15 August 2011

Puasa Hari Ke-15 2011

Assalamualaikum semua!!

Selamat pagi ah aku nk ucapkan pd korang2 yg blom tdo disaat aku melahirkan entry baru nih. utk korang2 yg baca entry ni time aku tgh tdo siang karang, slmt tghari aku ucapkan. (nmpk sgt le aku ni spesis ape..huhuhu). ok fine...ok fine... bknnye aku x kisah dgn tanggapan korang itu tp itulah hakikat. tak guna kita menyangkal hakikat yg nyata lg clear kan?? so terima je la hakikat meski pahit skalipon. sob3..

ok. end of discussion!

sbnrnye bkn aku takleh tdo tapi lately terlalu byk perkara yang menyemak kat otak ni. mmg la ade bijak pandai pnah kata yg kita cuma pkai 5% je fungsi otak ni. tp aku rasa aku br pkai 1% dan tu pon bila pk psl byk benda. its not really a problem. tp most problem yg aku hadapi ialah bila tgh buat entry dan adik aku yg fofular tu menyemak, konon tlg drafkan entry aku la. sambil tu meraung2 minta aku cari anak ikan. 'aduhai adik.... esok kita gi kedai binatang ye... cari ikan kat situ..' *yg pd ketika ini adik aku dah bosan dan dah blah cari mknn kt dapo.. eish3...

hmmm... aku tau follower blog aku ni tak ramai... mmg xkan pnah ramai la kn... sbb aku bkn sape2 pon... bknnye org penting yg klu lalu kat jln tar tu org akan kalih 2 3 kali nk kasi konfem... 'ehh tu nadia ke...??'... mmg tak ah kan... tp dgn follower yg ade dan para silent reader & reader yg terrrr-drop by kat blog ni... klu korang baca entry ni... tlg bg pendapat korang ttg 2 situasi di bawah ye.. bkn bawah tmpt duduk korang... tp kt bwh perenggan ni... keep reading since i need u guys utk suarakan pendapat.

Situasi 1

Sorang pakwe ni heavy smoker. kira kuat merokok la. si awek ni x suke pakwe dia kuat merokok tp oleh kerana si pakwe sendiri pnah kata yg dia takkan pnah berenti merokok kerana orang lain kecuali akibat kehendak sendiri, maka si awek yg tak berdaya ni pun minta 1 benda je... iaitu tolong jgn merokok time awek ni ade dkt2 dia. time memule kapel tuh... mmg tiptop la si pakwe, x nmpk lgsg bayang batang rokok tu dpn si awek.
alkisah, time tgh driving dgn si awek ade kat seblah, si pakwe dgn x semena2 merokok. tindkana si pakwe tu mengundang tanda tanya pd si awek... so si awek tu pun mengutarakan la soalan yg berbunyi begini...

"sy ni dah x wujud ke smpi awk mrokok ni...?"

maka si pakwe pun menjawab...

"awk tu kapel dgn org merokok so terima jela seadanya yg sy ni mmg merokok..." si awek kelu...


Situasi 2

ade sepasang kapel ni... kira dah kapel lama la.. si pakwe ni perut buncit skit. beberapa bulan seblom merancang utk bertunang, si awek ckp dgn si pakwe...

"u, nanti before kenduri u kuruskan skit perut ye.. gi gym ke.. bersenam ke.. takmo la time kenduri nnt perut u nmpk buncit mcm skrg.." si pakwe agree dan menjawab lebih kurang cmni la...

"ok. nnt i gi gym atau pusat kecantikan memane utk kurangkan buncit ni.."

nmpknye impian si awek akan tercapai! tp bbrp bulan kemudian, setelah mereka bertunang....

"u, bila u nak mula pegi gym utk kurangkan buncit?" tanye si awek. si pakwe menjawab....

"u tak terima i seadanye eh??" si awek kelu...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

so utk dua situasi di atas... ape pendapat korang?  adakah situasi tu sama? atau ada bezanye yang membuatkan situasi tu langsung takkan pernah sama??? aku tanak la org berat seblah tp aku tau korang akan jwb dgn jujur...ur... mekasih ye korang... hehehe...

dgn memberikan pendapat korang, sekurang2nye kurang la 0.1% drpd total penggunaan otak aku. tolong ye korang... mekasih tau...

Selamat Meneruskan Puasa Ye!!!!

3 comments:

kreyleaf said...

amondo punyo post nieh...
utk kes 1 : tgk arahan di bawah
a) letakkan jari telunjuk dan jari hantu anda rapat2
b) alihkan jari tersebut ke bibir anda
c) smbil merapatkan jari itu ke bibir anda, sila geleng2 kepala
d) truskn tindakan anda smbil bersenyum senyuman tanpa berkata apa2.
e) saksikan reaksi pakwe anda

utk kes 2 : perut bonchet kan chomey..u bleh main tumbuk2 kan perut tu..xd mslh ngn perut tu..jd jgn jdkn menda tu mslh.

Sekian

dyanadia said...

ala... mudahnye jwpn u. i sendiri x sempat nk ikut arahan u yg berderet tu time kt marriot.

tp utk situasi 2 tu i tau nape u jwb cmtu. sbb u sendiri pun perut boncet!!! ngehehehe...

ringan dah kepala i... maceh kerey!!

Zymenth D Hanzo said...

Smokers usually need some encouragement untuk brenti...tak tipu...btol2 nih....jika hanya sekali kita mengingatkan dia untuk brenti...jawabnye tak kemana la....if the guy betul2 sayangkan awek dia...dia akan berenti tetepik si aweks hendaklah encourage the guy to stop....for example....kasi la kata2 semangat kat guy tuh :Wah u tak merokok arini...ni yang buat i sayang kat u lebih nih....nampak cam mengarut tapi encouragement camnih yang menguatkan semangat guy tuh untuk stop......kalau sorang je yang nak perubahan tapi tiada sokongan....srupa la cam mencurah water ke daun keladi....go figure =)