapat beli 4 biji/RM10, tapi buah comey2 je la. but still D24 okeh. paling cikai durian yg diorang jual ialah D24 so mmg konfem sedap! kalau buah yang korang dapat tu ade mengkal2/keras2 mcm x cukup masak, bagitau je tauke tu balik sbb gerai ni ada sistem warranty oooo. aritu aku buat report durian aku keras, dia ganti dgn sebijik durian lain. x besar mana tapi cukup la bila seulas yang keras, gantinya 8 ulas yang tebal & enak. korang ade??? hehehe. bah okey la. aku dok cite tang makanan pepagi ni, tapi aku puasa. untuk yang berpuasa sekalians, selamat berpuasa ganti. esok jangan lupa rajinkan diri untuk puasa sunat Nisfu Syaaban ye. btw roomate aku baru bagitau yang Nisfu Syaaban ni hari buku amalan kita selama setahun diangkat. ohh ohhh... rekodku sangat x cantik. *SEDIH* rekod yang akan datang harap dapat dicantikkan. AMIN~

bah uolls~ cukup ya...tata~

07 June 2012

Kemaruk dengan Running Man punye pasal~

Assalamualaikum~

Ohh ohhh~ Aku yakin aku sorang je dalam dunia ni yg tau ape tu Running Man. hehehe... okay. Running Man tu ialah.... *sila google sendiri ye* .... dan merupakan salah satu rancangan realiti korea. bukan Korean Idol atau Mentor versi korea. no no no~ dengan menggoogle  ayat 'Running Man' tu korang akan paham sendiri ye. btw aku bukannye gile sgt dgn Running Man (RM) ni. cukup setakat aku xleh tido selagi x habiskan 1 episod dan cukup setakat bila dah habis 1 episod, aku rasa mcm nk tgk episod seterusnya. tu menunjukkan yg aku x obses dgn RM okeh! tp setiap kali tgk RM ni kan.. aku perasan makin byk plak episod psl makan2. dan dorg memang hebat dlm menunjukkan betapa temptingnye makanan tu sampai aku teringin nak cuba. eventhough makanan tu klu di translate ke bahasa Melayu bermaksud USUS BABI. ok fine~ still dorang punye reaksi buat aku rasa nak makan bende tu. haha!

mcm yg korang notice, aku cite pasal FL dlm entry seblomnye. dan klu korang pon minat FL, mesti korang akan baca blog dia. dan korang akan baca entry dia pegi korea n so on. dan dia makan ddeokbokki? errr... btol ke aku eja tu? haha. lantak! ye! btw ddeokbokki tu ialah spicy rice cake (english), kue beras pedas (indon), kek nasi pedas (melesia?). haha. dia makan makanan korea yg nmpk mcm sedap sgt dlm RM! kebetulan plak JayaJusco a.k.a AEON ni berasal dari korea *ok tipu*, so diorang ade buat ddeokbokki ni. hahahaha! nangis air mata darah ok! sebab apa? sebab teringin sangat nak rasa since FL kata sedaaaaappp!!! *adekah aku cuba nak menyerlahkan keobsesan aku terhadap FL? oh no!*

ni Jae Suk dan Suk Jin tgh mamam ddeokbokki. serius dorang buat aku terliur~



ni plak ddeokbokki versi melesia!~ ko tgk harga tu. RM 5.90. klu x kenyang, xtau nak ckp ape.




errr... x nampak tempting pon????




euwww!!! ape ni???? hahahaha! korang rasa la sendiri baru korang tau sedap ke tak. by the way, rasanya boleh tahan. mebi sebab perjalanan dari korea tu agak jauh untuk sampai melesia so rasanya dah kurang enak skit. tapi still aku bleh bayangkan rasanya yang sebenar. ahhhh~ sedap sebenarnye. tapi pastikan ni bukan makanan tengahari korang okay. kalau ye, korang kena beli lunch lain sbb memang x kenyang dan agak muak sbb dah sejuk. xtau la AEON provide oven x untuk panaskan. sambil makan ni sambil intai makanan hubby kat depan mata. huhu. boleh x camtu?

anyway best experience to taste ddeokbokki. hope dapat cuba yang real punya dari korea. bukan AEON punya korea ye. hehe. sob3. daaa~

17 May 2012

I Love You, Hubby~


Hubby, terima kasih!!
Tak ternilai pemberianmu...
Akan ku kenang dan simpan hingga akhir hayat...



p/s- selain daripada sebagai tempat membebel, blog aku ni juga salah satu medium untuk berinteraksi antara aku dgn hubbyku sayang. klu korang tak paham entry ni, buat2 paham je la ye. mesti hubby aku pening kepala tgk entry ni... maafkan isterimu, hubby. Love u!

16 May 2012

Finally... it is coming to the end....

Assalamualaikum semua...

Wow! dah macam sebulan sekali punya entry jugak. hehe. kononnye bz. skrg ni tgh posting je. menghabiskan sisa2 hidup sebagai student yg tinggal lagi sebulan je. mudah-mudahan dapat grad dgn pointer yg sedap dan x lupa jugak dgn ilmu yg cukup sebagai asas untuk masuk kerja nanti. dalam syok2 posting kat HUKM ni sempat jugak la usha2 blogger hot si Fatin Liyana tu.


Meskipun beliau x kenal makhluk picisan macam aku ni tapi cukup la sekadar aku mengenali beliau. x dapat nak tunjukkan perasaan minat tu bila terserempak dgn dia walaupun dia dah femes macam artis dlm dunia blogging ni. huhu. korang jangan lupa singgah ke blog beliau sbb mmg sonok ah baca blog dia. *tu bg aku la*. rasa mcm santai & penulisan pun mcm kita bleh folo tau. *paham ke maksud aku?*

aihhh.. sebenarnye tatau nak tulis ape. mula2 nak bagitau yang aku dah nak abis study. pastu masuk bab FL skit. pastu blurr. sebenarnye jam 2 ptg ni nak kena masuk posting, balik jam 9 malam. sonok tau posting ni walaupun hati tak rela. haha. ok la. cukup2 la merepek ni. baik study. haip! ok bye. wassalam~


16 April 2012

Tolong parking elok-elok kat Kg Baru KL boleh???

Assalamualaikum....

Agak terkezut pagi aritu bila buka fb dan nampak orang kata ada gempabumi & amaran tsunami on rabu. hoho. sangat tak up-to-date ye aku ni sebenarnye. ala.. tanye la pape berita pun, memang aku tak pernah amik tau. bak kata hubby,"orang yang main fb ni jarang tau berita semasa kan?" ok fine. korang yang main fb ni jangan terasa k. sbb memang ayat manis tu hubby tujukan khas pada aku je. btol ke hubby? *cepat geleng! haha*

ohh rabu aritu kan cuti pertabalan Agong kita, so hubby pon balik ke kl. selain demam, dia balik sebab dia rindu kat aku tu. tolong jangan muntah ye kalian. tu ayat serius! hehehehe~ *muka berangan jap* kebetulan plak ade invitation ke Istana Kuda Emas. wah!!! kagomnye! bukan ade istana manusia je taw! kuda emas pon ade istana. tapi celah mane je la kan nak dapat kuda emas dalam melesia selain kat kedai emas? ohh no no no!! mari aku buat popkuiz. yuran penyertaan 10 sen je. soalannye "Dimana terdapatnye kuda emas kat melesia ni." maaf sbb BM aku tunggang tonggek.

a) Kat kandang kuda istana Ayah Pin.
b) Kat perkarangan istana baru  dan sedang round2 jaga istana. *kuda emas murahan ni*
c) Kat mana tah korang pon tak tau.
d) Mana ada kuda emas kat melesia ni! Gile ke ape??

Ok. dah pilih jawapan masing-masing?

Jawapannye ialah.....










tadaaaaa.....



ni la kuda emas yang wujud di melesia..... haaa!! sape yang betul akan dapat balik yuran penyertaan tadi. tapi konfem takde sapa dapat jawab btol kan??? so sila bank in/transfer ke maybank aku ye nanti. mekasih! ohkey fine. ni kat Palace of Golden Horses a.k.a Istana Kuda Emas. tak puas hati ke ape? nak balik duit 10 sen korang tu?? amik la balik. amik la. aku tak kisah kalau korang buruk siku. buruk sikit je kan...hehehe

so ape kelebihan aku sampai di jemput ke kandang kuda ni? sebab aku anak kuda! haha. korang tau tu tak benar kan. ok ok. sebenarnye time jenjalan kat Matta Fair kat PWTC aritu, hubby isi borang dari kandang kuda ni. kononnye cabutan bertuah. ala.. sebenarnye memang dah tau yang lepas ni hubby akan dihubungi utk dengan presentation tentang club kat kandang kuda ni. So tibalah hari yang dinanti bila tele-marketer dari kandang kuda ni call hubby dan set appointment pasal presentation yang dikatakan mengambil masa selama 1 jam je. sebagai free gift untuk masa yang sanggup diluangkan tu, diorang akan bagi voucher 2D1N kat kandang kuda ni. ohhh sangat tak kehlasss okeh... *tipu*

so kitorang puk jalan kedek2 pegi kandang kuda ni. time masuk dalam lif dari basement ke lobby tu aku tak bape nak impress la sebab dalam lampu kat siling lif tu kotor, ade binatang2 mati. maaf la takde gambar nak tunjuk sebab semakfon aku memorynye yang berterabyte ni penoh. ampon ye. tapi kan... bila masuk dalam.. memang la cantik kan. cuma penat je kaki ni jalan dari hujung sane ke hujung sini sebab kemain luaaaaaaas lah kandang tu.

ni main lobby. x cukup luas ke???

kuda lak toksah cite, memang bersepah2. tapi kuda kat kandang ni sumenye jaga adab. duduk kat tepi je, tak layan manusia.

tengok camni. tak lari lari pon.

yang ni siap ada kat tepi meja makan. sopan je. kagum kan? *wink*

saket tak hati bila tengok sume pon patung kuda? memang la sopan! haha. so far tak nampak kuda btol jalan2 kat situ. syukur la nak. kang tak pasal pasal kena sepak dek kuda, terooooss masuk tasik! lemas, mati! kejamnye statement aku. hehe.

anyhow, good experience la dapat pegi istana ni sebab slalu lalu tepi je kan. rasa macam orang mewah mewah je boleh masuk. akhirnye aku yang tak mewah ni dapat masuk juga. yeah! ok. tutup cerita pasal istana kuda emas ni. *penat dah nak berlagak benda yang tak menguntungkan diri sendiri. huhu*

malamnye pegi makan kat Kg Baru, KL. my feveret place untuk makan la, pe lagi. HR Steak House ba...

*credit to traveldine.blogspot.com*

ni antara kedai makan yang berkonsepkan western, harga makanan plak agak murah. janji kenyang what?? bagi aku la.. hehe.. tapi aku bukan nak cite pasal kedai makan ni. tapi aku nak cite pasal betapa sesaknye parking kat kawasan ni sebab orang memang ramai sangat datang ke kedai ni. akibatnye banyak parking lot baru dibuka dengan bayaran RM3 per entry. tapi untuk manusia yang berjimat RM3 sebab nak guna untuk bayar bil makanan western tu (contohnye seperti kami) akan berusaha sedaya upaya untuk cari parking free walaupun terpaksa menapak jauh, mahupun double park kete orang. tapi seumur hidup kami makan kat sana, tak pernah lagi pegi parking dalam kawasan rumah orang tau! *ni keypoint the whole story*

alkisah... dalam pada nak mencari parking malam tu, hubby nak buat U-turn kat jalan depan kedai ni. so hubby pon drive masuk sikit ke dalam satu lorong ni sebab nampak ade kete approaching dari belakang. niat nak U-turn skali terus masuk ke dalam lorong tu sebab kete yang datang dari belakang tu rupanya nak masuk lorong tu sambil hon hon bagai. sabo la kak oiii~

hubby pun drive la masuk kat lorong tu kan sambil usha2 kat mana kawasan yang luas untuk U-turn dan keluar balik dari lorong tu while kete belakang plak folo rapat sambil hon hon lagi. ape hal ah??? time ni agak hangin satu badan tau. tapi rilek lagi. skali kat seblah kanan tu ada pagar masuk umah orang yang kawasannye agak luas untuk dimasuki supaya dapat bagi laluan pada kete belakang dan sekaligus dapat la pusing untuk kuar dari lorong sempit tu. skali tengok, kete belakang tu pon nak masuk pagar yang sama. aduhhh kacau! makin kacau bila kete tu asek hooooooonnnn je! gile ke ape???

bila kete kami masuk je pagar umah tu dan kete tu pun masuk juga, kete tu block kete kami. akak yang drive kete tu terus kuar dari kete & tutup pagar. what the...???? memang situasi yang sukar difahami la time ni. hubby pun kuar dari kete dan tanya elok elok kenapa tutup pagar sebab kami nak kuar. tapi akak ni terus jerit kat hubby kenapa masuk kawasan rumah dia? memang jawapannye sebab nak U-turn la kan. tapi dia memang tak makan la alasan tu. siot tol. memang kin panas btol perangai akak tu. terjerit jerit dan takde adab langsung! dia ingat kami nak parking free kat kawasan umah dia rupanya!!! kahkahkah. *aku gelak sebab aku sakit hati kot!*

dah puas akak tu jerit jerit yang padahal hubby aku cakap elok elok je, akhirnya mak akak tu campur tangan. in the end, makcik tu 'meluahkan' rasa tak puas hati pada orang-orang yang datang parking kat kawasan rumah dia tanpa izin, and even tak cakap thanx atau sorry pun bila dah tumpang parking. sad okay! even aku agak trauma dengan sikap akak tu yang over-react, tapi aku paham ape perasaan diorang. so sebagai pesanan kepada anda semua, kalau korang nak makan kat area Kg. Baru KL tu, tolong la jangan park kete block rumah orang mahupun park dalam kawasan rumah orang. tahukah anda bahawa Kg Baru tu dah cukup padat dengan kete penduduknye je??? so simpati la pada mereka walaupun anda dah kebulur tahap orang somalia tak makan sebulan. park di tempat yang betul okay? kalau memang nak cepat park dan makan, park je kat parking lot RM3 tu. pastu nanti anda kerja buat overtime untuk cover balik duit RM3 tu. tak rugi kan??? hehehe

fuhh! puas hati dapat membebel panjang kali ni. ok la ye. nak tido. esok posting dah... *sad*

p/s - cite panjang2, thesis tak siap. nak kena sepak dengan partner ke ape??? tidaaaakkkkk!!!

10 April 2012

Meaningless holiday...

Assalamualaikum semua..

Entry baru lagi??? tah pape la yang aku akan repekkan arini ek??? by the way aku terpaksa berjaga sementara tunggu hubby sampai dari kuantan. yes! esok kan cuti, maka hubby yang currently out station to kuantan pun boleh la balik sekejap untuk jenguk-jenguk wife kesayangan dia ni. sayang ke???? sebab sayang la hubby balik. no jeles jeles okay~

so to keep my eyes open, aku menonton cite korea tajuknye Haeundae. Haeundae ni nama pantai kat korea, sampai 1 juta manusia berkunjung ke pantai ni dalam setahun.


 korang tengok sendiri, penoh ke tak pantai ni. yang warna warni bagai tu payung2. tapi memang nampak sesak la kan. basically movie ni berkisar tentang Ombak besar, bukan Ombak Rindu ye. ombak besar/mega tsunami yang melanda korea ni memang mega lah tsunaminye! setinggi 100 meter you!


Cinonet je bapak dan anak tu dibandingkan dengan ombak tu kan? huhu. kalau korang la, apa korang nak buat kalau ombak tu dah depan mata camni dan korang tak sempat nak lari??? betul!!!! BACA KALIMAH SYAHADAH!! serahkan diri pada Allah yang Maha Berkuasa. kalau ajal tak sampai lagi, Allah takkan tarik nyawa kita.

Tapi dah ape kejadahnye aku dah macam buat review untuk movie ni? ohh... sebab dulu time tahun ke-2 blaja kat UKM ni, kitorang kena buat satu review pasal movie yang berkaitan dengan disaster. alkisah, kengkawan course PDR (Pengimejan, Diagnostik dan Radioterapi) buat review pasal movie ni. cite ni memang best! walaupun cliche dia lepas 45 minit, tapi memang best la! aku dah la takde movienye. terpaksa tengok part by part dalam youtube. nasib baik streaming laju, streamyx la katakan. *bersyukur*

By the way, aku sebenarnya tengah cuti semester seminggu. sedih. sepatutnye boleh follow hubby pegi kuantan. tapi ni tak, terpaksa dok sensorang kat cheras ni memandangkan ade thesis nak diselesaikan di HUKM. sob sob sob. sangat sedih ok! kengkawan lain lak dah sampai ke kampung halaman masing masing... ahhh... dugaan betul tahun akhir ni....

okla. nak sambung tengok doremon the movie pulak. demi untuk hubby, ku rela berjaga...kalau tertidur, harap dapat dimaafkan. nama pun TER kan.. tak sengaja. hehehe

06 April 2012

Stranger??? Smile~

Assalamualaikum semua...
Selamat malam...

aku yakin ramai org tgh berdengkur skrg ni...
melayan mimpi indah2...
x kurang jugak yg melayan mimpi ngeri sbb tdo x mandi kan... *haha*
aku bukan tanak tdo...
jauh skali xleh tdo...
ekceli aku just buat entry ni sementara abis klik iklan2 berbayar milik hubby... *isteri solehah kan...*
iklan berbayar ni la salah satu sumber pendapatan keluarga yg dpt digunakan utk membayar tiket wayang.....
*sekian* =P

ok fine... abaikan sumber pendapatan kami itu... haha..
erm... korang pnah x baca blog yg suke lukis2 kartun???
aku bukannye rajin sgt blogwalking tp sbb hubby ni rajin baca blog kartun yg satu ni...
aku pun terjangkit sama... *communicable disease kah aktiviti ni???*

pe yg aku nk cite adalah pasal kartun yg INI....
korang bleh klik kat link kaler kat atas ni...
tgk dlu link tu baru bleh paham kesinambungan cerita aku ni...

ade la time aku tgh memaksimumkan penggunaan masa berdatingan sama hubby...
maka kami pon pegi la metrojaya kat Midveli utk cara keperluan hubby...
dah pilih2 barang... tetiba hubby kena pi amik voucher metrojaya kat dlm kete...
rugi la kot bayar guna kad atau cash klu ade voucher... *statement tu khas utk beli barang aku. huhu!*
so sementara tggu hubby turun ke car park, aku pon jenjalan la kat floor men tu..
jalan punye jalan  punye jalan...
setelah beberapa minit berlalu...
aku nampak kelibat hubby dari jauh...
dengan muka berkerut, henpon kat telinga cuba mendail nombor aku yg dari td x dpt2, hubby berjalan ke arah aku...
just nak make sure yg dia bleh nampak aku, aku lambai kat dia..
suddenly sorg sales assistant ni dtg approach aku dan berkata...

"kak, yg ada saiz 5 dan 7 je. saiz yg akak minta tu dah habis. ramai sgt peminat kot."

dia bercakap dgn aku tanpa rasa kekok lgsg!
aku dah pandang pelik... tp aku senyum gak la...
hubby makin menghampiri nih....
to kill the awkwardness, aku pon reply...

"ohhh... ye ke? xpela camtu." not knowing pe benda yg dia ckp tu... mebi kasut kot...
so dia pun ketepi la skit bila hubby dah smpi sebelah aku...

"kawan u ke?" tanya hubby.
aku geleng sambil tarik tgn hubby pegi jauh sikit dr tmpt tu sambil kata tidak...
ekceli aku ade kawan yg keje kat floor tu dan hubby tau psl benda tu..
tu psl dia ingat kawan aku yg approach aku...
hahahahaha...
mmg tersengih2 la lps tu...
kitorg cuba cari mana budak tu tp dah x nmpk lgsg...
adakah dia pegi menyorokkan diri sbb malu???
adoyai...
so berhati2 la ye...
klu korang menghadapi keadaan yg sama, jgn jatuhkan air muka dia.
reply je bebaik.
bkn dia sengaja nak buat camtu...
tp klu dia sengaja pun, apa salahnya...
korang pon single lagi kan.... dia nak berkenalan la tu~
tu pon x paham ka.... hehehe

p/s- aku ade kuiz jam 9 pg ni dan aku x bace pape pun. hadoi~